Στη Βόρεια Κορέα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας – Στο επίκεντρο η συνεργασία στην Ουκρανία

O Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αντρέι Μπελoούσοφ, έφτασε την Παρασκευή στη Βόρεια Κορέα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας.

Αντρέι Μπελούσοφ θα έχει διμερείς συναντήσεις με τη στρατιωτική και στρατιωτικοπολιτική ηγεσία της Βόρειας Κορέας, ανέφεραν τα πρακτορεία.

Στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ, τον Μπελούσοφ υποδέχθηκε με λαμπρότητα ο υπουργός Άμυνας της Βόρειας Κορέας, στρατηγός Νο Γκουάν Τσολ.

rosia boreia korea
Από την υποδοχή του Ρώσου υπουργού Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024.

Russian Defense Press Service via AP

Η διμερής αμυντική συμφωνία υπεγράφη τον Ιούνιο και επικυρώθηκε πιο πρόσφατα.

Και στις δύο χώρες επιβάλλονται διεθνείς κυρώσεις — στην Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας του ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου, στη Μόσχα εξαιτίας του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας.

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα πως έστειλε χιλιάδες στρατιωτικούς στη Ρωσία για να πολεμήσουν, κατ’ αυτές, τις ουκρανικές δυνάμεις στο πλευρό του ρωσικού στρατού.

Σύμφωνα με το Κίεβο και χώρες του ΝΑΤΟ, περίπου το ένα τρίτο των πυραύλων που εκτοξεύει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, είναι βορειοκορεατικής κατασκευής, ενώ τα βορειοκορατικά οπλικά συστήματα χρησιμοποιούνται ευρέως στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περίπου 60 βορειοκορεατικούς πυραύλους KN-23 κατά της Ουκρανίας φέτος, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο άμυνας. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν έναν στους τρεις από τους 194 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν μέχρι στιγμής το 2024, σύμφωνα με μια καταμέτρηση των επιθέσεων του CNNi που παραδέχτηκε δημόσια η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας.

Από πλευράς του Κιέβου, η ουκρανική αντιπροσωπεία ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα αυτή την εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιόλ και να συζητήσει τη στήριξη της Σεούλ προς το Κίεβο.

Η Σεούλ έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο εξαγωγέα στρατιωτικού υλικού και δέχεται πιέσεις από κάποιες δυτικές χώρες και το Κίεβο να προσφέρει στην Ουκρανία όπλα. Μέχρι στιγμής έχει περιοριστεί να προσφέρει στο Κίεβο μη φονική βοήθεια και εξοπλισμό αποναρκοθέτησης λόγω της μακροχρόνιας πολιτικής της μη εξοπλισμού χωρών που εμπλέκονται σε συγκρούσεις.

Ομως μετά την ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων, η Σεούλ εξετάζει την αναθεώρηση της πολιτική της εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού και πλέον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να στείλει όπλα απευθείας στο Κίεβο.

Πηγή: https://www.cnn.gr/