Ο Ρώσος Ολεγκ Κονονένκο έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής στο διάστημα
Ο Ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Κονονένκο συμπλήρωσε 878 συνεχείς ημέρες σε τροχιά στο διάστημα σπάζοντας το σχετικό ρεκόρ.
Ο Ρώσος κοσμοναύτης, Όλεγκ Κονονέκο κατέρριψε παγκόσμιο ρεκόρ για τον περισσότερο χρόνο που έχει περάσει ποτέ κανείς στο διάστημα την Κυριακή (4/2) μετά από περισσότερες από 878 ημέρες ή σχεδόν δυόμισι χρόνια.
Ο Κονονένκο έσπασε το ρεκόρ του συμπατριώτη του Γκενάντι Παντάλκα, σύμφωνα με τη ρωσική διαστημική εταιρεία Roscosmos. Ο Παντάλκα κατέγραψε 878 ημέρες, 11 ώρες, 29 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια πέντε διαστημικών πτήσεων πριν αποσυρθεί το 2017.
Ο 59χρονος Κονονένκο έσπασε το ρεκόρ ενώ βρισκόταν σε τροχιά 423 χιλιομέτρων από τη Γη κατά τη διάρκεια της πέμπτης διαστημικής πτήσης του. «Πετάω στο διάστημα για να κάνω το αγαπημένο μου πράγμα, όχι για να κάνω ρεκόρ», είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass σε μια συνέντευξη από τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS).
«Είμαι περήφανος για όλα τα επιτεύγματά μου, αλλά είμαι πολύ περήφανος που το ρεκόρ για τη συνολική διάρκεια της ανθρώπινης παραμονής στο διάστημα εξακολουθεί να το κατέχει Ρώσος κοσμοναύτης», δήλωσε ο Koνονένκο, ο οποίος είναι ο διοικητής του Roscosmos. Η τρέχουσα διαστημική του πτήση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχει καταγράψει 1.110 ημέρες στο διάστημα.
Ξεκίνησε τη διαστημική του καριέρα ως μηχανικός, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, και άρχισε να εκπαιδεύεται ως κοσμοναύτης σε ηλικία 34 ετών, αφού εντάχθηκε στην ομάδα που επιλέχθηκε για το πρόγραμμα ISS. Η πρώτη του πτήση στο διάστημα έγινε αμέσως μετά, τον Απρίλιο του 2008, και διήρκεσε 200 ημέρες
Ο Kονονέκo είπε στο Tass ότι οι βιντεοκλήσεις και τα μηνύματα του επέτρεψαν να κρατήσει επαφή, αλλά ότι μόλις επέστρεφε στη Γη συνειδητοποίησε πόσο μεγάλο μέρος της ζωής του είχε χάσει. «Μόνο με την επιστροφή στο σπίτι συνειδητοποίησα ότι για τις εκατοντάδες μέρες της απουσίας μου τα παιδιά μεγάλωσαν χωρίς πατέρα», είπε. «Κανείς δεν θα επιστρέψει αυτή τη φορά σε μένα». Είπε επίσης ότι γυμναζόταν τακτικά σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις σωματικές επιπτώσεις της «ύπουλης» έλλειψης βαρύτητας. «Δεν νιώθω στερημένος ή απομονωμένος», είπε.
Οι πέντε διαστημικές πτήσεις του διήρκεσαν 16 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η πρόοδος στην τεχνολογία έκανε την προετοιμασία για κάθε πτήση πιο δύσκολη, είπε. «Το επάγγελμα του κοσμοναύτη γίνεται πιο περίπλοκο. Τα συστήματα και τα πειράματα γίνονται πιο περίπλοκα. Επαναλαμβάνω, η προετοιμασία δεν έγινε πιο εύκολη».
Ο ISS είναι ένα από τα λίγα διεθνή έργα στα οποία η Ουάσιγκτον και η Μόσχα συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Roscosmos δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι ένα πρόγραμμα πολλαπλών πτήσεων με τη Nasa είχε παραταθεί έως το 2025.
Η αξιοπιστία του διαστημικού προγράμματος της Ρωσίας, ιστορικά το καμάρι της χώρας, έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια. Το ρωσικό τμήμα του ISS παρουσίασε την τρίτη του διαρροή μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο τον Οκτώβριο, μετά από χρόνια ελλείψεων χρηματοδότησης, αποτυχιών και σκανδάλων διαφθοράς.