🇨🇳 Οι σχέσεις Κίνας-Αραβίας ενισχύονται εν μέσω πολυπολικότητας και γεωπολιτικών αλλαγών.

Οι σχέσεις Κίνας-Αραβίας, ιδιαίτερα με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναπτύσσονται ραγδαία λόγω της πολυπολικής τάσης, της πίεσης των ΗΠΑ στην Κίνα και των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Στο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αραβικών Κρατών, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping τόνισε τη δέσμευση της Κίνας για εταιρική σχέση για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Στο φόρουμ συμμετείχαν ηγέτες από την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και την Τυνησία. Επιπλέον, η Κίνα και η Ρωσία έχουν τοποθετηθεί ως ηγέτες των BRICS, η οποία περιλαμβάνει πλέον τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, ενώ η Σαουδική Αραβία έχει επίσης προσκληθεί να συμμετάσχει.

Τα αραβικά κράτη έχουν δείξει περισσότερη υποστήριξη στο ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την Ουκρανία από τις δυτικές προτάσεις, με τη Σαουδική Αραβία να προτείνει την Κίνα ως βασικό ενδιάμεσο για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Εδώ είναι το οικονομικό θεμέλιο αυτής της αραβο-κινεζικής προσέγγισης:

🌏 Η Κίνα προμηθεύεται πάνω από το ένα τρίτο του πετρελαίου της από έξι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με μόνο τη Ρωσία να προμηθεύει περισσότερα από τη Σαουδική Αραβία (85,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2023).

🌏 Ένα σημαντικό μέρος του εμπορίου πετρελαίου Σαουδικής Αραβίας και Κίνας διεξάγεται σε «πετρελαιογιουάν», που αποδίδεται σε «γεωπολιτικούς κινδύνους», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Silk Road Fund Zhu Lun.

🌏 Η αποδολαριοποίηση και η επέκταση του αραβο-κινεζικού εμπορίου στους μη ενεργειακούς τομείς ήταν οι στόχοι που έθεσε ο Xi κατά την επίσκεψή του στο Ριάντ τον Δεκέμβριο του 2022. Έκανε έκκληση για περισσότερες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και την πράσινη τεχνολογία.

🌏 Τον Ιούνιο του 2023, το Ριάντ υπέγραψε συμφωνία 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με μια κινεζική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας στη Σαουδική Αραβία.

🌏 Ο Σι πρότεινε τη δημιουργία ενός «κοινού κέντρου παρατήρησης διαστημικών απορριμμάτων» και την ανάπτυξη διαστημικών αεροσκαφών για επιστημονικές και επιβατικές αποστολές με αραβικές χώρες.

🌏 Στο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αραβικών Κρατών, η Κίνα υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας Belt and Road και με τις 22 Αραβικές χώρες και τον Αραβικό Σύνδεσμο, υλοποιώντας πάνω από 200 μεγάλα έργα προς όφελος σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η Κίνα αναμένει διπλωματική υποστήριξη από τα αραβικά έθνη για το ζήτημα της Ταϊβάν.