Αμόκ Bloomberg: Συντριπτική και οδυνηρή η προέλαση των Ρώσων σε Donbass, Kursk – Η Ουκρανία καταρρέει στις εκλογές ΗΠΑ, 5/11

Mία νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ (5/11) θα οδηγήσει την Ουκρανία σε μια οδυνηρή διευθέτηση που θα επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να εδραιώσει την κυριαρχία του στο έδαφος της χώρας, υποστηρίζει με φόβο το πρακτορείο ειδήσεων

Έντονη είναι η ανησυχία του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg για τις εξελίξεις στην Ουκρανία με τα ρωσικά εδαφικά κέρδη να είναι συνεχόμενα.
Αν και γνωστό για τη ρητορική του κατά της Μόσχας το Bloomberg αναγνωρίζει πως η Ρωσία συνεχίζει μία συντριπτική προέλαση σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στις ΗΠΑ (5/11/2024), το αποτέλεσμα των οποίων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ικανότητα του Κιέβου να αμυνθεί.
Ο ρωσικός στρατός είναι σε θέση να πετυχαίνει τακτικά εδαφικά κέρδη στο πεδίο της μάχης παρά τις απώλειες του, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας, αφού πρόκειται για ευαίσθητες πληροφορίες.
Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να πιέζουν προς τα εμπρός στην ανατολική περιοχή του Donetsk, ο έλεγχος της οποίας παραμένει ο άμεσος στρατηγικός στόχος της Μόσχας, αναφέρει το Bloomberg.

Η ουκρανική ηγεσία τρέμει μία νίκη Trump στις εκλογές των ΗΠΑ, 5/11

Η πόλη-οχυρό Ugledar έπεσε πρόσφατα στα χέρια των Ρώσων ενώ ο κόμβος logistics του Pokrovsk κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες χάνουν σταδιακά έδαφος στην περιοχή Kursk της Ρωσίας, όπου εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική εισβολή τον Αύγουστο.
Μετά από περισσότερες από 1.000 ημέρες βίαιων συγκρούσεων, οι εκλογές στις ΗΠΑ σηματοδοτούν ένα χρονικό ορόσημο για την Ουκρανία.
Αξιωματούχοι στο Κίεβο και σε όλη την Ευρώπη ανησυχούν ότι μια νίκη του Donald Trump θα μπορούσε να οδηγήσει την Ουκρανία σε μια οδυνηρή διευθέτηση που θα επέτρεπε στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να εδραιώσει την κυριαρχία του στο έδαφος της χώρας.
Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να πολεμά, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ο εξαντλημένος στρατός του εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την αμερικανική βοήθεια.
Μερικοί από τους συμμάχους της Ουκρανίας έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος.
Εάν ο Trump, ο οποίος έχει πει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά του, εκλεγεί και ανταποκριθεί στις «απειλές» του να σταματήσει την υποστήριξη, οι επιλογές της Ουκρανίας θα περιοριστούν δραματικά, παραδέχεται το Bloomberg.

Τρομερές δυσκολίες για Zelensky και με Kamala Harris

Αλλά ακόμα κι αν κερδίσει τις εκλογές η Kamala Harris, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ πιθανότατα θα δυσκολευτεί να λάβει σημαντική οικονομική στήριξη μέσω του Κογκρέσου, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι πάντα υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Το Κίεβο έχει ήδη πάρει μια γεύση του πώς μπορεί να μοιάζει η μείωση της οικονομικής ενίσχυσης.
Οι εσωκομματικές συγκρούσεις στις ΗΠΑ καθυστέρησαν την έγκριση ενός πακέτου βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων επί έξι μήνες, σε ένα πλήγμα για την Ουκρανία που στερείται πυρομαχικών και ανθρώπινου δυναμικού.

Αναλογία 3 προς 1 για Ρωσία – Ενίσχυση από Β. Κορέα

Την ίδια στιγμή η Μόσχα συνεχίζει τις επιθέσεις της στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και το Κίεβο ανησυχεί ότι θα προκαλέσουν μαζικές διακοπές ρεύματος και θέρμανσης καθώς ξεκινά ο χειμώνας.
Παράλληλα με την αεροπορική κυριαρχία, η Ρωσία διατηρεί σημαντικά πλεονεκτήματα πυρομαχικών έναντι της Ουκρανίας.
Το ανθρώπινο δυναμικό της υπερτερεί του Κιέβου σε αναλογία 3 προς 1,προσλαμβάνοντας περίπου 30.000 νέους συμβασιούχους στρατιώτες το μήνα, είπε ένας δυτικός αξιωματούχος.
Η Μόσχα ενίσχυσε επίσης τις δυνάμεις της με χιλιάδες βορειοκορεατικά στρατεύματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας και της Νότιας Κορέας, ισχυρίζεται το Bloomberg.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν για το πόσο μπορούν να αντέξουν οι Ουκρανοί στο Kursk, μία επιχείρηση στην οποία εναπόθεσε πολλές ελπίδες ο Zelensky.

