Ο Μητσοτάκης απέναντι στην πιο σκληρή αντιπολίτευση: Την κοινωνία και την καθημερινότητα

Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα, ενώ αυξάνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια με αιχμή την ακρίβεια.

 

ε αιχμή τον νέο προϋπολογισμό του 2025 που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής από τις 11 έως τις 15 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα κάνουν μία ακόμα προσπάθεια να «διεμβολίσουν» την ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια για την ακρίβεια και το γενικότερο επίπεδο ζωής. Γι’ αυτό και ο Κ. Μητσοτάκης, στην τελευταία εβδομαδιαία ανασκόπηση σημείωσε ότι περιλαμβάνει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς αναλύουν τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, από τα οποία προκύπτει ανάγλυφα ότι μπορεί να μην αμφισβητείται η καθαρή πρωτιά της ΝΔ, αλλά τα ποσοστά της κυβερνητικής παράταξης παραμένουν κοντά σε αυτά των ευρωεκλογών γεγονός που δείχνει πως η αύξηση της συσπείρωσης είναι δύσκολη και οι πιθανότητες μιας νέας αυτοδυναμίας, υπό τις παρούσες συνθήκες, ανύπαρκτες.

Άλλωστε, ένα από τα πιο επίμονα ευρήματα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι η απαισιοδοξία που διακατέχει τη συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης και τα υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας κυρίως για ζητήματα της λεγόμενης καθημερινότητας. Αυτών, δηλαδή, που προσδιορίζουν στο μεγαλύτερο ποσοστό την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων. «Η κοινωνική δυσφορία παραμένει ο μεγαλύτερος ”εχθρός μας”» σημειώνουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της ΝΔ, τα οποία θεωρούν ότι δύσκολα θα ανατραπεί αυτή η εικόνα.

Ταυτόχρονα, κατά γενική παραδοχή, το κυβερνητικό όχημα έχει χάσει την ορμή του και εμφανίζει ορατές δυσλειτουργίες, ενώ στη δεύτερη γαλάζια τετραετία, η κυβέρνηση δείχνει να πορεύεται χωρίς πειστικό αφήγημα. «Αναμασάμε διαρκώς τα περί μεταρρυθμίσεων, αλλά τα πράγματα δεν βελτιώνονται ούτε στην υγεία, ούτε στην επιχειρηματικότητα, ούτε αλλού» λένε τα ίδια στελέχη.

Η διαγραφή Σαμαρά και οι δημοσκοπήσεις

Και μπορεί το κυβερνητικό επιτελείο να διαμηνύει ότι η πρόσφατη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά δεν θα προκαλέσει «ρήγματα» στη ΝΔ, ούτε θα θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά με τη δημοσκοπική καταγραφή των τελευταίων μηνών, περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας δεν υπάρχουν.

Τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης εμφανίζονται να έχουν «μπετονάρει» τις δυνάμεις τους γύρω στο 15%, ενώ οι επικεφαλής τους ευελπιστούν ότι όσο θα διαδίδεται ο «τραμπισμός», η αντι-woke ατζέντα κ.ά. στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, τόσο θα αυξάνονται τα ποσοστά τους. Και αυτή, είναι μία πιθανότητα που δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητη από τη ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ και οι κεντρώοι ψηφοφόροι

Η άλλη πιθανότητα αφορά στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο δείχνει να πλησιάζει τον πήχη του 20%. Αν τον υπερβεί, τότε θα έχει ξεπεράσει αυτό το «ψυχολογικό όριο» και θα διεκδικεί με μεγαλύτερες πιθανότητες να το καταφέρει, την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών του. Η τακτική που μέχρι σήμερα ακολουθεί η ΝΔ είναι να την εμφανίζει ως «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» που υιοθετεί μια λογική του «όχι σε όλα».

Προφανής στόχος της ΝΔ είναι να κόψει τον δρόμο του κ. Ανδρουλάκη προς τους κεντρώους ψηφοφόρους που στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στήριξαν τον Κ. Μητσοτάκη. Κάποιοι, ωστόσο, θεωρούν ότι πρόκειται για μια όχι και τόσο αληθοφανή οπτική, η οποία δεν θα αντέξει στον χρόνο.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/