Στο Καζάν και ο Σι για τους BRICS! «Οι δυτικές χώρες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό»!

Ο Πούτιν σηκώνει μανίκια

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναχώρησε για την Ρωσία, όπου θα πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής των BRICS, μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο κ. Σι θα έχει διμερή συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου, η οποία ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει ως μεθαύριο Πέμπτη στην Καζάν.

Ο κ Πούτιν υποδέχεται από σήμερα κάπου είκοσι ξένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, συμμάχους και εταίρους του, στο πλαίσιο της ετήσιας της συμμαχίας που το Κρεμλίνο δεν κρύβει πως θέλει να δει να ανταγωνίζεται τον «ηγεμονισμό» της Δύσης.

Η σύνοδος, σε πείσμα των δυτικών κυρώσεων στην Ρωσία, θα διεξαχθεί καθώς η Μόσχα κερδίζει έδαφος στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία και σφυρηλατεί συμμαχίες με τους κυριότερους αντιπάλους των ΗΠΑ — την Κίνα, το Ιράν και την Βόρεια Κορέα.

Το Κρεμλίνο καυχιέται πως πρόκειται για το «πιο σημαντικό διπλωματικό γεγονός που οργανώθηκε ποτέ στη Ρωσία» κι επιδιώκει να επιδείξει την αποτυχία της προσπάθειας της Δύσης να απομονώσει τη χώρα.

Η οικονομική κυριαρχία των χωρών BRICS διαμορφώνεται ήδη και οι δυτικές χώρες δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό, δήλωσε στο RIA Novosti ο Φλοριάν Φιλίποτ, ο ηγέτης του κόμματος Γάλλοι Πατριώτες.

“Η Δύση δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα για την επέκταση των BRICS. Η οικονομική κυριαρχία των BRICS έχει ήδη διαμορφωθεί. Εδώ και δύο χρόνια, το ΑΕΠ των BRICS έχει υπερβεί το ΑΕΠ της G7 . Η οικονομική ανάπτυξη των χωρών BRICS είναι διπλάσια από ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της G7», σημείωσε ο πολιτικός.

«Βλέπουμε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν απέδωσαν. Το δολάριο, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να κυριαρχεί, συνεχίζει να πέφτει. Σε μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις, οι χώρες BRICS βγαίνουν μπροστά», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Ο Πούτιν σήκωσε μανίκια

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αρχίσει από σήμερα μαραθώνιο κάπου δεκαπέντε διμερών συναντήσεων, κατά το Κρεμλίνο.

Η πρώτη θα είναι αυτή με τον κινέζο ομόλογό του, ένδειξη της στρατηγικής στροφής του Κρεμλίνου στην Ασία.

Κατόπιν, ο κ. Πούτιν θα συναντηθεί με τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Προβλέπεται να παραθέσει επίσημο δείπνο σε ξενοδοχείο της Καζάν, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στο Κρεμλίνο.

Αύριο Τετάρτη, αναμένεται να συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν —η χώρα του οποίου, μέλος του NATO, ζήτησε να ενταχθεί στην BRICS —, .καθώς και με τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν.

Μεθαύριο Πέμπτη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, θα έχει πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την πρώτη από τον Απρίλιο του 2022.

Πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, θα συζητηθεί επίσης διεθνές σύστημα πληρωμών που αναμένεται να ανταγωνιστεί το SWIFT, από το οποίο έχουν αποκλειστεί οι περισσότερες ρωσικές τράπεζες.

Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν αναμένεται επίσης να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μεθαύριο, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου.

Αυτή η σύνοδος της BRICS σκοπό έχει «να δείξει πως η Ρωσία όχι μόνο απέχει παρασάγγας από το να είναι απομονωμένη, αλλά έχει εταίρους και συμμάχους», συνόψισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κονσταντίν Καλάτσεφ, πολιτικός αναλυτής με βάση την Μόσχα.

Με τέσσερα μέλη (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) όταν δημιουργήθηκε το 2009, η συμμαχία BRIC διευρύνθηκε, συμπεριέλαβε πρώτα την Νότια Αφρική —όταν έγινε BRICS— το 2010 προτού νωρίτερα φέτος εντάξει διάφορες αναδυόμενες οικονομίες, ανάμεσα τους την Αίγυπτο και το Ιράν, αλλά και την Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή EL
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x