Βρετανία: Το «διαμάντι» του ναυτικού χάνει άσκηση του ΝΑΤΟ
Μια νέα έκθεση της Επιτροπής Άμυνας έρχεται εν μέσω εντεινόμενης συζήτησης σχετικά με το αν βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός νέου παγκόσμιου πολέμου – και αν η Βρετανία θα ήταν έτοιμη να πολεμήσει.
Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις χάνουν προσωπικό ταχύτερα από ό,τι μπορούν να προσλάβουν, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η «πολεμική τους ετοιμότητα», σύμφωνα με νέα έκθεση της Επιτροπής Άμυνας.
Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι ο στρατός έχει «βασικές ελλείψεις σε ικανότητες και αποθέματα» που θα παρεμποδίσουν την ικανότητά του να εμπλακεί σε «ολοκληρωτικό, παρατεταμένο πόλεμο».
Αυτό συμβαίνει καθώς το Βασιλικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι το ισχυρότερο πολεμικό πλοίο του, το HMS Queen Elizabeth, δεν θα αποπλεύσει από το Πόρτσμουθ την Κυριακή, όπως είχε προγραμματιστεί, για να τεθεί επικεφαλής περισσότερων από 40 σκαφών που συμμετέχουν στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, λόγω μηχανικού προβλήματος.
Ο διοικητής του στόλου δήλωσε: «Οι έλεγχοι ρουτίνας πριν από τον απόπλου χθες εντόπισαν ένα πρόβλημα με μια ζεύξη στον άξονα της δεξιάς έλικας του HMS Queen Elizabeth. Ως εκ τούτου, το πλοίο δεν θα αποπλεύσει την Κυριακή. Το HMS Prince of Wales θα πάρει τη θέση του HMS Queen Elizabeth στα καθήκοντα του ΝΑΤΟ και θα αποπλεύσει για την άσκηση Steadfast Defender το συντομότερο δυνατό».
Οι ασκήσεις Steadfast Defender θα πραγματοποιηθούν στα ανοικτά των αρκτικών ακτών της Νορβηγίας τον Μάρτιο.
Η ανάπτυξη έρχεται αφού ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, James Heappey πρότεινε να σταλεί ένα βρετανικό αεροπλανοφόρο στην Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω της συνεχιζόμενης απειλής από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι.
Η έκθεση της Επιτροπής Άμυνας έρχεται εν μέσω εντεινόμενης συζήτησης σχετικά με το αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου παγκόσμιου πολέμου – και αν η Βρετανία θα ήταν έτοιμη να πολεμήσει.
Ο ναύαρχος Rob Bauer, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία, ενώ ο υπουργός Άμυνας Grant Shapps προειδοποίησε ότι ζούμε σε έναν «προπολεμικό κόσμο».
Αυτά τα σχόλια έχουν οδηγήσει σε συζήτηση για το αν θα μπορούσαμε να δούμε μια επιστροφή στη στράτευση.
Η Επιτροπή Άμυνας δήλωσε ότι «ανησυχεί όλο και περισσότερο» για αυτό που αποκάλεσε «κρίση» στην πρόσληψη και τη διατήρηση των στρατευμάτων.
Πέντε προσλήψεις για κάθε οκτώ αποχωρήσεις
Το Υπουργείο Άμυνας έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι μόλις πέντε άτομα προσλαμβάνονται στις ένοπλες δυνάμεις για κάθε οκτώ που φεύγουν – αλλά η επιτροπή δήλωσε ότι κατανοεί ότι η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη.
Ο στρατός είναι «σταθερά υπερφορτωμένος», είπε, γεγονός που έχει προσωπικό κόστος για το προσωπικό και επηρεάζει τη διατήρηση.
«Μια σταθερή, συνεχής σταγόνα επιχειρήσεων και συνεχιζόμενων δεσμεύσεων σημαίνει ότι ο στρατός δεν είναι σε θέση να αφιερώσει επαρκή εκπαίδευση και πόρους για πολεμικές επιχειρήσεις υψηλής έντασης», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Sir Jeremy Quin.
