7 Οκτωβρίου 2024: το μήνυμα μίας Εβραίας και μίας Χριστιανής

της Δρ Άννα Κωνσταντινίδου & Σουζάνα Φράνσες*

Οι φωνές των ανθρώπων κάθε θρησκεύματος και καταγωγής επιβάλλεται να έχει μόνο μία ιαχή, σήμερα 7 Οκτωβρίου 2024, την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων στα σπίτια τους. Δύο παιδιά, ο Kfir και ο Ariel Bibas, οι μικρότεροι ηλικιακά αιχμάλωτοι στα χέρια των Παλαιστίνιων τρομοκρατών, στα χέρια της Χαμάς. Ο Kfir γιόρτασε τον περασμένο Γενάρη τον πρώτο χρόνο ζωής του στην αιχμαλωσία, χωρίς την αγκαλιά της μάνας του (μια που οι επίσημοι ισραηλινοί φορείς την συγκαταλέγουν στους νεκρούς). Και το (μόνο δυστυχώς) ερώτημα που απέμεινε, εάν τα δύο αυτά αδέλφια είναι μαζί, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες…

Για αυτά τα δύο παιδιά, για τα παιδιά πολίτες του Ισραήλ (οποιαδήποτε εθνότητας και θρησκεύματος) που δολοφονήθηκαν στα ισραηλινά κιμπούτς, για τα 12 παιδιά Δρούζων που έχασαν τη ζωή τους, πολεμά εδώ και ένα χρόνο το Κράτος του Ισραήλ. Γιατί τα παιδιά του Κράτους του Ισραήλ θα πρέπει κάποια στιγμή να ζήσουν στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ηρεμία. Μία χώρα, που από την στιγμή που ιδρύθηκε το 1948, ζει στην ανασφάλεια του πολέμου. Όχι, γιατί το επέλεξε η ίδια, αλλά γιατί ο χώρος της Μέσης Ανατολής εξαιτίας του καθεστώτος της αποικιοκρατίας ήταν επόμενο να διαμορφώσει κοινωνικά, κοινωνιολογικά και πολιτικά φαινόμενα που απηχούν ακόμα και στα κατώτερα ένστικτα των μαζών, μπερδεύοντας εσκεμμένα το αληθοφανές με το αληθινό.Ο Ισλαμισμός ήταν και είναι μάστιγα για όλα τα Κράτη του Κόσμου και ιδίως για τις χώρες αυτές που κείτονται στις ιδεολογικές εστίες του, τη Μέση Ανατολή…

Και το χτύπημα της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, πριν ένα ακριβώς χρόνο, στις 7 Οκτωβρίου 2023 ήθελε να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα.Ο Ισλαμισμός πολεμά οτιδήποτε επιδιώκει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή … Γιατί στο πάρτυ αυτό της ειρήνης, νεαρά παιδιά από όλα τα μέρη του Κόσμου διατράνωναν μέσω της μουσικής και του χορού, στοιχεία που ενώνουν τους λαούς του Κόσμου, ότι οι Ισραηλινοί και τα αραβικά φύλα της περιοχής μπορούν να ζήσουν αρμονικά μεταξύ τους.

Και εκτός των άλλων, το χτύπημα έγινε σε μία πολιτική συγκυρία που δύο τεράστιες σε ισχύ δυνάμεις της περιοχής, πυλώνες του εθνοτισμού των ομάδων που διαβιούν στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία θα υπέγραφαν τις Συμφωνίες του Αβραάμ, το Κείμενο αυτό της Ειρήνης και της Φιλίας.

7 Οκτωβρίου 2024… Η ευχή όλων των ανθρώπων- και δη του Ελληνισμού και των Εβραίων όπου γης, που αυτά τα δύο τεράστια σε θάρρος και υπομονή εθνοτικά γένη γνωρίζουν τι θα πει εκτοπισμός, αιχμαλωσία, γενοκτονία- είναι η επιστροφή των Ισραηλινών αιχμαλώτων στα σπίτια τους και η αρμονική συμβίωση Ισραηλινών και Αράβων. Όμως, για να γίνει το τελευταίο, τα Κράτη και οι Διεθνείς Οργανισμοί οφείλουν με όλες τις Δυνάμεις τους να σταθούν δίπλα στο ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ του Ισραήλ εναντίον της Ισλαμικής Τρομοκρατίας.

Γιατί …ο Kfir, o Ariel, τα παιδιά των αραβικών φυλών της Μέσης Ανατολής πρέπει να ζήσουν σε Ειρήνη!!!!… Γιατί τα παιδιά των αραβικών φυλών, ακόμα και τα παιδιά του Ιράν είναι αφύσικο και ανήθικο να χρησιμοποιούνται ως ασπίδα από τους Ισλαμιστές (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αυτοί που τα έφεραν στη ζωή).

Το σημερινό άρθρο μίας τέτοιας ιδιαίτερης ημέρας που το υπογράφουμε και οι δυο, μία Εβραία και μία Χριστιανή θέλει να δώσει το μήνυμα ότι ο θεοκρατισμός από όποιο δόγμα και θρησκεία να προέρχεται το μόνο αποτέλεσμα που έχει, είναι αιματοκύλισμα και αιχμαλωσία (εντός και εκτός εισαγωγικών η λέξη) παιδιών και νέων… Αιχμαλωσία του μέλλοντος ενός παιδιού οποιαδήποτε φυλής και θρησκείας…

“Αν όλα τα παιδιά της Γης, πιάναν γερά τα χέρια, κορίτσια, αγόρια στη σειρά και στήνανε χορό, ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος και ολόκληρη τη γη μας, θ’αγκάλιαζε θαρρώ ” (Γιάννης Ρίτσος)

*Σουζάνα Φράνσες Διευθύντρια του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Τεχνολογίας

*Ιστορικός- Διεθνολόγος, Επιστημονική Συνεργάτιδα Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας