Ισραήλ: Σύσκεψη Νετανιάχου σε κλειστό κύκλο για την σχεδιαζόμενη επίθεση στο Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συγκάλεσε σύσκεψη έμπιστων συμβούλων για την απάντηση προς το Ιράν.

 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε συνάντηση με περιορισμένο αριθμό ατόμων, σύμφωνα με το CNN Israel κάτι εξαιρετικά λογικό μετά τις πρόσφατες διαρροές, για να συζητήσει την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, που αποτελούσε αντίποινα για τις δολοφονίες Χανίγια στην Τεχεράνη και Νασράλα στη Βηρυτό.

Η συνάντηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο στρατιωτικό αρχηγείο του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο της συνάντησης του ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ενώ το Τελ Αβίβ συνεχίζει να σφυροκοπά το Λίβανο και τη Γάζα

Tι συζήτησαν οι Νετανιάχου Μπλίνκεν

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησε ένα «πλαίσιο διακυβέρνησης» για τη Γάζα την «επομένη του πολέμου» κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα σήμερα, όπως ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Το ισραηλινό κείμενο δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό το πλαίσιο διακυβέρνησης. Από το ξέσπασμα του πολέμου, οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να προβεί σε έναν τέτοιο σχεδιασμό, προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ θα εγκλωβιστεί στη Γάζα αν δεν το πράξει, όπως αναφέρουν και οι Times of Israel.

Ο Νετανιάχου για μεγάλο μέρος του πολέμου απωθούσε τέτοιες εκκλήσεις, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία ήταν σχεδόν μάταιη όσο η Χαμάς παραμένει στη Γάζα. Όμως η πίεση των ΗΠΑ φαίνεται ότι σταδιακά μετακίνησε την Ιερουσαλήμ, δεδομένου ότι το γραφείο του Νετανιάχου φρόντισε να συμπεριλάβει το θέμα στην ανακοίνωσή του για τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τον Μπλίνκεν για την πρόοδο των μαχών του Ισραήλ στη Γάζα και για τα μέτρα που λαμβάνει για την απελευθέρωση των υπόλοιπων 101 ομήρων του. Ο Νετανιάχου επανέλαβε στον Μπλίνκεν την πεποίθησή του ότι η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ από το Ισραήλ «μπορεί να επηρεάσει θετικά τις προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων, την επίτευξη των άλλων πολεμικών στόχων του Ισραήλ και το σχεδιασμό για την “ημέρα μετά τον πόλεμο”», αναφέρει το ισραηλινό κείμενο.

Μεγάλο μέρος της ισραηλινής ενημέρωσης επικεντρώνεται στο Ιράν

Ο Νετανιάχου έθεσε «την ανάγκη οι δύο χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια» στην απειλή του Ιράν και ευχαρίστησε τον Μπλίνκεν για την υποστήριξη των ΗΠΑ «στον αγώνα κατά του άξονα του κακού και της τρομοκρατίας του Ιράν», αναφέρει το ισραηλινό κείμενο. Το Ισραήλ προσπαθεί να φέρει τις ΗΠΑ σε ευθεία πολεμική εμπλοκή με το Ιράν, κάτι που για την ώρα δεν φαίνεται πιθανό.

Το αναγνωστικό κείμενο του γραφείου του Νετανιάχου σημειώνει ότι ο Μπλίνκεν εξέφρασε το «σοκ» του για την «ιρανική απόπειρα μέσω της Χεζμπολάχ να δολοφονήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ» με επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο σπίτι του Νετανιάχου στην Καισάρεια το Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και πρωτοφανή επίθεση.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Μπλίνκεν για τη στάση του και διαβεβαίωσε ότι το χτύπημα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ο Νετανιάχου συνέχισε να ενημερώνει τον Μπλίνκεν για τις επιχειρήσεις των IDF στο Λίβανο «και την ανάγκη να εγκαθιδρυθεί μια ασφαλής και πολιτική αλλαγή στο βορρά που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να επιστρέψει τους κατοίκους του με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Το γραφείο του Νετανιάχου χαρακτηρίζει τη συνάντηση ως «φιλική και παραγωγική», προσθέτοντας ότι οι δυο τους συναντήθηκαν ένας προς έναν, προτού προστεθούν τα επιτελεία τους σε μια περίοδο που διήρκεσε δυόμισι ώρες. Η ενημέρωση ήταν τυπική και δεν αποκάλυψε το παραμικρό ουσιώδες χαρακτηριστικό για την στρατηγική των δύο χωρών στους πολέμους που έχουν εμπλακεί.

Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκαν και συζήτησαν «την ανάγκη να κεφαλαιοποιηθεί» η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, «εξασφαλίζοντας την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τερματίζοντας τη σύγκρουση στη Γάζα με τρόπο που να παρέχει διαρκή ασφάλεια τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστίνιους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Ο Μίλερ είπε επίσης ότι ο Μπλίνκεν τόνισε στον Νετανιάχου την ανάγκη να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα και να διασφαλιστεί ότι θα φτάσει στους αμάχους, κάτι που οι ΗΠΑ απαίτησαν από το Ισραήλ σε επιστολή τους νωρίτερα αυτό το μήνα, με την οποία προειδοποιούσαν ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.

Και ο Μπλίνκεν πίεσε για μια διπλωματική λύση στο Λίβανο, αποτρέποντας παράλληλα το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, δήλωσε ο Μίλερ.

Πηγή: https://www.in.gr/

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x