Υγεία: Μπορεί η κόπωση να οφείλεται σε υψηλή χοληστερίνη;…(6:10 – Α’ πρωϊνή Ζώνη 6:00-6:30)
Αν κάνατε πρόσφατα αιματολογικές εξετάσεις και διαπιστώσατε ότι τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι υψηλά, ενώ παράλληλα αισθάνεστε ιδιαίτερα κουρασμένοι τον τελευταίο καιρό, πιθανώς θα αναρωτιέστε αν αυτά τα δύο συνδέονται.
ίναι αλήθεια ότι το σώμα σας χρειάζεται κάποια χοληστερόλη για να λειτουργήσει.
Η «καλή» ή HDL χοληστερόλη βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από την περίσσεια της LDL ή «κακής» χοληστερόλης.
Σε γενικές γραμμές, τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης πρέπει να είναι κάτω από 200mg/dL.
Οι μεγαλύτερες τιμές συνδέονται με δημιουργία αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων προβλημάτων υγείας.
Μπορεί η υψηλή χοληστερόλη να προκαλέσει κούραση;
«Η υψηλή χοληστερόλη δεν προκαλεί άμεσα κόπωση. Στην πραγματικότητα, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη διαχείριση της χοληστερόλης, είναι ότι σχεδόν πάντα δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα», λέει ο Brett Victor, καρδιολόγος στο Cardiology Consultants of Philadelphia στην Πενσυλβάνια.
Οι παράγοντες που προκαλούν όμως υψηλή χοληστερόλη, μπορούν να προκαλέσουν κόπωση.
«Οι άνθρωποι με υψηλή χοληστερόλη, συνήθως δεν ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, δεν ασκούνται και παίρνουν ακούσια βάρος», λέει η Melissa Tracy, καρδιολόγος στο Rush University System for Health στο Σικάγο. «Έτσι, ο τρόπος ζωής που συχνά συνοδεύεται από αυξημένη χοληστερόλη, θα μπορούσε σίγουρα να προκαλέσει κόπωση».
Αν δεν αντιμετωπιστεί, η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, μια κατάσταση που μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση.
«Όταν αρχίσετε να αναπτύσσετε πλάκα στις αρτηρίες σας, η καρδιά δείχνει σημάδια ότι δυσκολεύεται. Ένα από αυτά μπορεί να είναι η κόπωση, καθώς και η μειωμένη αντοχή στην άσκηση», προσθέτει η Δρ. Tracy.
Τελικά, δεν είναι η ίδια η υψηλή χοληστερόλη που προκαλεί κόπωση, αλλά οι παράγοντες του τρόπου ζωής που οδηγούν στην υψηλή χοληστερόλη και οι ασθένειες που προκαλούνται από αυτήν και μπορεί να επιβραδύνουν τους ρυθμούς σας και να σάς κάνουν να αισθάνεστε υποτονικοί.
Άλλα συμπτώματα της υψηλής χοληστερόλης
Η υψηλή χοληστερόλη από μόνη της δεν προκαλεί συνήθως κανένα σύμπτωμα. Αν όμως αναπτύξετε καρδιακή νόσο λόγω της υψηλής χοληστερόλης, αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα. Σε συνδυασμό με την κόπωση, τα συμπτώματα της υψηλής χοληστερόλης που έχει εξελιχθεί σε καρδιακή νόσο, μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής, σύμφωνα με την Mayo Clinic:
- Πόνο, πίεση ή σφίξιμο στο στήθος
- Ζάλη
- Αίσθημα παλμών
- Δύσπνοια
- Πόνο στο λαιμό, το σαγόνι, την άνω κοιλιακή χώρα, την πλάτη
- Μούδιασμα ή αδυναμία στα χέρια ή στα πόδια
Άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν υψηλή χοληστερόλη ως παρενέργεια, μπορούν επίσης να προκαλέσουν κόπωση.
Σε αυτές περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τη Mayo Clinic:
- Χρόνια νεφρική νόσος
- Διαβήτης
- HIV/AIDS
- Υποθυρεοειδισμός
- Λύκος
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της υψηλής χοληστερόλης
Με την πάροδο του χρόνου, «τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να συσσωρευτούν κατά μήκος των τοιχωμάτων των αρτηριών στην καρδιά, το σώμα και τον εγκέφαλο», λέει ο Δρ. Victor. Η συσσώρευση αυτή, που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, μπορεί να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο για μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, περιφερική αρτηριακή νόσο και υπέρταση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA).
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά εξετάσεις αίματος για να ελέγχετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας και να ακολουθείτε έναν τρόπο ζωή που τα διατηρεί σε ισορροπία.
Τι πρέπει να κάνετε:
Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή
- Περιορίστε τα κορεσμένα λίπη
- Να είστε σωματικά δραστήριοι
- Σταματήστε το κάπνισμα και πίνετε με μέτρο
- Διατηρείτε υγιές βάρος
- Δώστε προσοχή στα φάρμακα που παίρνετε
Πότε να δείτε γιατρό
Αν αισθάνεστε υπερβολική κόπωση και δεν είστε σίγουροι για τον λόγο, είναι καλύτερο να πάτε στο γιατρό. Μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε κάνει εξετάσεις αίματος για να βεβαιωθεί ότι τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι φυσιολογικά και ότι δεν έχετε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που προκαλούν κόπωση ή δείκτες για άλλες ασθένειες.
Ο γενικός κανόνας είναι να ελέγχετε τη χοληστερόλη σας κάθε τέσσερα έως έξι χρόνια, αν είστε σχετικά υγιής, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Μπορεί να χρειάζεστε συχνότερους ελέγχους εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, διαβήτη ή καρδιακή νόσο.
Πηγή: Well+Good