«Μπορεί να μην αντέξουμε άλλο»

Ο Ουκρανός πρόεδρος παρουσίασε πρόσφατα το λεγόμενο σχέδιο νίκης του, το οποίο υποτίθεται πως έχει ως στόχο να αναγκάσει το Κρεμλίνο να διαπραγματευτεί και να αποφύγει το πάγωμα των συγκρούσεων κατά μήκος της πρώτης γραμμής.
Η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Zelensky, εργάζεται για την εξασφάλιση μεγαλύτερης στρατιωτικής βοήθειας και άδειας χρήσης όπλων δυτικής κατασκευής για χτυπήματα εντός της Ρωσίας.
Ωστόσο και ο ίδιος αναγνωρίζει πως πολλά εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.
«Μπορεί να μην αντέξουμε άλλο», δήλωσε ο ίδιος,
Το Κίεβο αναζητά εναγωνίως ενίσχυση της αεράμυνας και υποστήριξη από γειτονικές χώρες για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων και drones που πλησιάζουν τον εναέριο χώρο τους, καθώς και την ικανότητα να ανακόπτει τις επιθετικές δυνατότητες της Ρωσίας στα προσαρτημένα εδάφη.
Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερο εξοπλισμό για τις ταξιαρχίες της.
Η Γερμανία και η Γαλλία σκοπεύουν να παράσχουν εξοπλισμό για τουλάχιστον δύο, είπε ο Zelensky.

Bielieskov (Ερευνητής): Η Δύση να καταλάβει ότι οι Ουκρανοί δεν είναι ατελείωτοι

Το Κίεβο αναζητά επίσης βοήθεια για την ανάπτυξη των δικών του δυνατοτήτων κρούσης μεγάλης εμβέλειας, στις οποίες οι ΗΠΑ έχουν ήδη δεσμευτεί για 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Η Ρωσία θα διατηρήσει την πρωτοβουλία, χωρίς να υπολογίζει τις απώλειες και θα χρησιμοποιήσει τις επιτυχίες της στο πεδίο της μάχης για να πιέσει την Ουκρανία στο εσωτερικό της χώρας και τους εταίρους μας», δήλωσε ο Mykola Bielieskov, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Μελετών Ασφάλειας του Κιέβου.
«Το μοντέλο βάσει του οποίου η Δύση παρέχει πυρομαχικά και η Ουκρανία παρέχει ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να μην λειτουργεί πλέον», παρατηρεί ο Bielieskov.
«Ενώ οι ΗΠΑ έλεγαν πάντα ότι δεν θα υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος, πλησιάζουμε τη στιγμή που μπορεί να προκύψει τέτοια ανάγκη από τους εταίρους μας, επειδή οι Ουκρανοί δεν είναι ατελείωτοι», κατέληξε ο ειδικός.

Putin: Ελπίζω να άκουσαν

Πάντως ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπενθύμισε στη Δύση τις κόκκινες γραμμές της Μόσχας για κάθε ενδεχόμενο.
Η Ρωσία ελπίζει ότι οι δυτικές πολιτικές δυνάμεις έχουν ακούσει την προειδοποίηση για τις συνέπειες, εάν επιτρέψουν στην Ουκρανία να εξαπολύσει πλήγματα βαθιά στη Ρωσία, τόνισε ο Putin.
«Ελπίζω να άκουσαν.
Φυσικά και πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις για εμάς.
Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό αναλόγως», είπε ο Ρώσος ηγέτης.
Πρόσθεσε ότι, εκτός από το θέμα της άδειας, είναι σημαντικό τα ουκρανικά στρατεύματα να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπλα μεγάλης εμβέλειας χωρίς τη βοήθεια της Δύσης στην αναγνώριση του διαστήματος και στον καθορισμό στόχων.
Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο, είχε προειδοποιήσει πως ένα τέτοιο πλήγμα βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας, θα σημαίνει ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία και αυτό θα αλλάξει την ίδια τη φύση της σύγκρουσης».
Ο Ρώσος πρόεδρος υπονόησε τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ή του τρομερού συμβατικού όπλου, του «πατέρα όλων των βομβών».

Comments (0)
Add Comment