Το ζοφερό σχέδιο Elysium αποκαλύφθηκε στην Ουκρανία – Ποιοι θέλουν τις ΗΠΑ νησίδα σταθερότητας, σ’ έναν κόσμο μέσα στο αίμα

Οι ΗΠΑ εάν ήθελαν θα μπορούσαν να προλάβουν τον πόλεμο στην Ουκρανία - Επεδίωκαν να τον επιβάλλουν από το 2021 αλλά η Ρωσία καθυστερούσε - Τι προβλέπει το αιματηρό σχέδιο Elysium που προωθούν οι αμερικανικές ελίτ

Όλοι θέλουν ένα γρήγορο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και αυτό αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα του δυτικού Τύπου ενώ ο μοναδικός που φαίνεται επί του παρόντος να αντιτάσσεται είναι ο παράνομος πρόεδρος της χώρας Volodymyr Zelensky.
Γνωστή είναι η πρωτοβουλία Κίνας – Βραζιλίας, που προβλέπει τη διακοπή του πολέμου κατά μήκος της πρώτης γραμμής, η οποία υποστηρίζεται από χώρες του Παγκόσμιου Νότου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin μίλησε θετικά για την εν λόγω πρωτοβουλία αλλά ο Zelensky την επέκρινε.
Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump και η ομάδα του λένε επίσης ότι θα τερματίσουν πολύ γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Zelensky αντιδρά, λέγοντας πως δεν θα δεχθεί εδαφικούς συμβιβασμούς και φέρεται έτοιμος να πολεμήσει – φυσικά όχι ο ίδιος- μέχρι να φτάσει στα σύνορα του 1991 (κατά την ερμηνεία του συμβούλου του, Andriy Yermak, μέχρι να φτάσει στη γραμμή οριοθέτησης τον Φεβρουάριο του 2022).
Επίσης το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ με υποψήφια πρόεδρο την Kamala Harris αλλά και άλλοι ηγέτες δυτικών χωρών κατανοούν την ανάγκη τερματισμού του πολέμου αλλά ο Zelensky και πάλι αντιδρά ενώ ασκεί πίεση στον Biden να του δώσει άδεια για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, να εντάξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και να παράσχει στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις όλα τα ισχυρά δυτικά όπλα.
Ο Λευκός Οίκος αρνείται να το κάνει αυτό, κάτι που φέρεται να προκαλεί πονοκεφάλους στον πολεμοκάπηλο Zelensky, γράφει σε ανάλυσή του το ctrana.
nato.jpeg
Ο Zelesnky παίζει τον ρόλο του

Ενδεικτικά σχετικά είναι τα άρθρα του Economist και των New York Times, που αναφέρουν πως η Δύση δεν έχει αρκετά όπλα για να βοηθήσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να ανακαταλάβουν εδάφη και ότι σε περίπτωση μακροχρόνιου πολέμου, η Ουκρανία μπορεί να εξαντληθεί πριν τη Ρωσία και να ηττηθεί.
Οι λόγοι για την άρνηση του Zelensky να διεξαγάγει διάλογο για τη διακοπή του πολέμου στην πρώτη γραμμή είναι διάφοροι.
Η ηγεσία του Κιέβου τρέμει ότι η κοινωνία της χώρας θα εκραγεί μπροστά στη βεβαιότητα η Ουκρανία να χάσει τα πάντα και να μην πάρει απολύτως τίποτα.
Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η Ουκρανία δεν θα ανακαταλάβει εδάφη και δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενώ ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, η πιθανότητα κάτι τέτοιο πλησιάζει στο μηδέν.
Αλλά ακόμη και αυτός δεν είναι ο λόγος αμφισβήτησης της θέσης «όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ τάσσονται υπέρ του γρήγορου τερματισμού του πολέμου στην πρώτη γραμμή και μόνο ο Zelensky είναι εναντίον».
Το κυριότερο είναι ότι αυτή η διατύπωση από μόνη της θεωρείται εντελώς τρελή.
Μπορεί κανείς να έχει διαφορετική στάση απέναντι στις διαχειριστικές ικανότητες του Zelensky αλλά σαφώς δεν είναι αυτοκτονικές.
Επομένως, είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς μια κατάσταση στην οποία η Δύση αναγκάζει το Κίεβο να σταματήσει τον πόλεμο κατά μήκος της πρώτης γραμμής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τελειώνουν τα όπλα και τα χρήματα αλλά ο Zelensky αντιστέκεται.
Άλλωστε, είναι προφανές σε όλους ότι χωρίς τη βοήθεια της Δύσης, η Ουκρανία θα ηττηθεί και η περαιτέρω αντίσταση θα είναι δυνατή μόνο με τη μορφή ενός ανταρτοπόλεμου.
Επομένως, εάν ο Zelensky λάβει μια τέτοια απόφαση, αυτό σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον την υποστηρίζει.

