Ρωσικές υπηρεσίες: Το Ισραήλ ετοιμάζει πραξικόπημα στο Ιράν-Μετά θα πάρει σειρά η Τουρκία του υπερφίαλου Ερντογάν;

Η επίθεση στην Tusas στην Άγκυρα από Κούρδους, ήταν ένα πρώτο μήνυμα στην Άγκυρα, “να κάτσει στα αυγά της”αλλά ο Ερντογαν δεν θα το πράξει επουδενί

Σε μια τρομερή αποκάλυψη προχωρούν δημοσιογραφικές πηγές στην Ρωσία, με πηγές φυσικά τις μυστικές υπηρεσίες του, για το τι ετοιμάζεται για το Ιράν, και αφορά αλλαγή καθεστώτος, κάτι που σίγουρα βάζει στο στόχαστρο και την Τουρκία του Ερντογάν.

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχάμντ Καλιμπάφ Qalibaf, μιλώντας σε πιστούς φανατισμένους στρατιώτες του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Mashhad, δήλωσε με βεβαιότητα ότι το Ιράν δεν φοβάται τις απειλές και την τεχνολογική υπεροχή του Ισραήλ.

Κάλεσε τους Φρουρούς της Επανάστασης να μην υποκύψουν στις πιέσεις και να μην φοβούνται πιθανές επιθέσεις από το Ισραήλ, το οποίο έχει πιο ανεπτυγμένα αμυντικά και επιθετικά συστήματα.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν Ρώσοι παρατηρητές, τέτοιες δηλώσεις αντανακλούν όχι τόσο εμπιστοσύνη όσο ένταση και άγχος στο ίδιο το Ιράν.

Ο Ιρανός αξιωματούχος, πρώην διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη γνωρίζει τους κινδύνους που συνδέονται με την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ.

Οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές σε ιρανικούς στόχους κατέδειξαν την ευπάθεια του συστήματος αεράμυνας του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών συστημάτων που είχε αποκτήσει προηγουμένως το Ιράν.

Στο πλαίσιο τέτοιων γεγονότων, ακόμη και οι συνεργαζόμενες ομάδες του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, αρχίζουν να αμφισβητούν τη στρατηγική της Τεχεράνης.

Αυτές οι ομάδες, λένε οι Ρώσοι ειδικοί, όχι μόνο έχουν χάσει την προηγούμενη δύναμή τους, αλλά έχουν επίσης εγείρει πρόσθετες αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα του Ιράν να αντέξει την εξωτερική πίεση.

Αυξάνονται οι ανησυχίες στους ιρανικούς κύκλους για πιθανά ισραηλινά χτυπήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και η εθελοντική του δύναμη, το Basij, αισθάνονται ακόμα τις συνέπειες της καταστολής του 2022 που πυροδότησε το κίνημα Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία.

“Η ηγεσία του Basij, τραυματισμένη από τα γεγονότα του προηγούμενου έτους, έχει επίγνωση των πιθανών κινδύνων μιας νέας μαζικής καταστολής.

Οι εσωτερικές διαφωνίες, σύμφωνα με ειδικούς, σχετίζονται με τον φόβο επανάληψης της κατάστασης όταν οι στρατιώτες αρνήθηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, κάτι που ήταν ένας από τους λόγους για την πτώση του προηγούμενου καθεστώτος”, δηλώνει Ρώσος ειδικός.

Έρχεται δεύτερος γύρος  ταραχών στην χώρα που βράζει κατά των Αγιατολάχ

Ουσιαστικά το κλίμα κατά των μουλάδων και του στυγνού καθεστώτος του Ιράν υπάρχει και είναι μεγάλο, αφού η προηγούμενη εξέγερση στο Ιράν κράτησε μήνες, και δεν καταστάλθηκε ολοκληρωτικά.

Οι Ιρανοί και οι Ιρανές είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους  κατά του καθεστώτος των Αγιαλοτάχ, σε μια επανάληψη του 1979, από την αντίστροφή πλευρά τώρα, και σε αυτό είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ.

Στόχος είναι φυσικά τα πυρηνικά που διαθέτει το Ιράν

Σύμφωνα με τα στοιχεία του JCPOA(Joint Comprehensive Plan of Action), ο χρόνος που χρειάζεται η Τεχεράνη για να παραγάγει σχάσιμο υλικό διάσπασης για πυρηνικά όπλα έχει υπολογιστεί σε ένα με δύο χρόνια.

Πυρηνική δοκιμή μπορεί να γίνει σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ατομική βόμβα είναι έτοιμη για χρήση.

Η Τεχεράνη διέθετε αποθέματα ουρανίου που της επέτρεπαν τη δημιουργία από 8 έως 10 πυρηνικών βομβών.Το Ιράν χρειάζεται δεκάδες χιλιάδες φυγοκεντρητές για να δημιουργήσει ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού για βόμβα.

Αυτήν τη στιγμή διαθέτει σχεδόν 20.000 φυγοκεντρητές μεταξύ των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου Natanz και Fordow. Κανονικά θα έπρεπε να είχε περί τις 6.5 χιλιάδες. Πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις με φυγοκεντρητές θεωρούνται μυστικές ή παράνομες, αλλά το Ισραήλ έχει σχετικές πληροφορίες και, ως εκ τούτου, πρόκειται για εν δυνάμει στόχους.

Η Τουρκία του Ερντογάν στο στόχαστρο του Ισραήλ και των ΗΠΑ    

Σε αυτό το σενάριο θα ήταν αδύνατο να μην έχουμε μία από τα ίδια και στην ισλαμική Τουρκία του καθεστώτος Ερντογάν, που αναζητά οικονομική και στρατηγική διέξοδο στους BRICS που ελέγχουν Ρώσοι και Κινέζοι.

Η επίθεση στην Tusas στην Άγκυρα από Κούρδους, ήταν ένα πρώτο μήνυμα στην Άγκυρα, “να κάτσει στα αυγά της”, σύμφωνα με εξέχοντες δυτικούς αναλυτές.

Επειδή ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόκειται να “καθίσει φρόνιμα”, και επειδή ήδη εκατοντάδες Κούρδοι μαχητές έχουν εισέλθει στην τουρκική επικράτεια με άγριες διαθέσεις, σε συνδυασμό με την πείνα  και την ανέχεια στην χώρα, το σενάριο “ εξέγερσης” ίσως να είναι πιο κοντά από ποτέ.

Πηγή pentapostagma