Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο Trump για την Ουκρανία και η Ρωσία δεν θα διστάσει να το αποδεχθεί

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του Donald Trump για την Ουκρανία

Oι πληροφορίες ότι ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump συνέχισε να επικοινωνεί με τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin μετά την αποχώρησή του από την εξουσία δίνουν νέο ενδιαφέρον στο σχέδιο του Ρεπουμπλικάνου πολιτικού με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αναλύσεις το σχέδιο Trump για την Ουκρανία εστιάζει στην αποδοχή της εδαφικής πραγματικότητας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.

Δηλαδή το Κίεβο να αποδεχθεί την οριστική απώλεια του Donbass, της Kherson και της Zaporizhia. Πολλά μέσα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης – όχι φίλα προσκείμενα στους Ρεπουμπλικάνους – υποστηρίζουν πως ο Trump σχεδιάζει να εγκαταλείψει την Ουκρανία προς μεγάλη ικανοποίηση του Putin.

Αυτή η απλοϊκή σκέψη παραμερίζει εντελώς το αξιοσημείωτο ρεκόρ του Trump ως προς τη σύναψη συμφωνιών κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Οι συμφωνίες Trump και το Nobel που δεν πήρε

Ο Trump είχε δηλώσει το 2019 ότι «θα έπαιρνε βραβείο Nobel για πολλά πράγματα αν το έδιναν δίκαια, κάτι που δεν το κάνουν».
Πράγματι o Trump, που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017 δεν δίστασε να συναντηθεί με αυτούς που ο Biden αποφεύγει να επικοινωνήσει.

Συναντήθηκε με τον Putin, τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping και τον Βορειοκορεάτη Kim Jong Un.

O Trump προσπάθησε να χρησιμοποιήσει διάφορους συνδυασμούς πολιτικών για να επαναπροσδιορίσει τη σχέση ΗΠΑ-Ρωσίας, να εξισορροπήσει την εμπορική σχέση ΗΠΑ-Κίνας και να πιέσει το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, υπενθυμίζει το National Interest.

Η πιο εντυπωσιακή διπλωματική επιτυχία του Trump ήταν οι «Συμφωνίες του Αβραάμ», οι οποίες εξομαλύνουν τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Μαρόκου.

Αυτό ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα Trump στη Μέση Ανατολή, η οποία ωστόσο παραμένει βασανισμένη από τις διαιρέσεις της.

 

Οι ΗΠΑ νοσταλγούν τον Trump λόγω Αφγανιστάν

Η ειρηνευτική συμφωνία του Trump με τους Ταλιμπάν, αν και σημαντική για τον τερματισμό του μακροχρόνιου, δαπανηρού και σε μεγάλο βαθμό αποτυχημένου πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ήταν πολύ λιγότερο καρποφόρα, εν μέρει λόγω της αδύναμης διαπραγματευτικής θέσης της Αμερικής.

Και μετά τον καταστροφικό χειρισμό της αποχώρησης των ΗΠΑ από την κυβέρνηση Biden, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επαινούν την πολιτική του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Όσοι προβληματίζονται από τους ισχυρισμούς του Trump σχετικά με την ικανότητά του να διευθετήσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται να είναι προσηλωμένοι στην πιθανότητα ότι η προσέγγισή του σε μια συμφωνία θα αντικατοπτρίζει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με τους Ταλιμπάν ή την Κίνα.

 

Ξεδιπλώνεται το σχέδιο Trump για την Ουκρανία

Ειδικότερα το σχέδιο Trump για τον τερματισμό του πολέμου περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικής αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και την αναγνώριση της υπάρχουσας εδαφικής πραγματικότητας.

Ο Trump έχει πει κατ’ ιδίαν ότι θα τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας πιέζοντας την Ουκρανία να παραχωρήσει την Κριμαία και το Donbass στη Μόσχα.

Είπε επίσης δημόσια τον Μάιο του 2023 ότι δεν θα εγγυηθεί τη συνέχιση της αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Σχεδιάζει να φέρει Ρώσους, Ουκρανούς και Ευρωπαίους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να «μια ειρηνική διευθέτηση».

Η Ουκρανία θα διατηρήσει την κυριαρχία της, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να δώσει εγγυήσεις στη Ρωσία ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή σε άλλους συμμαχικούς θεσμούς.

Ο Trump έχει δηλώσει επίσης ότι «η Ρωσία δεν έπρεπε να είχε επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά και πως η Ουκρανία έχει «πολλά προβλήματα με τη διαφθορά».

Το σχέδιο Trump προσεγγίζει την ειρηνευτική πρόταση που κατέθεσε τον Ιούνιο ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και η οποία περιελάμβανε τα εξής: αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από Donbass, Zaporizhia και Kherson, μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο Donald Trump έχει δηλώσει πως διαθέτει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν θα το αποκαλύψει για να μην χαλάσει την «έκπληξη».

«Εάν κερδίσω, ως εκλεγμένος πρόεδρος, θα φροντίσω να επιτευχθεί μια συμφωνία, αυτό είναι σίγουρο» δήλωσε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο.

«Έχω ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για να σταματήσω την Ουκρανία και τη Ρωσία. Και έχω μια κάποια ιδέα –μάλλον όχι σχέδιο, αλλά μια ιδέα– για την Κίνα», έχει δηλώσει.

ΗΠΑΤραμπ