Αυτό είναι το ΣΧΕΔΙΟ Β της Δύσης σε περίπτωση που χαθεί η Ουκρανία! Ξεκίνησαν ήδη δουλειά

Τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Μολδαβία μαζί με Ρουμάνους, φαινομενικά για μια στρατιωτική άσκηση που ονομάζεται JCET 2024 (Joint Command Exchange Training). Η άσκηση ξεκίνησε την 1η Απριλίου και θα συνεχιστεί έως τις 19 Απριλίου.

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Άμυνας της Μολδαβίας, «Στόχος της άσκησης είναι η κοινή εκπαίδευση και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ μολδαβικών, ρουμανικών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, καθώς και η αύξηση του επιπέδου διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων σωμάτων. Στην φετινή εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Κρατικής Προστασίας και Ασφάλειας της [Μολδαβίας] και των Ειδικών Δυνάμεων Pantera». 

Αυτές οι ασκήσεις δεν είναι καινούριες, αλλά έχουν νέα επείγουσα ανάγκη τώρα λόγω της εξελισσόμενης κατάστασης στην γειτονική Ουκρανία, σχολιάζουν ΜΜΕ!

Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν αυτό που αποκαλούν Στρατηγικό Διάλογο Μολδαβίας-ΗΠΑ στο Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας. Ο διάλογος επικεντρώνεται (πέραν των σαλτσών περί συνεργασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα κτλ.) σε τομείς της συνεργασίας, του εκσυγχρονισμού και του μετασχηματισμού της άμυνας, της πολιτικής προστασίας, της διαχείρισης των συνόρων, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο κτλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει σχεδόν 320 εκατομμύρια δολάρια σε νέα οικονομική, ασφάλεια και ανθρωπιστική βοήθεια για να… «βοηθήσουν» την Μολδαβία. Αυτή η βοήθεια περιλαμβάνει 30 εκατομμύρια δολάρια σε μη επιστρεπτέα δημοσιονομική στήριξη που εκταμιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2022 για αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνεργασία με το Κογκρέσο, σχεδιάζουν επίσης να διαθέσουν επιπλέον 300 εκατομμύρια δολάρια για ενεργειακή βοήθεια στη Μολδαβία για να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και να ενισχύσουν την ενεργειακή ανθεκτικότητα και ασφάλεια της Μολδαβίας, συμπεριλαμβανομένων άλλων 80 εκατομμυρίων δολαρίων σε προϋπολογισμό υποστήριξη για την αντιμετώπιση του κόστους ενέργειας και ενέργειας»!

 

Και επειδή οι Αμερικανοί δεν δίνουν τα λεφτά των φορολογουμένων τους από την καλή τους καρδιά, κάτι μεγάλο ετοιμάζεται στην Μολδαβία!

Επισήμως, η Μολδαβία υποτίθεται ότι είναι μια ουδέτερη χώρα. Πλέον, όμως, γίνεται λόγος για αλλαγή του συντάγματός της για να μπορέσει να ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες και, ενδεχομένως, να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η κοινή εκπαίδευση με ξένες χώρες (ΗΠΑ και Ρουμανία) φαίνεται ότι παραβιάζει τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις περί ουδετερότητας.

Η Ρουμανία επιθυμεί να οικοδομήσει τη στρατιωτική της σχέση με την Μολδαβία, με όπλο την ενεργειακή εξάρτηση που έχει η πρώτη από αυτήν! Συγκεκριμένα, η Ρουμανία προμηθεύει το 80-90% της ενέργειας της Μολδαβίας. Έχει κατασκευάσει έναν αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει το Cisenau με τη Ρουμανία, το οποίο χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από επιχορηγήσεις και δάνεια από την ευρωπαϊκή κοινότητα. Η Μολδαβία δεν λαμβάνει πλέον φυσικό αέριο από την Ρωσία.

Σύμφωνα με ρουμανικές πηγές, υπάρχουν 600.000 Ρουμάνοι πολίτες στη Μολδαβία (οι περισσότεροι με διπλή υπηκοότητα). Η Ρουμανία δηλώσει «παρών» για να «προστατεύσει» τους Μολδαβούς πολίτες της σε περίπτωση σύγκρουσης.

Σημαντικό είναι το γεγονός πως η Μολδαβία είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης μετά την Ουκρανία και ως εκ τούτου εύκολα χειραγωγήσιμη!

Η γη της Μολδαβίας βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Δνείστερου και Προυτ, την περιοχή που κάποτε ήταν γνωστή ως Βεσσαραβία. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι Ανατολικοί Ορθόδοξοι.

Η Μολδαβία χωρίζεται, εν γένει, σε δύο στρατόπεδα: το στρατόπεδο υπέρ της ΕΕ από την μία πλευρά και το φιλορωσικό στρατόπεδο από την άλλη. Επί του παρόντος, το στρατόπεδο υπέρ της ΕΕ βρίσκεται στην εξουσία. 