«Ενώ είναι σε θέση να αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις, η έρευνά μας διαπίστωσε ότι η ετοιμότητα για ολοκληρωτικό, παρατεταμένο πόλεμο δεν έχει λάβει επαρκή προσοχή και χρειάζεται έντονη συνεχή εστίαση».
Η ετοιμότητα ορίζεται ως ο χρόνος που χρειάζεται για να περάσει από μια αρχική διαταγή μέχρι μια μονάδα να είναι έτοιμη να εκτελέσει την αποστολή της και θεωρείται σημαντικό μέρος της αποτροπής.
Ο καθηγητής Sir Lawrence Freedman, ομότιμος καθηγητής πολεμικών σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε στην έρευνα ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να διεξάγει έναν «πόλεμο που θα ερχόταν όπως-όπως», οι ένοπλες δυνάμεις θα «δυσκολεύονταν» με βάση τα σημερινά επίπεδα εξοπλισμού και αποθεμάτων.
Δύσκολες επιλογές
Ο σερ Jeremy δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για την κυβέρνηση να κάνει «δύσκολες επιλογές».
«Είτε να επενδύσει πλήρως στον στρατό μας είτε να αναγνωρίσει ότι η σωστή ιεράρχηση της πολεμικής μάχης θα σημαίνει λιγότερη διαθεσιμότητα για άλλα καθήκοντα», είπε.
«Πρέπει να έχουμε στρατηγική όσον αφορά τους πόρους που διαθέτουμε, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου διατήρησης και αναπλήρωσης των αποθεμάτων, και να εξετάσουμε πώς θα διασφαλίσουμε ότι ο εξοπλισμός -ακόμη και μετά την απόσυρσή του- δεν θα πάει χαμένος».
Και μιλώντας στο Sky News, ο Sir Jeremy είπε ότι το ερώτημα που θέτει η έκθεση είναι αν το Ηνωμένο Βασίλειο «κάνει την εκπαίδευση, διατηρεί τη διατήρηση του εξειδικευμένου προσωπικού μας και αν έχουμε τα αποθέματα και τη μελλοντική αναπλήρωση που θα χρειαζόμασταν στο χειρότερο είδος συμβατικής σύγκρουσης» παράλληλα με τις τρέχουσες δεσμεύσεις του.
Ο σερ Τζέρεμι δήλωσε: «Πρόκειται για έναν ομότιμο, υψηλής έντασης, παρατεταμένο πόλεμο στην Ευρώπη. Υπάρχουν πραγματικά ερωτήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Απαράδεκτη έλλειψη διαφάνειας
Η Επιτροπή Άμυνας, η οποία διορίζεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων για να εξετάζει το Υπουργείο Άμυνας, έβαλε επίσης στο στόχαστρο μια «απαράδεκτη… έλλειψη κυβερνητικής διαφάνειας» κατά τη διάρκεια της έρευνάς της.
«Βασικές πληροφορίες που ήταν άμεσα διαθέσιμες πριν από μια δεκαετία δεν δημοσιεύονται πλέον για λόγους που δεν είναι σαφείς, και η κυβέρνηση χρειάστηκε υπερβολικό χρόνο για να απαντήσει στα αιτήματά μας για πληροφορίες», ανέφερε.
Μιλώντας στην εκπομπή Sunday Morning With Trevor Phillips, η υπουργός Παιδείας Gillian Keegan δήλωσε ότι περισσότερα από 50 δισ. στερλίνες δαπανώνται για την άμυνα για να «διασφαλίσουμε ότι έχουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες» για πράγματα όπως οι αποστολές του ΝΑΤΟ, η υποστήριξη της Ουκρανίας ή οι αποστολές στην Ερυθρά Θάλασσα.
Πρόσθεσε: «Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες να είναι εκεί για να διεξάγουν οτιδήποτε απαιτείται. Και έχουν δείξει ξανά και ξανά, ξέρετε, πόσο καλά το κάνουν αυτό και πόσο ζωτικό ρόλο παίζουν στην παγκόσμια τάξη».
πηγή: https://www.ieidiseis.gr/