Αποκαλύφθηκε – Το σχέδιο του ΝΑΤΟ να στείλει στρατεύματα των ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά της Ρωσίας: Η συμμαχία ετοιμάζεται να αναπτύξει γρήγορα Αμερικανούς στρατιώτες εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα σχεδιάζει μεγάλο πόλεμο με την Ευρώπη..
Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στα ευρωπαϊκά μέτωπα σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Νέοι «χερσαίοι διάδρομοι» πρόκειται να δημιουργηθούν για τη μεταφορά στρατιωτών γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια σε όλη την Κεντρική Ευρώπη, έτσι ώστε τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να μπορούν να επέμβουν αμέσως εάν ο καταστροφικός πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία προχωρήσει δυτικότερα.
Τα σχέδια θα προβλέπουν επίσης απρόοπτα σε περίπτωση ρωσικού βομβαρδισμού, επιτρέποντας στα στρατεύματα να φτάσουν στα Βαλκάνια μέσω διαδρόμων σε Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία ή στα βόρεια σύνορα της Ρωσίας μέσω Σκανδιναβίας, είπαν αξιωματούχοι στην Telegraph.
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναγνωρίσει ανοιχτά την «πιθανότητα» ενός «πλήρους κλίμακας Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου» και απείλησε με «μοιραίες συνέπειες» εάν οι δυτικοί σύμμαχοι επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της στο ρωσικό έδαφος.
Η πρόκληση που θέτει η Ουκρανία για την απόκρουση της ρωσικής εισβολής οδήγησε τους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή στάση έναντι της Μόσχας στο τρίτο έτος του πολέμου.
Σύμφωνα με τα σχέδια, στρατιώτες των ΗΠΑ θα προσγειωθούν σε ένα από τα πέντε λιμάνια της Ευρώπης, τέσσερα από τα οποία παρέχουν πρόσβαση στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας και ένα πέμπτο που φτάνει στα ρωσικά σύνορα μέσω Φινλανδίας.
Το ΝΑΤΟ είχε ήδη σχέδια για στάθμευση αμερικανικών στρατευμάτων στην Ολλανδία προτού μεταφερθούν σιδηροδρομικώς στην Πολωνία σε περίπτωση πολέμου.
Δεδομένων των προειδοποιήσεων από τον αρχηγό του επιτελείου της Νορβηγίας ότι η Ευρώπη έχει μόνο δύο έως τρία χρόνια για να προετοιμαστεί προτού η Ρωσία μπορέσει να επιτεθεί ρεαλιστικά στο μπλοκ, το ΝΑΤΟ εξετάζει πιθανά αντίμετρα.
Ελπίζεται ότι οι διευρυμένοι διάδρομοι θα παρέχουν ασφάλεια αστοχίας σε περίπτωση διακοπής των γραμμών εφοδιαστικής ή επικοινωνιών, καθώς και τη δυνατότητα γρήγορης μετακίνησης σε όλη την Ευρώπη σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης σε χώρα μέλος.
Σε περίπτωση που απειληθεί η διαδρομή μέσω της Κεντρικής Ευρώπης, τα συμμαχικά στρατεύματα θα μπορούσαν να προχωρήσουν μέσω Ιταλίας προς τη Σλοβενία και τα Βαλκάνια, παρακάμπτοντας τις Άλπεις και την Ελβετία.
Τα σχέδια αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι οι στρατοί θα μπορούν να σπεύσουν στην Ευρώπη χωρίς καθυστερήσεις που προκαλούνται από τοπικούς κανονισμούς και σημεία ελέγχου – όπως σημειώνει η γαλλική κυβέρνηση, η οποία αγωνίστηκε να περάσει τα τανκς από τα σύνορα καθ’ οδόν προς τη Ρουμανία.
Η Ελλάδα και η Τουρκία – και οι δύο επίσης μέλη του ΝΑΤΟ – θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν διαδρομές προς τη Ρουμανία και τη νότια ακτή της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα σχέδια.
