Η Εξέλιξη του Πολέμου και η Απάντηση του Ισραήλ: Η Κρίσιμη Ανάγκη για Αυτοάμυνα

Souzana FransesΤης Σουζάνας Φράνσες
Διευθύντρια Ελληνο-Ισραηλινού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Τεχνολογίας

Από την 7η Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ βρίσκεται σε μια σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση, η οποία πυροδοτήθηκε από την μεγαλύτερη και πιο βίαιη επίθεση της Χαμάς σε δεκαετίες. Έχουν περάσει 385 ημέρες, με 55 Σάββατα να έχουν κυλήσει, και οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να ζουν υπό καθεστώς πολέμου, αναγκασμένοι να προασπίσουν την ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας τους.

Πίσω από τη Χαμάς βρίσκεται το Ιράν, το οποίο όχι μόνο χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και διεξάγει μυστικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ. Το Ιράν έχει επανειλημμένα εκτοξεύσει πυραύλους προς το Ισραήλ, δημιουργώντας άμεσες απειλές για τους πολίτες του. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, το Ιράν έχει πυροδοτήσει τουλάχιστον δύο επιθέσεις, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, με εκατοντάδες πυραύλους να κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

Ανακοίνωση Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF): Μόλις πριν λίγο, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) ολοκλήρωσε με επιτυχία μια σειρά στοχευμένων επιθέσεων σε στρατηγικούς στρατιωτικούς στόχους του Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αεροπορικές δυνάμεις χτύπησαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων που το Ιράν χρησιμοποιεί για την παραγωγή πυραύλων, καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα που περιορίζουν την αεροπορική ελευθερία δράσης του Ισραήλ. Οι στόχοι αυτοί αποτελούσαν άμεσες απειλές, και οι επιχειρήσεις είχαν σκοπό να εξουδετερώσουν τη δυνατότητα του Ιράν να συνεχίσει να εκτοξεύει πυραύλους και να χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, η Χεζμπολάχ, η οποία λειτουργεί ως proxy του Ιράν στο Λίβανο, έχει εμπλακεί ενεργά στην επίθεση κατά του Ισραήλ. Με εκτοξεύσεις πυραύλων και στρατηγικές απειλές, η Χεζμπολάχ ενισχύει τη βία και την αστάθεια στην περιοχή, καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνη για τον Ισραηλινό λαό. Η τρομοκρατική οργάνωση αυτή, με την υποστήριξη του Ιράν, έχει αναλάβει έναν ρόλο κλειδί στην αποσταθεροποίηση της περιοχής, δημιουργώντας πρόσθετες προκλήσεις στην ασφάλεια του Ισραήλ.
Οι επιθέσεις του Ισραήλ εντός του Ιράν, που στοχεύουν σε κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές, αποτελούν μια αναγκαία απάντηση σε μια συνεχή και άμεση απειλή. Το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, ειδικά σε περιστάσεις όπου η εθνική ασφάλεια τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο.

Το Ιράν, το οποίο υπονομεύει τη σταθερότητα της περιοχής και στηρίζει εξτρεμιστικές ομάδες όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης. Η υποστήριξη του Ισραήλ σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή είναι ηθικά και στρατηγικά απαραίτητη, καθώς οι απειλές κατά της ασφάλειάς του δεν περιορίζονται στα σύνορα του Ισραήλ αλλά επηρεάζουν και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, με αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και ασφάλεια.

Το Ισραήλ, σε έναν αγώνα για επιβίωση, επιδιώκει να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x