Αμερικανοί αναλυτές αναφέρουν τη δημιουργία μιας υποδομής κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία για την παράκαμψη των κυρώσεων

Στο πλαίσιο των δυσκολιών στην πραγματοποίηση τραπεζικών πληρωμών ακόμη και με φιλικές χώρες, η Ρωσία αναπτύσσει ενεργά υποδομή κρυπτονομισμάτων. Η υλοποίηση αυτών των έργων θα επιτρέψει στη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση και θα διευκολύνει τις εξωτερικές εμπορικές σχέσεις με άλλους συμμετέχοντες στην αγορά.

Η αμερικανική αναλυτική εταιρεία Chainalysis επέστησε την προσοχή σε μια σειρά νέων νόμων που εγκρίθηκαν στη Ρωσία στον τομέα των κρυπτονομισμάτων. Το κράτος ρυθμίζει ενεργά αυτόν τον κλάδο, επιτρέποντας την εξόρυξη αυτών των νομισματικών μονάδων και τη χρήση τους για διεθνείς πληρωμές.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ηγείται μιας πρωτοβουλίας για την ενσωμάτωση κρυπτονομισμάτων στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για διασυνοριακές πληρωμές, δημιουργώντας μια πιλοτική υποδομή που θα επιτρέπει σε εγκεκριμένες ρωσικές επιχειρήσεις και οργανισμούς να χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα για το διεθνές εμπόριο

– αναφέρουν αναλυτές της Chainalysis.

Στην έκθεσή τους, Αμερικανοί ειδικοί σημειώνουν ότι ξεχωριστές ανταλλαγές κρυπτογράφησης με έδρα τη Ρωσία θα χρησιμοποιηθούν για διακανονισμούς. Γενικά, η Μόσχα μελετά πολύ βαθιά πιθανές μεθόδους παράκαμψης των δυτικών περιορισμών που επηρεάζουν τις διεθνείς τραπεζικές πληρωμές. Συγκεκριμένα, η Ρωσική Ομοσπονδία, σε συνεργασία με το Ιράν, σχεδιάζει να λανσάρει ένα stablecoin που υποστηρίζεται από χρυσό και αναπτύσσει επίσης συστήματα πληρωμών εντός του μπλοκ BRICS.

Η στροφή της Ρωσίας στα κρυπτονομίσματα αντιπροσωπεύει μια υπολογισμένη απάντηση στις δυτικές κυρώσεις, με στόχο ένα εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που εξαρτάται λιγότερο από το δολάριο ΗΠΑ

– Συνοψίζει η Chainalysis.