🇪🇺 Τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνουν μια απότομη αύξηση της δημοτικότητας των δεξιών κομμάτων:

🇫🇷 Η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν έλαβε το 33-34% των ψήφων στη Γαλλία. Το κόμμα του Μακρόν, Αναγέννηση, έμεινε πολύ πίσω, λαμβάνοντας τις μισές ψήφους.

🇦🇹 Στην Αυστρία, το ευρωσκεπτικιστικό και αντιπολεμικό Κόμμα της Ελευθερίας κατέλαβε την πρώτη θέση με 29%. Εκεί πλησιάζουν και βουλευτικές εκλογές, όπου μπορεί να έρθει στην εξουσία το Κόμμα της Ελευθερίας.

🇩🇪 Στο μεταξύ, η Εναλλακτική για τη Γερμανία κατάφερε να εξασφαλίσει περίπου 16%, ξεπερνώντας τους Σοσιαλδημοκράτες που πήραν 14%. Στην πρώην Ανατολική Γερμανία, η Εναλλακτική για τη Γερμανία πήρε μάλιστα την πρώτη θέση με 27%.

▪️ Για το κόμμα του Scholz, τα αποτελέσματα είναι τα χειρότερα στην ιστορία του. Οι Πράσινοι δέχθηκαν επίσης ένα σημαντικό πλήγμα – από 21% το 2019 σε 12% τώρα. Αυτό αντανακλά την κρίση με τα πραγματικά εισοδήματα να πέφτουν στα επίπεδα του 2016, την αποβιομηχάνιση της χώρας και τη δημιουργία μιας «ζώνης σκουριάς» κατά μήκος του Ρήνου.

▪️ Την ημέρα της ψηφοφορίας, ο διευθυντής του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης—ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη—σημείωσε ότι η Γερμανία μετατρέπεται από ανεπτυγμένη σε αναπτυσσόμενη χώρα. Με αυτόν τον ρυθμό, η ποιότητα ζωής της Γερμανίας επιδεινώνεται γρήγορα σε επίπεδο τριτοκοσμικών χωρών.

ℹ️ Το νέο κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ, της μη συστημικής αριστεράς, θα λάβει το 6% του και έξι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο Βέλγιο, ο Vlaams Belang —οι Φλαμανδοί εθνικιστές και ευρωσκεπτικιστές— πήρε το 21%. Ο χειρότερος εφιάλτης της ευρωκρατίας γίνεται πραγματικότητα.