Bloomberg: Το πιο βρώμικο καύσιμο αυξάνεται σε τιμή και κερδίζει δημοτικότητα

Ένας από τους πιο βρώμικους τομείς της αγοράς πετρελαίου στον κόσμο ανθεί, τροφοδοτούμενος από την αυξανόμενη ζήτηση από πλοιοκτήτες των οποίων τα δεξαμενόπλοια και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πραγματοποιούν μεγάλα ταξίδια για να αποφύγουν την αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Αυτό αναφέρει το Bloomberg.

Η σχετική τιμή των καυσίμων πλοίων, με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, έναν ανεπιθύμητο ρύπο, έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Σε έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους ανεφοδιασμού καυσίμων στον κόσμο, τη Σιγκαπούρη, οι τιμές του λεγόμενου μαζούτ υψηλής περιεκτικότητας σε θείο (HSFO) έχουν αυξηθεί περισσότερο από το ευρέως χρησιμοποιούμενο σημείο αναφοράς αργού στην περιοχή, σηματοδοτώντας ισχυρή ανάπτυξη στην απόδοση των πρώτων υλών.

Εκτός από το γεγονός ότι η τιμή αγοράς αυτού του τύπου βρώμικου καυσίμου έχει αυξηθεί, η έκπτωση σε αυτό σε σχέση με τη μάρκα Brent έχει επίσης μειωθεί. Τώρα είναι πολύ χαμηλότερο από 11 $, που αποτέλεσε την τιμή για το HSFO το καλοκαίρι.

Οι πλοιοκτήτες, αντί να κάνουν δαπανηρή μετατροπή των πλοίων σε κινητήρα νέου τύπου που ρυπαίνει λιγότερο, εξοικονομούν χρήματα και τοποθετούν τα λεγόμενα scrubbers, δηλαδή παγίδες επιβλαβών σωματιδίων. Αυτό τους επιτρέπει να συνεχίσουν να αρκούνται στο βρώμικο καύσιμο θείου με σχετικά χαμηλό κόστος.

Στο πλαίσιο της αυξανόμενης ζήτησης για αυτή την πρώτη ύλη, καθώς και λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα, ο φόρτος εργασίας του κόμβου ανεφοδιασμού στη Σιγκαπούρη έχει αυξηθεί, γεγονός που επηρέασε και το κόστος του καυσίμου, το οποίο ξαφνικά έγινε πολύτιμο.

Πρόσφατα, τα κινεζικά και τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια άρχισαν να εκσυγχρονίζουν την παραγωγή και να παράγουν λιγότερο HSFO, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει το κόστος και τη δημοτικότητα καθώς πλησιάζουν οι ελλείψεις (υπάρχουν ακόμη πολλά εμπορικά πλοία που καίνε μαζούτ).

Στη δύσκολη οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση σε παγκόσμια κλίμακα, οι αερομεταφορείς δεν ανταποκρίνονται πλέον στις κλιματικές απαιτήσεις. Προσπαθούν να έχουν μέγιστο κέρδος από κάθε πτήση.