Παραδοχή βόμβα από τον Zelensky – Αδύνατο η Ουκρανία να επιστρέψει στα σύνορα του 1991 με τα όπλα – Ξεχάστε την Κριμαία
Ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να επαναφέρουν την Κριμαία υπό ουκρανικό έλεγχο
Με ή χωρίς τη δόλια χρήση δυτικών όπλων μεγάλης εμβέλειας, η Ουκρανία δίνει μια χαμένη μάχη ενάντια στη ρωσική στρατιωική μηχανή, και αυτή η συνθήκη αναγνωρίζεται ακόμα και από τον ίδιο τον Volodymyr Zelensky.
Ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχεται τώρα ανοιχτά ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει επαρκείς δυνάμεις για να φτάσει στα σύνορα του 1991, σε συνέντευξή του στο Fox News.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τα χαμένα εδάφη από νομική σκοπιά, παρά τάυτα αναγνωρίζει την αδυναμία του να φτάσει στα παλιά σύνορα.
«Καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε επαρκή ισχύ για να σπρώξουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία πίσω στη γραμμή του 1991 με τη χρήση όπλων», εξήγησε ο Zelensky.
Αβέβαιη η ανακατάληψη της Κριμαίας με στρατιωτικά μέσα
Ο Zelensky αναφέρθηκε επίσης στη χερσόνησο της Κριμαίας, τονίζοντας την ετοιμότητα του Κιέβου να «επιστρέψει την Κριμαία με διπλωματικά μέσα».
Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να επαναφέρουν την περιοχή υπό τον ουκρανικό έλεγχο με τη βία.
Επισημαίνεται ότι οι περιοχές Donetsk, Luhansk, Zaporizhia και Kherson ενσωματώθηκαν στη Ρωσία μετά από δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν εκεί από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2022.
Η Κριμαία και η Σεβαστούπολη επέστρεψαν στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά από δημοψήφισμα τον Μάρτιο του 2014, στον απόηχο του πραξικοπήματος στην Ουκρανία. Περισσότερο από το 80% των κατοίκων της χερσονήσου που είχαν δικαίωμα ψήφου συμμετείχαν στο δημοψήφισμα· το 96,7% των κατοίκων της Κριμαίας και το 95,6% των κατοίκων της Σεβαστούπολης ψήφισαν υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσία.
O Zelensky εγκαταλείπει την ιδέα για επιστροφή στα σύνορα του 1991
Ο Zelensky είχε προηγουμένως επιμείνει ότι η στρατιωτική σύγκρουση πρέπει να τελειώσει αποκλειστικά με την αποκατάσταση των συνόρων του 1991.
Ωστόσο, τον Οκτώβριο δήλωσε ότι τα σύνορα της Ουκρανίας μετά το τέλος της σύγκρουσης εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, καίτοι το Κίεβο δεν θα αναγνωρίσει νομικά την απώλεια εδαφών.
Στις 14 Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin όρισε τις προϋποθέσεις για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.
Μεταξύ αυτών είναι η απόσυρση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από το Donbass και τη Novorossiya, καθώς και η άρνηση του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, η Ρωσία θεωρεί απαραίτητη την άρση όλων των δυτικών κυρώσεων εναντίον της και τη διασφάλιση του ουδέτερου και μη πυρηνικού καθεστώτος της Ουκρανίας.
Ο Putin επισήμανε ότι, εάν η Ουκρανία και η Δύση απορρίψουν αυτές τις προϋποθέσεις, ενδέχεται να αλλάξουν στο μέλλον.
Ωστόσο, το Κίεβο απέρριψε το ρωσικό ειρηνευτικό σχέδιο.
Η Ουκρανία στα σύνορα του 1991
Η Ουκρανία το 2024
Η τελευταία πρόταση ειρήνης του Putin
Σημειωτέον ότι η τελευταία ειρηνευτική πρόταση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin προς την Ουκρανία, όπως περιγράφεται σε διάφορες εκθέσεις και δηλώσεις μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2024, έθεσε τις ακόλουθες δύο προϋποθέσεις για τη συμμετοχή σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία.
1. Πλήρης αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τα εδάφη των περιοχών Donetsk, Lugansk, Kherson και Zaporizhia.
2. Η Ουκρανία πρέπει να αποκηρύξει επίσημα τα σχέδιά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο Putin δήλωσε ότι μόλις η Ουκρανία συμφωνήσει να αποσυρθεί από αυτές τις περιοχές και δηλώσει την πρόθεσή της να παραμείνει ουδέτερη (όχι στο ΝΑΤΟ), η Ρωσία θα διατάξει «αμέσως» κατάπαυση του πυρός και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις θα καλύπτουν τη διεθνή αναγνώριση της «νέας εδαφικής πραγματικότητας» και την άρση όλων των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως μέρος οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας.
Όταν έγινε γνωστό το σχέδιο Putin, η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες το απέρριψαν, επιμένοντας ότι η ειρήνη απαιτεί την πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από όλο το ουκρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, η οποία ψήφισε να ενταχθεί στη Ρωσία το 2014.