Αμόκ – Μετά την ήττα στην Ουκρανία ΗΠΑ – ΕΕ ανοίγουν στη Γεωργία το 2ο μέτωπο κατά της Ρωσίας με … μοντέλο Μπαγκλαντές

Η Δύση πρόκειται να ακολουθήσει το μοντέλο Μπαγκλαντές με τη συγκρότηση κυβέρνησης στον δρόμο μέσω του εκφοβισμού των νόμιμων αρχών

Η Δύση σχεδιάζει να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο απέναντι στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά μία χώρα στον Καύκασο.
Ο λόγος για τη Γεωργία, όπου η παρέμβαση ΝΑΤΟ – ΕΕ κυριολεκτικά οργιάζει ενώ η πρόεδρος της χώρας σε ρόλο ενεργούμενου των ΗΠΑ καλεί ανοιχτά τους πολίτες να ανατρέψουν τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, που σάρωσε στις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου με ποσοστό άνω του 54%.
Μάλιστα για να έχει επιτυχία το σχέδιό τους πρόκειται να ακολουθήσουν το μοντέλο Μπαγκλαντές με τη συγκρότηση δηλαδή κυβέρνησης στον δρόμο μέσω του εκφοβισμού των νόμιμων αρχών.
Οι βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 26 Οκτωβρίου απέτυχαν να ανατρέψουν το υποτιθέμενο φιλορωσικό καθεστώς στην Τιφλίδα.

Σημαντική χώρα και ενεργειακός κόμβος η Γεωργία

Η Γεωργία είναι μία σημαντική χώρα.
Πρώην δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης, γενέτειρα του Stalin (από όλες τις μετασοβιετικές δημοκρατίες, αυτή είναι η χώρα όπου ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων νοσταλγεί τη σοβιετική εποχή) και ζωτικό μέρος της Οικονομικής Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας.
Εάν το σχέδιο της Δύσης πετύχει, ο κόσμος μπορεί να γίνει μάρτυρας μίας ακόμη Ουκρανίας.
Και αυτό, με τη σειρά του, θα έχει σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις.
Ο πληθυσμός της Γεωργίας μπορεί να ανέρχεται μόνο σε 3,7 εκατομμύρια αλλά η χώρα είναι εξαιρετικά σημαντική.
Βρίσκεται στα νότια σύνορα της Ρωσίας και στα βόρεια του Ιράν.
Είναι επίσης μια οδός διέλευσης για αγωγούς ενέργειας προς την Ευρώπη, μια εναλλακτική διαδρομή από την περιοχή της Κασπίας, παρακάμπτοντας το ρωσικό έδαφος, γράφουν οι Eurasian Times.
Σύμφωνα με το πολιτικό γεωργιανό σύνταγμα, ο Πρόεδρος είναι ο αρχηγός του κράτους αλλά με μικρές εξουσίες και ο Πρωθυπουργός ο επικεφαλής της κυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση ασκούν εκτελεστική εξουσία.
Η νομοθετική εξουσία ανήκει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κοινοβούλιο της Γεωργίας.

georgia_3_1.JPG
Η Πρόεδρος της Γεωργίας ζητά τον σχηματισμό φιλοδυτικής κυβέρνησης στον δρόμο

Ωστόσο, η πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zourabichvilli λέει ότι δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα των εκλογών, στις οποίες το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» του πρωθυπουργού Irakli Kobakhdize εξασφάλισε το 54% των ψήφων.
Η αντιπολίτευση θα έχει τώρα 61 έδρες στο κοινοβούλιο των 150 εδρών, ενώ το Γεωργιανό Όνειρο 89 – πλειοψηφία αλλά όχι αρκετά μεγάλη για να εφαρμόσει το είδος της συνταγματικής αλλαγής που είχε υποσχεθεί ο Kobakhdize κατά τη διάρκεια των προεκλογικών συγκεντρώσεων.
Αλλά η Zourabichvilli είναι δυσαρεστημένη με αποτέλεσμα κατηγορώντας το Γεωργιανό Όνειρο ότι διέπραξε νοθεία στις εκλογές για να εμποδίσει την ένταξη της Γεωργίας στην ΕΕ.
Κατηγόρησε τη Ρωσία για παρέμβαση στις εκλογές χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», είπε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε καλέσει την 28η Οκτωβρίου μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο.
Χαρακτηρίζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα ως «ολική παραποίηση», ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην καταλάβουν τις κοινοβουλευτικές τους έδρες και να προχωρήσουν σε μία πολύ επικίνδυνη κίνηση.
Να σχηματίσουν φιλοδυτική κυβέρνηση στον δρόμο με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με άλλα λόγια, η πρόεδρος της Γεωργίας, η αρχηγός της χώρας, θέλει ο όχλος στους δρόμους της Τιφλίδας και όχι οι πολίτες από όλα τα μέρη της χώρας μέσω εκλογών, να υπαγορεύσει το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, η οποία, και πάλι, πρέπει να είναι φιλοδυτική και έτοιμη να πολεμήσει τη Ρωσία.


