Πύρινη κόλαση – Η Hezbollah σφυροκοπά το βόρειο Ισραήλ με 170 ρουκέτες – Με το όπλο παρά πόδα για την επίθεση στο Ιράν

Σάλος στις ΗΠΑ για την αποκάλυψη των σχεδίων της επίθεσης

Η κόλαση του πολέμου εξαπλώνεται στη Μέση Ανατολή σε πολλά μέτωπα καθώς η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Hamas στη Λωρίδα της Γάζας έχει εξελιχθεί σε περιφερειακή, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο τελικό στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός του Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν, παρά τη διαρροή απορρήτων σχεδίων της επίθεσης που αποκαλύψθηκε το Σάββατο (19/10).
Την ίδια ώρα, οι Hezbollah σφυροκόπησε το βόρειο Ισραήλ με 170 ρουκέτες ενώ οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν θέσεις της οργάνωσης του Λιβάνου στα περίχωρα της Βηρυτού.
Μετά την διαρροή απόρρητων σχεδίων των ΗΠΑ, για τα σχεδιαζόμενα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, η κυβέρνηση Netanyahu επανεξετάζει τις επιλογές της και στις 19:30 της Κυριακής (20/10), θα συνεδριάσει το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Στο επίκεντρο το Ιράν – Ο κύρος ερρίφθη

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας αθα ασχοληθεί με την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν, αλλά θα ενημερώσει επίσης τους υπουργούς για την επίθεση με drone στο σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέει ένας Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.
Θα περιλαμβάνει επίσης ενημερώσεις για τις μάχες στον Λίβανο και τη Γάζα.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης ευκαιρίες για πρόοδο σε μια συμφωνία ομήρων, λέει ο αξιωματούχος, αφού ο επικεφαλής της Shin Bet Ρόνεν Μπαρ πέταξε στο Κάιρο για να συζητήσει το θέμα.
Η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν είναι ήδη μια «τελειωμένη υπόθεση», ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.
Δύο αξιωματούχοι λένε ότι η επίθεση με drone στο σπίτι του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu δεν θα επηρεάσει την κλίμακα ή το χρόνο της ισραηλινής επίθεσης.
Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Mike Johnson δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ που σχετίζονται με τις προετοιμασίες του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν.
Μιλώντας στο CNN, ο Johnson δήλωσε: «Υπάρχει μια ενημέρωση (σ.σ. μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών) σε διαβαθμισμένο επίπεδο… την παρακολουθούμε στενά»

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-20_182004.png
Το σφυροκόπημα από τη Hezbollah –  Το Ισραήλ βομβάρδισε τα οικονομικά κέντρα της Hezbollah