Και μια πέμπτη διαδρομή μέσω της Νορβηγίας και της Σουηδίας προς τη Φινλανδία θα μπορούσε να επιτρέψει στα στρατεύματα να φτάσουν στα ρωσικά σύνορα στο βορρά, αφού η Φινλανδία εντάχθηκε στην ΕΕ τον Απρίλιο του περασμένου έτους.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν πέρυσι να διατηρήσουν 300.000 στρατιώτες σε κατάσταση συναγερμού σε περίπτωση επίθεσης σε μια χώρα μέλος – λίγο λιγότερο από τα μισά στρατεύματα που έστειλε ο Ναπολέων στην καταστροφική του εκστρατεία το 1812 στη Ρωσία.
Το Royal United Services Institute (RUSI) εκτιμά ότι μέχρι τις αρχές του 2023 ο ρωσικός στρατός θα έχει μια «πολύ αποδιοργανωμένη δύναμη στην Ουκρανία» περίπου 360.000 στρατιωτών, που θα αυξηθεί σε 410.000 στρατιώτες μέχρι το καλοκαίρι.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, 470.000 στρατιώτες βρίσκονταν στα κατεχόμενα.
Τον Δεκέμβριο, το ΝΑΤΟ δοκίμασε την ετοιμότητά του για πόλεμο στην Ευρώπη με κοινές ασκήσεις στις οποίες συμμετείχαν η Βρετανία και οι συμμάχοι της στη Βαλτική.
Ο στόχος των ασκήσεων ήταν να «διευκρινιστούν οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες» και να αντιμετωπιστούν πιθανές προκλήσεις στην οργάνωση διαφορετικών δυνάμεων για μια κοινή επίθεση.
Τον Μάρτιο, η Γαλλία ανακοίνωσε επίσης την ανάπτυξη 37 αρμάτων μάχης Leclerc στη Ρουμανία για να εξασφαλίσει επιχειρησιακή ετοιμότητα και να ενισχύσει περαιτέρω ένα διεθνές τάγμα στα ανατολικά.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το ΝΑΤΟ να δείξει ενότητα ενάντια σε έναν πολεμικό Ρώσο επιτιθέμενο, προειδοποιώντας σε ομιλία του στο Παρίσι ότι «οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει».
«Το γεγονός ότι ο πόλεμος επέστρεψε στο ευρωπαϊκό έδαφος και διεξάγεται από μια πυρηνική δύναμη αλλάζει τα πάντα», είπε σε ακροατήριο στη Σορβόννη στα τέλη Απριλίου.
Ο Μακρόν προειδοποίησε ότι η Ευρώπη είναι «άοπλη απέναντι στους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε στο εξωτερικό» και προέτρεψε τους συμμάχους της στην ήπειρο να μην βασίζονται πολύ στις ΗΠΑ για θέματα ασφάλειας.
Καθώς ο Πούτιν και οι σύμμαχοί του συνεχίζουν να απειλούν τον πυρηνικό Αρμαγεδδώνα – και η Ρωσία προετοιμάζει κινητά πυρηνικά καταφύγια για αμάχους – ο Μακρόν κάλεσε τους συμμάχους να ξεκινήσουν μια «ευρωπαϊκή αμυντική πρωτοβουλία» και να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για την άμυνα.
Μόλις τον Μάρτιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν ήταν απαραίτητο για τις ΗΠΑ να στείλουν περισσότερα στρατεύματα για να εξασφαλίσουν τα πολωνικά σύνορα, προτού ζητήσουν περισσότερο προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Οι πολωνικές αρχές, όπως και η Γαλλία, αρνήθηκαν να αποκλείσουν την αποστολή στρατευμάτων στη Ρωσία, η οποία στοχεύει να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο στρατό της Ευρώπης έως το 2035.