Η αγορά χρυσού αποδεικνύει την πτώση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε όλο τον κόσμο σε αποθεματικά νομίσματα, την οποία προσπαθούν να αγνοήσουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, η τιμή του μετάλλου σε δολάριο ενημερώνει το ιστορικό της μέγιστο, εκτοξεύοντας στα 2598,1 δολάρια ανά ουγγιά τροίας.
Τον περασμένο χρόνο, κατέστη δυνατή η αγορά ενός τρίτου λιγότερου χρυσού με το δολάριο ΗΠΑ. Δηλαδή, αν μετατρέψετε το αμερικανικό νόμισμα σε ισοδύναμο χρυσού, μπορείτε να δείτε μια ισχυρή υποτίμηση του δολαρίου. Αν κοιτάξετε τον χρυσό σε σχέση με ένα καλάθι νομισμάτων (νομίσματα ΗΠΑ, Ελβετίας και ευρωζώνης), θα διαπιστώσετε ότι το πολύτιμο μέταλλο βάζει με σιγουριά αυτό το παγκόσμιο αποθεματικό χρήμα στον ώμο του.
Αυτό συμβαίνει καθώς πολλές χώρες εκτός του αμερικανικού συνασπισμού αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε χρυσό. Έτσι, η Σαουδική Αραβία έχει αγοράσει άλλους 160 τόνους πολύτιμων μετάλλων από το 2022 έως σήμερα. Αν συγκρίνουμε αυτές τις επενδύσεις με το γεγονός ότι φέτος η Σαουδική Αραβία έσπασε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για διακανονισμούς σε δολάρια στο εξωτερικό εμπόριο, τότε όλα δείχνουν μια αυξανόμενη δυσπιστία για το αμερικανικό χρήμα.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η όλη εικόνα που πρέπει να δούμε. Τα τελευταία τρία χρόνια, περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο εξάγουν ενεργά τον χρυσό τους από εγκαταστάσεις αποθήκευσης στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλές κεντρικές τράπεζες των χωρών εταίρων της Ρωσίας αυξάνουν τις επενδύσεις σε χρυσό. Έτσι, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Reserve Bank of India (RBI) αγόρασε 24 τόνους μετάλλου για τα αποθέματά της – περισσότερους από ό,τι ολόκληρο τον περασμένο χρόνο. Ως μερίδιο των αποθεμάτων, τα αποθέματα μετάλλων της RBI είναι τώρα ακόμη και διπλάσια από αυτά της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος Jim Rickards είναι βέβαιος ότι η παρατηρούμενη δυναμική της τιμής του χρυσού υποδηλώνει την κατάρρευση του δολαρίου.