zelensky_6.jpg
Στημένο προεκλογικό μελόδραμα στις ΗΠΑ – Οι ελίτ θέλουν πόλεμο

Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική θέση της κυβέρνησης Biden είναι να συνεχίσει περαιτέρω τον πόλεμο.
Και η συζήτηση εκεί είναι μόνο για το πώς να γίνει αυτό: Nα επεκταθεί η στρατιωτική βοήθεια και γενικότερα η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, χωρίς να φοβάται να περάσει τις «κόκκινες γραμμές» του Putin ή να προσέξει να αποτρέψει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας με κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.
Όσον αφορά τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον θέλει ειρήνη, αλλά ο Zelensky παραμένει στη θέση του, αυτό μπορεί απλώς να είναι ένα στημένο προεκλογικό μελόδραμα που στοχεύει να χτυπήσει τη θέση του Trump ότι ο Biden και η Harris οδηγούν τους Αμερικανούς σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ωστόσο, εάν ο Λευκός Οίκος αλλάξει ένοικο και ο Donald Trump επιστρέψει η πιθανότερη εξέλιξη θα είναι ο τερματισμός του πολέμου και η διαπραγμάτευση για τους όρους κατάπαυσης του πυρός.
Οι ΗΠΑ έχουν αποφασιστική επιρροή στο Κίεβο, καθώς και στους συμμάχους τους στην Ευρώπη.
Και ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον έχει πολλούς μοχλούς για να ενθαρρύνει τόσο τις ουκρανικές αρχές όσο και τους Ευρωπαίους να συμβιβαστούν.
Και το Κρεμλίνο (αν αρχίσει να επιβραδύνει τη διαδικασία) μπορεί να επηρεαστεί μέσω της Κίνας και άλλων χωρών του Παγκόσμιου Νότου.
biden_harris.jpeg
Θα μπορέσει ο Trump να χαλιναγωγήσει τα γεράκια που έχει δίπλα του;

Θα αλλάξει η θέση των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία με Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο στον Λευκό Οίκο;
Δεν είναι απόλυτα βέβαιο καθώς και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τα δικά τους «γεράκια» που ζητούν ακόμη πιο ριζοσπαστικές πολιτικές από τον Biden.
Τα σχόλια των συμβούλων εξωτερικής πολιτικής του Trump είναι τουλάχιστον αντιφατικά. Αφενός, υποστηρίζουν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία κατά μήκος της πρώτης γραμμής, αφετέρου, απειλούν να ενισχύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας της Κίνας και του Ιράν, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει όχι σε ειρήνη, αλλά σε ταχεία κλιμάκωση.
Αλλά γενικά, μια αλλαγή (ή μη αλλαγή) στη θέση των ΗΠΑ εξαρτάται από το τι ωφελεί τις αμερικανικές ελίτ.
Τώρα η κυρίαρχη αντίληψη εκεί είναι ότι η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία είναι επωφελής για τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι επικίνδυνη. Στις 24 Φεβρουαρίου 2023, στην επέτειο έναρξης της ρωσικής επιχείρησης, το Politico δημοσίευσε ένα τεράστιο άρθρο στο οποίο οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden περιγράφουν λεπτομερώς τι συνέβη την παραμονή του ξεσπάσματος του πολέμου.
Republican presidential nominee former President Donald Trump speaks at a campaign rally at Madison Square Garden, Sunday, Oct. 27, 2024, in New York. (AP Photo/Evan Vucci)
Από το 2021 γνώριζαν οι ΗΠΑ για την επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Από τις δηλώσεις τους φαίνεται ότι από το φθινόπωρο του 2021 γνώριζαν για τα σχέδια του Putin να επιτεθεί στην Ουκρανία.
Γνώριζαν επίσης πλήρως ότι οι προτάσεις που υπέβαλε η Μόσχα τον Δεκέμβριο του 2021 στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για συμφωνία για τη μη επέκταση της Συμμαχίας προς τα ανατολικά και για τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο είναι ουσιαστικά ένα τελεσίγραφο, άρνηση συμμόρφωσης το οποίο τελικά θα οδηγούσε στη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.
Ωστόσο, σε ολόκληρο το τεράστιο κείμενο σχετικά με τις συζητήσεις στις ΗΠΑ την παραμονή της επιχείρησης, δεν υπήρξε ούτε ως σκέψη μία συμφωνία των Αμερικανών με τους Ρώσους ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για να μην σκοτωθούν εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί.
Αλλά γιατί οι Αμερικανοί δεν σκέφτηκαν ούτε στιγμή το ενδεχόμενο συμφωνίας με τη Ρωσία, ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος;
Η πιο λογική απάντηση είναι η εξής: οι αμερικανικές αρχές είδαν στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία όχι ως μια απειλή για τον εαυτό τους αλλά μια μοναδική ευκαιρία.
putin_1.png
Οι ΗΠΑ ήθελαν να επιλύσουν πολλά προβλήματα ταυτόχρονα:

