Κίνα-Ινδία: Τεράστιας σημασίας εξέλιξη σε σχέση με τα σύνορα των δύο χωρών
Προχωρά το πρότζεκτ της Ανατολής για προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης
Ο ινδικός και ο κινεζικός στρατός έχουν αποσυρθεί από πολλά σημεία μετά από διπλωματικές συμφωνίες που επετεύχθησαν την περασμένη εβδομάδα σε καθορισμένα σημεία κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων των δύο χωρών.
Αυτό μετέδωσαν ινδικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, επικαλούμενα πηγές του στρατού. Η κίνηση έρχεται μετά την επίτευξη συμφωνίας στις αρχές του μήνα σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο με την συμβολή και της Μόσχας.
Οι δύο πλευρές αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν γλυκά ως συμβολική χειρονομία την Πέμπτη, όταν η Ινδία γιορτάζει το σημαντικό ινδουιστικό φεστιβάλ Diwali, προσθέτουν τα δημοσιεύματα. Πηγή του στρατού είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι θα ήταν μια «μεγάλη νίκη» τόσο από στρατιωτική όσο και από διπλωματική σκοπιά.
Οι συζητήσεις βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη μεταξύ των διοικητών εδάφους για να οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις για την περιπολία στα επίμαχα σύνορα, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Η συμφωνία περιπολίας θα επιτρέψει στα στρατεύματα του Ινδικού Στρατού να έχουν πρόσβαση σε πέντε βασικά σημεία περιπολίας όπου ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) της Κίνας είχε δημιουργήσει προσωρινούς καταυλισμούς.
Η πρόσφατη απεμπλοκή ισχύει ειδικά για τις περιοχές Depsang και Demchok κατά μήκος της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (LAC) – στα 3.500 χιλιόμετρα συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο στρατοί συγκρούστηκαν στην περιοχή το 2020, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 Ινδοί και τουλάχιστον τέσσερις Κινέζοι στρατιώτες. Έκτοτε, οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30 γύρους συνομιλιών με στόχο την αποκλιμάκωση. Αυτό τελικά επετεύχθη στο ρωσικό Καζάν στην Σύνοδο Κορυφής των BRICS!
Το Νέο Δελχί και το Πεκίνο ανακοίνωσαν συμφωνία για αποκλιμάκωση την παραμονή της Συνόδου Κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας, όπου οι ηγέτες Ναρέντρα Μόντι και Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησαν την πρώτη τους διμερή συνάντηση εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε καλό κλίμα.
Κατά τη συνάντησή τους στο Καζάν, οι ηγέτες της Ινδίας και της Κίνας χαιρέτησαν τη συμφωνία για πλήρη απεμπλοκή και επίλυση θεμάτων. Ο Μόντι υπογράμμισε τη σημασία του «σωστού χειρισμού των διαφορών και να μην τους επιτρέψουμε να διαταράξουν την ειρήνη και την ηρεμία», ενώ ο Σι τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία και την συνεργασία, καθώς και να διαχειριστούν σωστά τις διαφορές και τις διαφωνίες. Δήλωσε ότι και τα δύο έθνη θα πρέπει «να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις σημαντικές αντιλήψεις τους», βεβαιώνοντας ότι «η Κίνα και η Ινδία συνιστούν αναπτυξιακές ευκαιρίες η μία για την άλλη παρά απειλές και είναι περισσότερο συνεργάτες παρά ανταγωνιστές».