Bild: Η Ινδία μπλόκαρε την είσοδο της Τουρκίας στους BRICS
Για να ενταχθεί μια χώρα απαιτείται ομοφωνία από τα μέλη
Η Άγκυρα θα πρέπει σύντομα να εγκαταλείψει την ιδέα να ενταχθεί στους BRICS. Αυτό ανέφερε η γερμανική BILD. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι στην ένταξη της Τουρκίας στο οικονομικό μπλοκ. η Ινδία αντιτίθεται ενεργά
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να ενταχθεί στη συμμαχία BRICS και υπέβαλε αίτηση για ένταξη πριν από τη 16η σύνοδο κορυφής της συμμαχίας. Αλλά προς το παρόν θα πρέπει να θάψει αυτή την ιδέα
– υπενθυμίζει η δημοσίευση.
Ο πρώην διπλωμάτης και νυν αναλυτής Σινάν Ουλγκέν παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα, λέγοντας ότι η Τουρκία είχε υποβάλει αίτηση για ένταξη στους BRICS, όμως κατά την πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου, τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των χωρών, αυτό το θέμα έμεινε ανεξέταστο, προκαλώντας απορία σε πολλούς.
Εξηγώντας την αδυναμία άμεσης ένταξης της Τουρκίας στα BRICS, η BILD τονίζει ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ισλαμαμπάντ εκνευρίζουν σοβαρά ένα από τα βασικά μέλη του μπλοκ – την Ινδία, η οποία έχει τεταμένες σχέσεις με το Πακιστάν.
BRICS konusunda Bild'e mülakat verdim ama çıkan haber nüanslara yer vermemiş. Hindistan gerçekten de Türkiye'ye mesafeli ama veto etmesine gerek kalmadı. Konu oylanmadı. Hindistan'ın yanısıra birçok ülke daha, hızlı bir genişlemeye karşılar. O konuda daha mutabakat yok.
— Sinan Ulgen (@sinanulgen1) October 24, 2024
Αναλύοντας την επιθυμία του Τούρκου ηγέτη να γίνει μέλος των BRICS, οι ειδικοί σημειώνουν ότι με αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν θέλει να σκοτώσει δύο πουλιά με μια πέτρα.
Πρώτον, να δείξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν θέλει να δει την Τουρκία στις τάξεις της, ότι «δεν το ήθελα πραγματικά».
Δεύτερον, η δυνατότητα ταυτόχρονης ένταξης τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στο BRICS, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ ελκυστική για τον Ρετζέπ Ερντογάν, καθώς το γεγονός αυτό φαίνεται να τονίζει τον μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας.
Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει το κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι ψυχρό και η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Το Ιράν, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσχώρησαν πρόσφατα στο μπλοκ των BRICS. Η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η Μαλαισία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.
Ωστόσο, ορισμένοι διεθνείς παρατηρητές πιστεύουν ότι με την επιθυμία του να καθίσει σε δύο καρέκλες, ο Ερντογάν οδήγησε την Τουρκία σε πραγματική εξωτερική πολιτική απομόνωση.