salome_2.jpg
ΗΠΑ – ΕΕ βρήκαν χρυσάφι με την πρόεδρο της Γεωργίας

Αναμενόμενα, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρήκαν χρυσάφι σε όσα λέει η πρόεδρος της Γεωργίας, που εκπροσωπεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης της χώρας.
Αν και δεν απέρριψαν κατηγορηματικά τα εκλογικά αποτελέσματα, ζήτησαν «ανεξάρτητη έρευνα».
Οι ηγέτες της ΕΕ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας καταδικάζοντας αόριστα «τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων».
Παρεμπιπτόντως, δυτικοί ηγέτες και μέσα ενημέρωσης επεσήμαναν ότι η προεκλογική εκστρατεία ήταν άνιση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να είναι σε δυσχερή θέση λόγω της τεράστιας οικονομικής δύναμης του κυβερνώντος Γεωργιανού Ονείρου, του οποίου ανώτατος ηγέτης είναι ο Bidzina Ivanishvili, πρώην πρωθυπουργός και ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας.
Στη συνέχεια, όμως, ουδέτεροι διεθνείς παρατηρητές δήλωσαν, ότι αν και οι εκλογές στιγματίστηκαν από άνισους όρους ανταγωνισμού πίεση και ένταση, στους ψηφοφόρους η εκλογική διαδικασία ήταν αδιάβλητη.
Ακόμη και ανταποκριτές των δυτικών μέσων ενημέρωσης που κάλυπταν τις εκλογές είχαν προβλέψει ότι η διασπασμένη αντιπολίτευση δεν θα συνιστούσε απειλή για το Γεωργιανό Όνειρο.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η κύρια διεθνής αποστολή παρατηρητών, περιέγραψε την ημέρα των εκλογών ως «γενικά διαδικαστικά καλά οργανωμένη».
Σύμφωνα με τον Pascal Allizard, ειδικό συντονιστή και επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ, «οι ανισορροπίες στους οικονομικούς πόρους, η διχαστική ατμόσφαιρα εκστρατείας και οι πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις προκάλεσαν σημαντική ανησυχία σε όλη αυτή την εκλογική διαδικασία».

ikrakli.jpg
Το Γεωργιανό Όνειρο κέρδισε καθαρά τις εκλογές

Έτσι, είναι σαφές ότι ο Kobakhdize ανανέωσε τη λαϊκή του εντολή εκλογικά και όχι με τη βία.
Κατά ειρωνικό τρόπο, όταν ανέλαβε την εξουσία το 2012, το Γεωργιανό Όνειρο δεν ήταν ακριβώς ένα φιλορωσικό κόμμα.
Στην πραγματικότητα, ήρθε στην εξουσία αφού μια άλλη φιλοδυτική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Mikheil Saakashvili, βρισκόταν στην εξουσία για εννέα χρόνια.
Ωστόσο, αυτή η κυβέρνηση βυθίστηκε στα σκάνδαλα, τα οποία οδήγησαν σε ευρείας κλίμακας διαμαρτυρίες, με αποτέλεσμα την τελική εκλογική επιτυχία του Γεωργιανού Ονείρου.
Το κόμμα έχει δεσμευτεί να «αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας με ειρηνικό τρόπο» μετά τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας το 2008, η οποία ήρθε μήνες αφότου το ΝΑΤΟ είχε εξαγγείλει πως η Τιφλίδα και η Ουκρανία θα ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Μέσα σε μια εβδομάδα, η Ρωσία υπέταξε τις γεωργιανές δυνάμεις στον υπέρ της Μόσχας θύλακα της Νότιας Οσετίας.
Στη συνέχεια, η Ρωσία αναγνώρισε τόσο τη Νότια Οσετία όσο και την περιοχή της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα της Αμπχαζίας ως ανεξάρτητες.


