Πρόστιμο 40.000 ευρώ στη Νέα Δημοκρατία για τη λίστα της Ασημακοπούλου

Στο ΣτΕ προσφεύγει η ΝΔ κατά της απόφασης

 

Το ποσό των 40.000 ευρώ υποχρεούται να καταβάλει η Νέα Δημοκρατία για τη διαρροή των e-mail αποδήμων στην πρώην ευρωβουλευτή του κόμματος, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, έπειτα από απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Αν και η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στη διαρροή δεν εμπλέκεται η ΝΔ, εντούτοις της επέβαλε πρόστιμο 30.000 ευρώ, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν λάμβανε επαρκή μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και επιπλέον 10.000 ευρώ διότι έκρινε ότι από τον πρώην γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκο Θεοδωρόπουλο, διέρρευσε η σχετική λίστα.

Παράλληλα, απάλλαξε πλήρως τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη – που είχε παραιτηθεί όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση -, κρίνοντας πως κάποιο άλλο πρόσωπο έκανε τη διαρροή από το Υπουργείο, το οποίο όμως δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί.

Η Αρχή αποφάσισε κατά πλειοψηφία ( 5-2) ότι το αρχείο στον πρώην γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκο Θεοδωρόπουλο, το έστειλε ο Μένιος Κορομηλάς, τότε Οργανωτικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων του κόμματος, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος υποστηρίζοντας ότι σε εκείνον το είχε στείλει ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου. Ωστόσο, η ανεξάρτητη Αρχή έκρινε ότι το αρχείο το έστειλε ως ιδιώτης και όχι ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και του επέβαλε πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Τα δύο μέλη της αρχής που μειοψήφησαν είχαν την άποψη ότι έπρεπε να απαλλαγούν όλοι λόγω αμφιβολιών, καθώς έκριναν ότι έγινε μεν παραβίαση, αλλά δεν προέκυψε ξεκάθαρα από ποιον.

Η ΝΔ προσφεύγει στο ΣΤΕ

Από τη δική της πλευρά, η Νέα Δημοκρατία γνωστοποίησε ότι ετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος κόμματος, «το πρόστιμο που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν αφορά την υπόθεση της διαρροής των email, αλλά την παράλληλη έρευνα που έγινε με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση και παραλείψεις που υποστηρίζει η Αρχή ότι υπάρχουν στις διαδικασίες τήρησης από πλευράς του κόμματος της νομοθεσίας για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία «διαφωνεί με το συμπέρασμα της Αρχής θεωρώντας ότι αυτά που προτείνονται ως βελτιώσεις, είναι είτε πράγματα που η ΝΔ ήδη αποδεικνύει ότι τηρεί επιμελώς είτε προδήλως ανεφάρμοστα, ακόμη και παράνομα, όπως για παράδειγμα η άποψη της Αρχής ότι η ΝΔ θα όφειλε να ελέγξει τις προσωπικές συσκευές των στελεχών της» και για τους λόγους αυτούς «προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης».

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι με βάση το πόρισμα «δεν αποδεικνύεται καμία εμπλοκή της Νέας Δημοκρατίας με την υπόθεση της διαρροής των email, καμία υπαιτιότητα για τη διαρροή του αρχείου ή την αποστολή των email, ενώ αναφέρεται ρητώς ότι τίποτε από αυτά δεν έγινε κατ’ εντολή ή για λογαριασμό της, αλλά αυτοτελώς από τα ελεγχόμενα πρόσωπα».

Οι πηγές επισημαίνουν, τέλος, το γεγονός ότι η απόφαση της Αρχής, «σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται, δεν είναι ομόφωνη, αλλά διατυπώνονται και οι απόψεις των μελών που μειοψήφησαν, προτείνοντας απαλλαγή».

Πηγή: https://www.zougla.gr/

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x