Άμεση προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου η αλλαγή του εκλογικού νόμου για να στηθούν κάλπες την άνοιξη

Η Νέα Δημοκρατία προλαβαίνει να κερδίσει μία ακόμα τετραετία - Πιο μετά μπορεί να μην υπάρξει άλλη ευκαιρία

Ένα είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αναζητά άμεση λύση και αυτό είναι οι διαφωνούντες βουλευτές οι οποίοι είναι περίπου είκοσι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό το πρόβλημα στην πραγματικότητα μπορεί να το λύσει μόνο με εκλογές.

Θεωρητικά μπορεί να τις κάνει ακόμα και πριν την παρέλευση του 18μηνου γιατί τότε θα μπορεί με λίστα να βάλει και να βγάλει από αυτήν όποιον βουλευτή θέλει αλλά για να το κάνει αυτό θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές μέσα σε δύο μήνες.

Εξαιρετικά αμφίβολο να μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα για να αλλαχθεί ο εκλογικός νόμος και χωρίς αλλαγή δεν θα μπορεί η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει την αυτοδυναμία.

Άλλωστε ο Κ.Μητσοτάκης μπορεί να πετύχει τον σκοπό του (που είναι να απομακρυνθούν οι «δύσκολοι» βουλευτές που δεν του «ανήκουν») ακόμα και με εκλογές τον Μάρτιο που είναι και το πιο λογικό να συμβεί.

Αν γίνουν εκλογές τον Μάρτιο τότε όλοι ξέρουν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κομματικός μηχανισμός για να κατευθύνει ψήφους ή τουλάχιστον μέρος αυτών σε «αρεστές» επιλογές.

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος που θεωρείται πολύ βιαστικό να γίνουν εκλογές μέσα σε δύο μήνες είναι γιατί θα είναι ανοιχτά και τα θέματα της προεδρικής εκλογής και της συνταγματικής αναθεώρησης.

Το πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως οι διαφωνούντες βουλευτές είναι αρκετοί για να ρίξουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη εάν φτάσουν τα πράγματα στα άκρα κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά.

Η προτεραιότητα επομένως αυτήν την στιγμή της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι πρέπει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο στα μέτρα της για να μπορέσει να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμα και με ποσοστά της τάξης του… 27%!

Πολλοί βουλευτές με τέτοια ποσοστά δεν θα εκλεγούν και πιέζουν για την αλλαγή του εκλογικού νόμου άμεσα.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εχθές σε συνέντευξή του ανέφερε ως παράδειγμα την Βρετανία όπου οι Εργατικοί έχουν απόλυτη πλειοψηφία με ένα ποσοστό 33,6%.

Είναι σαφές ότι δεν το είπε τυχαία.

Πώς θα είναι ο νέος αυτός νόμος;

Το νέο όριο εισόδου στην Βουλή για τα κόμματα θα πάει στο 5% και θα σταματήσει το κλιμακωτό μπόνους το οποίο θα γίνει 50 έδρες για το πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού!

Με τις αλλαγές ο Κ.Μητσοτάκης φιλοδοξεί να φέρει το ποσοστό αυτοδυναμίας στο 30%, ένα ποσοστό το οποίο μπορεί να επιτευχθεί ειδικά μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Αυτό διότι οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο όπου θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση από κανένα κόμμα και οι δεύτερες θα διεξαχθούν μετά από ένα μήνα με τον καινούργιο εκλογικό νόμο.

Στις δεύτερες εκλογές επειδή οι πολίτες πάντα θέλουν να ξεφύγουν από την διαδικασία των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων συνήθως συσπειρώνονται γύρω από το πρώτο κόμμα και αυξάνουν τα ποσοστά του τόσο όσο χρειάζεται, για να πετύχει την δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία θέλουν το θέμα του εκλογικού νόμου να τεθεί στην συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, να κατοχυρωθεί δηλαδή ένας εκλογικός νόμος μέσα στο Σύνταγμα.

Το θέμα είναι εάν θα βρισκόντουσαν 180 βουλευτές να ψηφίσουν κάτι τέτοιο.

Τα υπόλοιπα κόμματα θέλουν ένα πιο αναλογικό σύστημα και να μην παίρνει τις περισσότερες έδρες το πρώτο κόμμα γιατί προφανώς κάτι τέτοιο δεν θα συμφέρει.

Το ΠΑΣΟΚ δεν συναινεί με την αλλαγή του εκλογικού νόμου σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Κώστα Τσουκαλά.

Άρα είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν διπλές εκλογές όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν.

Πηγή pronews
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x