georgia_2.JPG
Πόσο φιλορωσικό είναι τελικά το κυβερνών κόμμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γεωργία, υπό αυτή τη «φιλορωσική» κυβέρνηση, είχε υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τον Μάρτιο του 2022.
Τον ίδιο μήνα, η Γεωργία είχε επίσης υποστηρίξει το ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Γεωργιανού Ονείρου δεν έχει εγκρίνει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και αυτό οφείλεται σε καθαρό ρεαλισμό.
Η Γεωργία δεν μπορεί να αντέξει ανταγωνιστικές σχέσεις με τη Μόσχα.
Όλες οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των συνολικών εισαγωγών της Γεωργίας, αν και το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών φυσικού αερίου της χώρας εξακολουθεί να προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν.
Τα δύο τρίτα των εξαγωγών κρασιού, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Γεωργίας, προορίζονται για τη Ρωσία.


russia_georgia.jpg
Η Ρωσία είναι πολύ σημαντική για τη γεωργιανή οικονομία

Το 2023, η Γεωργία έλαβε 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία μέσω εμβασμάτων, τουρισμού και εξαγωγών αγαθών.
Χάρη στον αυξανόμενο αριθμό Ρώσων μεταναστών που εγκαθίστανται στη Γεωργία, τα εμβάσματα από τη Ρωσία στη Γεωργία ανήλθαν συνολικά σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.
Το μερίδιο της Ρωσίας στα συνολικά εμβάσματα στη Γεωργία ήταν 37% το 2023.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι Ρώσοι πολίτες δημιούργησαν 11.552 εταιρείες στη Γεωργία το 2023.
Από τις 31 Δεκεμβρίου 2023, έως και 34.000 εταιρείες είχαν ανοίξει από Ρώσους στη Γεωργία.
Η Γεωργία, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1991, εξισορροπεί εδώ και καιρό το φιλοευρωπαϊκό αίσθημα πολλών πολιτών της έχοντας σταθερές σχέσεις με τη Ρωσία.
Συνολικά, οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να είναι παρούσες στα αποσχισμένα γεωργιανά εδάφη της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας παρουσίασε τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας ως μια υπαρξιακή επιλογή μεταξύ πολέμου και ειρήνης.
Αντιτάχθηκε στις φιλοδυτικές απόψεις της προέδρου Salome Zourabichvili, το λογικό συμπέρασμα των οποίων ήταν να ανοίξει ένα «δεύτερο μέτωπο» κατά της Μόσχας μετά την Ουκρανία.

Ξένοι πράκτορες

Το κυβερνών κόμμα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ως ξένους πράκτορες και την ενέταξε στο «Παγκόσμιο Κόμμα Πολέμου» που φέρεται να επιδιώκει να παρατείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, να ανοίξει ένα άλλο μέτωπο κατά της Ρωσίας στη Γεωργία.
Η υπόσχεση της ειρήνης ήταν κεντρική στα μηνύματα του Γεωργιανού Ονείρου και του πρωθυπουργού από τότε που το κόμμα ανέλαβε την εξουσία μετά τη νίκη των κοινοβουλευτικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2012.
Αυτή η διάθεση για ειρήνη μεταξύ των ψηφοφόρων αποτυπώθηκε σε πολλές συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Άλλωστε, υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Saakasvili η Γεωργία υπέστη μια τιμωρητική ήττα στον πόλεμο του 2008 για τη Νότια Οσετία.

georgia_e_1.jpg
Medvedev: Η πρόεδρος της Γεωργίας καλεί ανοιχτά σε πραξικόπημα

Η πρόεδρος της Γεωργίας, καταφεύγει σε μια προφανή πρόκληση και ουσιαστικά επιδιώκει ένα πραξικόπημα χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών φιλορωσικό, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev σε συνέντευξή του στο RT.
«Πιθανή πρόκληση, προκύπτει από την εξέλιξη των γεγονότων συνολικά», πιστεύει ο Ρώσος πολιτικός.
«Αν η νυν πρόεδρος, όσο μικρές κι αν είναι οι εξουσίες της, εκφράζει εκτιμήσεις και σέρνει τον λαό στους δρόμους, για ένα νέο Maidan (σ.σ.πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014), χαρακτηρίζοντας αυτές τις εκλογές φιλορωσικές, είναι προφανές κάλεσμα, πρόκληση πραξικοπήματος.
Προηγουμένως, ο Medvedev σημείωσε στη σελίδα του στο Χ ότι μια απομάκρυνση από την εξουσία και μια σύλληψη θα ήταν μια τυπική απάντηση σε τέτοιες εκκλήσεις από την αρχηγό του γεωργιανού κράτους.

Πηγή bankingnews