Πρώτον, να σύρουν τον γεωπολιτικό του εχθρό (Ρωσία) σε έναν πόλεμο φθοράς. Επιπλέον, το Κρεμλίνο ενεπλάκη με δική του πρωτοβουλία, γεγονός που δημιούργησε έναν εξαιρετικά βολικό λόγο για την Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς και να δέσει σφιχτά την Ευρώπη στο άρμα της διακόπτοντας τους δεσμούς της με τη Μόσχα, η ανάπτυξη των οποίων το μέλλον θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποξένωση της ΕΕ από τις ΗΠΑ.
Η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σχεδόν εξάλειψε αυτή την πολύ μεγάλη απειλή για την Ουάσιγκτον.

Δεύτερον, να αποδυναμώσει τους δύο κύριους οικονομικούς ανταγωνιστές της την Κίνα και την Ευρώπη.
Η ΕΕ δέχτηκε σοβαρό πλήγμα από τη διακοπή των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία (από την οποία και οι ΗΠΑ κερδίζουν πολλά χρήματα αντικαθιστώντας το ρωσικό αέριο με αμερικανικό) ενώ το Πεκίνο χάνει τη θέση του στην ευρωπαϊκή αγορά, αφού οι Ευρωπαίοι χάρη στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν είναι σε θέση να αρνηθούν την Ουάσιγκτον να εισαγάγει προστατευτικούς δασμούς κατά των κινεζικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα, για τους φορείς αυτής της έννοιας (σ.σ. της μεγάλης ευκαιρίας με τον πόλεμο), οι κίνδυνοι πολέμου για τις ΗΠΑ δεν φαίνονται πολύ μεγάλοι.
Ο αμερικανικός στρατός δεν συμμετέχει στον πόλεμο.
Οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
ukraine_war.jpeg
Κανένα σενάριο δεν είναι μοιραίο για τις ΗΠΑ – Το σκοτεινό σχέδιο Elysium των ελίτ

Και οποιαδήποτε έκβαση του πολέμου για τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη σκοπιά των υποστηρικτών αυτής της έννοιας, δεν θα είναι κρίσιμη.
Η Ρωσία θα ηττηθεί και ο Putin θα ανατραπεί – πολύ καλό.
Ο πόλεμος θα συνεχιστεί «για πολύ καιρό»- αυτό δεν είναι επίσης κακό, η Ρωσία θα συνεχίσει να εξαντλείται.
Η Μόσχα θα κερδίσει και θα κατακτήσει την Ουκρανία – κακή, πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά όχι μοιραία.
Τελικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέζησαν από τη νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Μπορούν επίσης να επιβιώσουν από την ήττα στην Ουκρανία, της οποίας η κατοχή θα κρέμεται σαν βαρίδι στα πόδια της Μόσχας, αναγκάζοντας τη Ρωσία να ξοδέψει τεράστιους πόρους για αυτήν.
Και η Ευρώπη, φοβισμένη από τη ρωσική απειλή, θα είναι ακόμη πιο στενά συνδεδεμένη με τις ΗΠΑ και οικονομικά ακόμη πιο αποδυναμωμένη.
Υπό τον φόβο ενός νέου πολέμου, οι επενδυτές θα επιταχύνουν την απόσυρση των χρημάτων από την ΕΕ με κατεύθυνση την Αμερική.
Και αν εξακολουθήσει να φουντώνει η ένταση στην Ασία -στην Ταϊβάν, μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν ή στην Κορέα- τότε τεράστια ασιατικά χρήματα θα εισρεύσουν στις ΗΠΑ.
Η Αμερική θα γίνει νησίδα σταθερότητας στον μαινόμενο, αιματηρό κόσμο των μελλοντικών πολέμων.
Όπως το Elysium από τη διάσημη ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Οι ΗΠΑ προστατεύονται από δύο ωκεανούς, πυρηνικά όπλα και ισχυρό ναυτικό.
Ωστόσο, αυτή η ιδέα έχει τους αντιπάλους της.