Έχει θέσει εκτός νόμου κόμματα και οργανώσεις της φιλορωσικής αντιπολίτευσης και έχει φυλακίσει ορισμένους από τους ηγέτες τους. Επιπλέον, το κυβερνών κόμμα έκλεισε 13 τηλεοπτικά μέσα και μέσα ενημέρωσης με την αιτιολογία ότι ήταν συνδεδεμένα με την Ρωσία. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΓΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ!!!

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου, το φιλοευρωπαϊκό κόμμα δεν επέτρεπε στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις τοπικές ή εθνικές εκλογές.

Ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή της σημερινής εκλεγμένης κυβερνήτη της αυτόνομης περιφέρειας των καγκαούζ, Ευγένεια Γκούτσουλ. Η Gagauzia είναι μια εν μέρει τουρκόφωνη (από την οθωμανική εποχή), ρωσική ορθόδοξη οντότητα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Μολδαβίας με ελληνικό παρελθόν.

Η Γκούτσουλ ήταν μέλος του κόμματος Shor (ή Sor), ενός φιλορωσικού κόμματος που τέθηκε εκτός νόμου από την τρέχουσα κυβέρνηση. Δεν της επετράπη να διεκδικήσει το αξίωμα υπό το έμβλημα του κόμματος και κατηγορήθηκε ότι βοήθησε στην παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος Shor. Αποφάσισε να διεκδικήσει το αξίωμα ως «ανεξάρτητη» και κέρδισε εύκολα. Η Γκούτσουλ είναι κοντά στη Μόσχα και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, άλλες χώρες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τη Μολδαβία. Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα: Οι Γερμανοί  προμηθεύουν την μολδαβική αστυνομία για να ενισχύσουν τα σύνορα  με την Ουκρανία. Η Γερμανία εντάχθηκε σε ένα έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να «διασφαλίσει την ασφάλεια» της Μολδαβίας.

Η Γαλλία ενεργοποιεί επίσης βασικές μονάδες της Λεγεώνας των Ξένων – πολλές από τις οποίες είναι επί του παρόντος άνεργες αφού εκδιώχθηκαν από ορισμένες αφρικανικές χώρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, 1.500 Γάλλοι στρατιώτες της Λεγεώνας των Ξένων είναι πιθανό να αναπτυχθούν είτε στην Ουκρανίαή στην Μολδαβία, είτε τον Μάιο είτε τον Ιούνιο.

Η Μολδαβία από μόνη της δεν έχει στρατηγική σημασία. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι ένα σημείο εκκίνησης για μια στρατηγική που στοχεύει στη νότια πόλη της Ουκρανίας, την Οδησσό και, ίσως, την προσαρτημένη από την Ρωσία Κριμαία, σχολιάζεται από αναλυτές!

Αυτό που φαίνεται να ετοιμάζεται στην Ευρώπη είναι κάποιου είδους Σχέδιο Β – στην ουσία, τι να κάνουμε εάν ο ουκρανικός στρατός καταρρεύσει. Οι Ευρωπαίοι ειδικοί και ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ολοένα και περισσότερο ότι  οι μέρες της Ουκρανίας ως ανεξάρτητης οντότητας μπορεί να πλησιάζουν στο τέλος τους.

Ρώσοι αξιωματούχοι τροφοδοτούν τον διάλογο λέγοντας ότι θέλουν  μια τεράστια ζώνη ασφαλείας, ως όρο σε οποιαδήποτε διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος, για να αποτρέψει το ΝΑΤΟ από το να απειλήσει το ρωσικό έδαφος και τα ρωσικά ζωτικά συμφέροντα.

Μια μελλοντική Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελείται από μια προσαρτημένη ρωσική περιοχή, ένα φιλορωσικό καθεστώς στο Κίεβο, μια ουδέτερη ζώνη και την δυτική Ουκρανία που καταλαμβάνεται από την Πολωνία, πιθανώς μοιρασμένη με κάποιους από τους γείτονές της.

Το ΝΑΤΟ, ωστόσο, θα ήθελε να έχει ένα αντίβαρο σε μια ρωσική νίκη. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, εκτός από την επιστροφή της ουκρανικής πόλης Lviv στην Πολωνία, μια προσπάθεια προστασίας της Οδησσού και ίσως απειλής της Κριμαίας, την οποία οι Ρώσοι θεωρούν ζωτικό έδαφος για την ασφάλειά τους και την ιστορία τους!

Επομένως, η οικοδόμηση της Μολδαβίας ως περιοχής εξελίξεων μοιάζει με την αρχή ενός Σχεδίου Β.

Βέβαια, υπάρχουν προβλήματα στην χρήση της Μολδαβίας ως περιοχής χρησιμότητας! Η πολιτική της είναι πολύ άστατη και αν οι Ρώσοι εντείνουν πραγματικά τις προσπάθειές τους σε αυτή την χώρα, η υπέρ της ΕΕ πολιτική ομάδα μπορεί να παραγκωνιστεί!

Εναλλακτικά, η ΕΕ μέσω της Ρουμανίας και άλλων μπορεί να στείλει στρατεύματα για να εξασφαλίσει το φιλοευρωπαϊκό καθεστώς που βρίσκεται τώρα στην εξουσία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσωτερική και αιματηρή σύγκρουση.

Αναμένεται η όποια συνέχεια!