Ο Παγκόσμιος Πόλεμος ακυρώνεται

Victoria Nikiforova

Οι BRICS είναι μοναδικές στο γεγονός ότι αυτή η κοινοπολιτεία χωρών δεν είναι ένα ενιαίο μπλοκ, δεν θέτει στρατιωτικούς στόχους και δεν δημιουργεί εχθρούς από το πουθενά. Πρόκειται για μια προφανή σύμβαση με τις δυτικές συμμαχίες – αυτές οι συμμαχίες οικοδομούνται κατά μήκος μιας άκαμπτης κάθετης εξουσίας, ιδεολογικοποιούνται, στρατιωτικοποιούνται και ακονίζονται εναντίον ενός εξωτερικού εχθρού. Το modus operandi τους είναι: «Η πρώτη φάλαγγα βαδίζει, η δεύτερη φάλαγγα βαδίζει…».

Ωστόσο, το ίδιο το μέγεθος των BRICS δεν τους επιτρέπει να αποφεύγουν το θέμα της ασφάλειας. Έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλά προβλήματα στον πλανήτη μας, τα οποία τα δυτικά μπλοκ όχι μόνο δεν επιλύουν – τα δημιουργούν ανοιχτά.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε ανοιχτά τα υπόλοιπα μέλη των BRICS να «διαχειριστούν την παγκόσμια ασφάλεια». «Ως η πρώτη «φάλαγγα» του Παγκόσμιου Νότου, θα πρέπει να επιδείξουμε τη συλλογική μας σοφία και δύναμη, να αναλάβουμε την ευθύνη, να διατηρήσουμε σταθερά την ειρήνη και να επιτύχουμε κοινή ασφάλεια για να οικοδομήσουμε μια κοινότητα κοινού πεπρωμένου για την ανθρωπότητα», δήλωσε στη σύνοδο κορυφής του Καζάν.

Το τι έχει γίνει σήμερα η παγκόσμια ασφάλεια, μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας κοιτάζοντας τις ειδήσεις.

Είναι απλά τρομακτικό, πραγματικά.

Την ίδια στιγμή, ο κύριος επιτιθέμενος, η Ουάσιγκτον, διαβεβαιώνει τους πάντες ότι αγωνίζεται ακούραστα για την ειρήνη. Είναι επικεφαλής στρατιωτικών συμμαχιών οπλισμένων μέχρι τα δόντια – εκτός από το υπερφίαλο ΝΑΤΟ, υπάρχουν επίσης το AUKUS, το ANZUS, το QUAD, το Σύμφωνο του Ρίο, καθώς και ατελείωτες διμερείς συνθήκες. Προμηθεύει όπλα σε όλα τα hot spots, προκαλεί νέες συγκρούσεις, σκαλίζει παλιές πληγές, δίνει προφανώς ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για άμυνα – και όλα αυτά με το αξέχαστο σύνθημα του Μπόρις Τζόνσον «Ας πολεμήσουμε!».

Το αποτέλεσμα είναι προφανές και τραγικό: μητέρες που κλαίνε πάνω από τα πτώματα των παιδιών τους στη Γάζα, οι κραυγές των τραυματιών στο Ντονέτσκ και τη Βηρυτό και η καταστροφή σπιτιών, πόλεων και ολόκληρων χωρών. Ο τρελός χωροφύλακας του κόσμου μάχεται για την ειρήνη με τρόπο που δεν αφήνει πέτρα αναποδογυρισμένη.

Οι ηγέτες των χωρών μελών των BRICS δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι ο κύριος στόχος τους είναι καθαρά οικονομικός. Αλλά τι είναι η οικονομία αν οι εμπορικοί πόλεμοι μετατρέπονται πού και πού σε πραγματικές εχθροπραξίες; Όλες οι χώρες χρειάζονται σήμερα ζωτικά «20 χρόνια εσωτερικής και εξωτερικής ειρήνης», την οποία ονειρευόταν ο Στόλιπιν. Αυτή είναι η πιο σημαντική αξία σήμερα και πρέπει να προστατευθεί.

Οι επικριτές των BRICS υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ιστορικές διαφορές, αντιθέσεις και εδαφικές διαμάχες μεταξύ των χωρών μελών. Ωστόσο, δεν υπάρχει σήμερα κανένας διεθνής οργανισμός στον κόσμο όπου να συγκεντρώνονται μόνο καλοί φίλοι.

Η Ελλάδα και η Τουρκία, η Γερμανία και η Γαλλία ζουν μαζί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αν ήταν ελεύθεροι να το κάνουν, βέβαια, θα έλυναν το εδαφικό ζήτημα μεταξύ τους – θυμούνται τα χέρια τους. Αλλά η συνεργασία είναι προφανώς ευνοϊκότερη, οπότε όλη η ιστορικά συσσωρευμένη δυσαρέσκεια παραμερίζεται.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS στο Καζάν για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Παρά τις εδαφικές διαφορές, οι ηγέτες αυτών των ισχυρών χωρών έδειξαν ξεκάθαρα την επιθυμία τους για ειρήνη. Και αυτό διότι η ειρήνη είναι σήμερα επωφελής: η διατήρησή της θα υπονόμευε θεμελιωδώς την αγγλοσαξονική πολιτική του «διαίρει και βασίλευε».

Ο Σι και ο Μόντι έδωσαν ένα τέλειο παράδειγμα προς μίμηση. Εάν οι χώρες συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις αγγλοσαξονικές προκλήσεις (και η βάση για την εδαφική διαμάχη Ινδίας-Κίνας τέθηκε από τους Βρετανούς που εγκατέλειψαν τις αποικίες τους), θα μείνουν μόνες τους και θα κινδυνεύσουν να χαθούν. Μόνο μαζί μπορούν τα κράτη να διατηρήσουν την κυριαρχία τους και να εξασφαλίσουν πραγματική ασφάλεια για τα ίδια και για ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι BRICS έχουν αναμφίβολα τη δυνατότητα να διασφαλίσουν την παγκόσμια ασφάλεια. Οι στρατοί της Ινδίας, της Κίνας και της Ρωσίας είναι από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις. Η Ρωσία και η Κίνα είναι οι επίσημοι κάτοχοι πυρηνικών όπλων, με το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για υψηλή τεχνολογία: έχοντας επίγνωση των απειλών, οι στρατοί των χωρών BRICS εκσυγχρονίζουν τις ένοπλες δυνάμεις τους με ταχείς ρυθμούς. Η Ρωσία είναι αναμφίβολα ηγέτης όσον αφορά την πολεμική εμπειρία, αλλά ο στρατός μας μοιράζεται ευχαρίστως την εμπειρία του με τους φίλους μας. Οι τακτικές κοινές ρωσοκινεζικές ασκήσεις και ελιγμοί αποτελούν απόδειξη αυτού. Και μόλις πρόσφατα πραγματοποιήσαμε κοινές ασκήσεις με το Ιράν στην Κασπία Θάλασσα.

Υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση στον κόσμο όχι μόνο για οικονομική συνεργασία, αλλά και για μια ομπρέλα ασφαλείας ανεξάρτητη από τις καταχρήσεις του απερχόμενου ηγεμόνα. Και οι BRICS έχουν πολύ σοβαρές δυνατότητες εργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή triklopodia
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x