us_navy.jpg
Το κόμμα της …ειρήνης και η καταστροφή του αμερικανικού Elysium

Πρόκειται για το λεγόμενο «κόμμα ειρήνης» στη Δύση, του οποίου οι θέσεις ενισχύθηκαν πρόσφατα, αν και δεν είναι ακόμη κυρίαρχες.
Το κύριο επιχείρημα των υποστηρικτών του «κόμματος ειρήνης» είναι ότι η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία δημιουργεί υψηλό κίνδυνο να σύρει το ΝΑΤΟ σε αυτόν και στην απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, που θα καταστρέψει επίσης το αμερικανικό Elysium
Πιστεύουν επίσης ότι η συνέχιση του πολέμου ενέχει τον κίνδυνο ήττας και συνθηκολόγησης για την Ουκρανία.
Αυτό για τη Δύση ακόμα δεν θα περάσει ανώδυνα, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των συμμάχων σε αυτήν σε όλο τον κόσμο.
Η διακοπή του πολέμου κατά μήκος της πρώτης γραμμής από τους υποστηρικτές του «κόμματος της ειρήνης» θεωρείται ως ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ήττα ή συνθηκολόγηση της Ουκρανίας.
Η χώρα θα διατηρήσει το κράτος της, τον στρατό της, την πρόσβαση στη θάλασσα, τις προοπτικές ένταξης στην ΕΕ και ακόμη και (αν συναφθούν συμφωνίες με τη Ρωσία) το ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα της Δύσης, ιδίως με το τεράστιο εξωτερικό χρέος και την προσφορά χρήματος, δεν επιτρέπουν την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών χωρίς τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της οικονομίας ή χωρίς σημαντικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.
eu_2.jpg
Οι δύο επιλογές και οι κρίσιμες εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου

Υπάρχουν επίσης υποστηρικτές της άποψης ότι η Ρωσία – ακόμη και με τον Putin επικεφαλής – μπορεί και πρέπει να συμπεριληφθεί στην παγκόσμια Δύση, μετατρέποντάς την στον παγκόσμιο Βορρά, ο οποίος, λαμβάνοντας υπόψη τους φυσικούς πόρους και το πυρηνικό οπλοστάσιο θα γίνει ένα απόρθητο φρούριο.
Επιπλέον, στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία και την Ιταλία, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να τερματιστεί ο πόλεμος όσο το δυνατόν γρηγορότερα προκειμένου να αποκατασταθούν οι οικονομικοί δεσμοί με τη Ρωσία.
Η θέση του «κόμματος της ειρήνης» δεν είναι ακόμη κυρίαρχη στη Δύση, αλλά η επιρροή του αυξάνεται. Και σε ποια πλευρά θα γείρει η ζυγαριά δεν εξαρτάται τόσο από τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ (αν και φυσικά θα έχουν αντίκτυπο), αλλά από τη μελλοντική στρατηγική των δυτικών ελίτ.
US Vice President and Democratic presidential candidate Kamala Harris (R) shakes hands with former US President and Republican presidential candidate Donald Trump during a presidential debate at the National Constitution Center in Philadelphia, Pennsylvania, on September 10, 2024. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Η πρώτη επιλογή είναι να επιλέξουν τελικά τη στρατηγική «Elysium» και στη συνέχεια όχι τερματισμός του πολέμου αλλά συνεχής τροφοδότησή του.
Και οι δηλώσεις του Zelensky για «πόλεμο με νικηφόρο τέλος» ταιριάζουν σε αυτή τη στρατηγική, καθώς παρέχουν ένα επιχείρημα κατά του τερματισμού του πολέμου στην πρώτη γραμμή: η ίδια η Ουκρανία δεν συμφωνεί με αυτό, αλλά θα της το επιβάλλουν οι ελίτ.
Η δεύτερη επιλογή είναι να επιτευχθούν συμφωνίες με μη δυτικές χώρες για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων με ένα νέο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας (αν, φυσικά, οι μη δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, είναι έτοιμες για αυτό).
Και τότε ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πρέπει να σταματήσει, αν και θα είναι πολύ δύσκολο.
Το παγκόσμιο «κόμμα πολέμου», το οποίο έχει εκπροσώπους στην Ουκρανία, τη Δύση και τη Ρωσία, θα προσπαθήσει να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια τερματισμού των εχθροπραξιών, όπως έχει συμβεί περισσότερες από μία φορές στο παρελθόν.
Ωστόσο, μια αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα έχει σίγουρα μεγάλη σημασία και θα ξεκινήσει την πορεία προς το τέλος του.

Πηγή bankingnews