Κίνδυνος για «εισαγόμενη τρομοκρατία» από τη Μέση Ανατολή: Σε διαρκή συναγερμό ΕΛΑΣ – ΕΥΠ

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν θέσει σε συναγερμό και τις ελληνικές Αρχές. Συνεχείς ελέγχους των αφιχθέντων για την «ανίχνευση» υπόπτων για τρομοκρατία.

 

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και ο φόβος ότι το «τοπίο» μπορεί να κλιμακωθεί έτι περαιτέρω, με αποτέλεσμα να πλανάται πάνω από την Ευρώπη το «φάντασμα» μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης, έχει θορυβήσει τις ελληνικές Αρχές.

Και αυτό δεν αφορά μόνο στην ανησυχία για μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών αλλά και στο φόβο μετακίνησης εξτρεμιστών, οι οποίοι κρύβονται ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Πηγές με γνώση του μεταναστευτικού αλλά και του τομέα της διεθνούς τρομοκρατίας εξηγούν στο iEidiseis ότι «ο μεγάλος κίνδυνος θα επέλθει μετά την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. Τότε είναι που αναμένονται οι ‘κακές’ ροές. Εκτιμάται ότι μπορεί να επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν μαζικά τα εδάφη τους μέλη ένοπλων οργανώσεων.

Θα κινηθούν προς την Τουρκία; Αυτό είναι πολύ πιθανό, όπως φαίνεται ότι διαμορφώνεται το τοπίο. Ωστόσο, θα πάνε όλοι προς τα εκεί ή κάποιοι θα επιχειρήσουν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα μέσω Ελλάδας; Όταν επέλθει η εκεχειρία τότε είναι που στην Ελλάδα πρέπει να σημάνει ο ‘κόκκινος’ συναγερμός για τυχόν διελεύσεις εξτρεμιστών, όχι τόσο μέσω του Έβρου όσο μέσω των νησιών του Αιγαίου».

Ο έλεγχος των αφιχθέντων δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία σε σχέση με την «ανίχνευση» υπόπτων για τρομοκρατία. Το «όπλο» των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας είναι οι βάσεις δεδομένων που διαθέτουν, κυρίως προερχόμενες από αμερικάνικες υπηρεσίες και την Ιντερπόλ.

Οι λεγόμενοι «δευτερογενείς έλεγχοι», μέσω των οποίων γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων υπόπτων για τρομοκρατία, δημιουργούν ένα δίχτυ ασφαλείας, το οποίο βέβαια πάντοτε μπορεί να καταστεί επισφαλές. Υπό τις σημερινές συνθήκες εξαιρετικά σημαντική θεωρείται και η συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ, οι οποίες θεωρείται ότι κατέχουν τις πιο επικαιροποιημένες βάσεις δεδομένων με εξτρεμιστές.

Αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι τα κλιμάκια που διενεργούν ελέγχους για υπόπτους για τρομοκρατία έχουν τη δυνατότητα ενδελεχούς εξέτασης κινητών τηλεφώνων. Πρόκειται για εξοπλισμό που μπορεί να ξεδιπλώσει το σύνολο των επικοινωνιών ενός υπόπτου, δηλαδή όλες τις διακλαδώσεις των τηλεφωνημάτων και των μηνυμάτων.

«Σε μία τυχόν εκεχειρία κανείς δεν ξέρει τα ‘παράγωγά’ της. Πως μπορεί να μετασχηματιστεί ένας πόλεμος, για παράδειγμα μέσα από τρομοκρατικές επιθέσεις εκτός εμπόλεμης ζώνης. Κανείς επίσης δεν ξέρει ποιος μπορεί να θελήσει να πάρει ‘ρεβάνς’, σε ποιο χρόνο και σε ποιο σημείο. ΟΙ ευρωπαϊκές Αρχές θα πρέπει να είναι σε παρατεταμένη επιφυλακή», εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Αντιτρομοκρατική και Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βρίσκονται σε επιφυλακή από την έναρξη του πολέμου, ενώ αντίστοιχα μέτρα και συσκέψεις έχουν λάβει χώρα και σε άλλα κράτη.

Όσον αφορά στο μέτωπο των μεταναστευτικών ροών, σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ανησυχία ότι ο πόλεμος θα προκαλέσει άμεσα νέα κύματα μεταναστευτικών ροών. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση στο Λίβανο, όπου φιλοξενούνται περίπου 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα μετακινηθούν σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. Σημειώνεται ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί στη χώρα μας κατά 25% το πρώτο 9μηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x