Την Κυριακή (20/10), η Hezbollah πραγματοποίησε μια σειρά από επιχειρήσεις, που κυμαίνονταν από το χτύπημα σε βαθιά βόρεια κατεχόμενα εδάφη μέχρι την αντιμετώπιση των ισραηλινών εισβολών στον Λίβανο και την καταστροφή ισραηλινών στρατιωτικών και μη πόρων τόσο στα σύνορα όσο και στον κατεχόμενο βορρά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (10/10) περισσότεροι από 170 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με το IDF.
Ορισμένοι από τους πύραυλους αναχαιτίστηκαν και άλλοι δεν έπληξαν στόχους, λέει ο IDF.
Επίσης οι IDF ανακοίνωσαν έπληξαν έναν εκτοξευτή ρουκετών της Hezbollah στο νότιο Λίβανο που χρησιμοποιήθηκε για να εκτοξεύσει δεκάδες βλήματα στη Δυτική Γαλιλαία.
Ο εκτοξευτής ήταν ανάμεσα σε δεκάδες τοποθεσίες της Hezbollah που επλήγησαν από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία την περασμένη ημέρα, προσθέτει ο ισραήλινός στρατός.
Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου αναφέρουν 14 ισραηλινά χτυπήματα μέσα σε λίγα λεπτά το απόγευμα της Κυριακής (20/10) στο συνοριακό χωριό Khiam.
«Εχθρικό αεροσκάφος εξαπέλυσε 14 διαδοχικές επιδρομές στο Khiam… σε 15 λεπτά», αναφέρει το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το Ισραήλ επιτέθηκε σε περισσότερους από 100 στόχους της Hezbollah στον Λίβανο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).
«Τα στρατεύματα του IDF συνεχίζουν τη στοχευμένη επιχειρησιακή δραστηριότητα στο νότιο Λίβανο κατά των τρομοκρατών της Hezbollah και των υποδομών», ανέφερε.
«O Ισραηλινός Στρατός έπληξε περισσότερους από 100 στόχους τρομοκρατών της Hezbollah στο νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων στημένων τοποθεσιών υποδομής τρομοκρατών και μιας εγκατάστασης αποθήκευσης όπλων».
Σύμφωνα με το IDF, ο ισραηλινός στρατός εξάλειψε αρκετούς μαχητές της Hezbollah, εντόπισε και κατέστρεψε μεγάλο αριθμό όπλων, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών πυραύλων που χρησιμοποιούνται για να πλήξουν το Ισραήλ.
Εκπρόσωπος των IDF Daniel Hagari δήλωσε ότι ο στρατός θα εκδώσει το βράδυ της Κυριακής 20 /10 εντολές εκκένωσης σε πολίτες στο Λίβανο για να απομακρυνθούν από τις τράπεζες της Hezbollah και άλλες τοποθεσίες που σχετίζονται με τις οικονομικές υποδομές που χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότησή της η τρομοκρατική ομάδα, πριν από τις αεροπορικές επιδρομές.
«Σε λίγα λεπτά, θα εκδώσουμε προειδοποιήσεις έγκαιρης εκκένωσης στους κατοίκους του Λιβάνου στη Βηρυτό και σε άλλες περιοχές, για να απομακρυνθούν από τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής δραστηριότητας της Hezbollah», επισήμανε ο Hagari.

Αναλυτικά η Hezbollah και επεκτείνει το εύρος των επιχειρήσεων της, αναπτύσσοντας διάφορα όπλα, ρουκέτες και πυραύλους εναντίον κρίσιμων οικισμών στον κατεχόμενο βορρά, από το Kiryat Shmona έως το Safad.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-20_183425.png
Στοχεύοντας θέσεις Ισραηλινών στρατιωτών

Η Λιβανέζικη Αντίσταση στοχεύει να  κλιμακώσει τις επιχειρήσεις της, όπως φαίνεται προφανώς με τις διαδοχικές και ταυτόχρονα συντονισμένες εκτοξεύσεις ρουκετών σε θέσεις Ισραηλινών στρατιωτών πέρα από τα λιβανοπαλαιστινιακά σύνορα.
Αυτό χρησιμεύει ως αποτρεπτικός παράγοντας κατά της λεγόμενης «περιορισμένης ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης» στον Λίβανο, καθώς και ως υποστήριξη της Γάζας και της Αντίστασής της.
Από την ισραηλινή εισβολή στον νότιο Λίβανο, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής αντιμετώπισαν έναν «ευέλικτο εχθρό» που έχει εκτελέσει «σύνθετες» και «θανατηφόρες» επιχειρήσεις, εξήγησαν σε δημοσιευμά τους οι New York Times.
Αυτό περιλαμβάνει ένα μπαράζ ρουκετών, σμήνη από επιθετικά drones και επιχειρήσεις μικρής εμβέλειας που έχουν σκοτώσει πολλούς ισραηλινούς στρατιώτες.
Οι κορυφαίες επιθέσεις της Hezbollah είναι η «τελευταία ένδειξη ότι η ταχεία κλιμάκωση του Ισραήλ» απέτυχε να απενεργοποιήσει την Αντίσταση.
Ο Nicholas Blanford, ειδικός της Hezbollah στο The Atlantic Council, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε στην προετοιμασία της Hezbollah για δύο δεκαετίες για έναν πιθανό πόλεμο με την ισραηλινή κατοχή.
Τόνισε την ευέλικτη δομή της ομάδας, τον τακτικό έλεγχο και τη σαφήνεια των οδηγιών που είχαν δοθεί προηγουμένως στους διοικητές. Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτοί οι διοικητές πεδίου έχουν ένα περιθώριο αυτονομίας, γνωρίζοντας ότι ο κύριος στόχος τους είναι να «χτυπήσουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες που περνούν από τη γραμμή».
Υπογραμμίζοντας περαιτέρω τις δυνατότητες της Αντίστασης, οι New York Times, επικαλούμενοι έξι Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, ανέφεραν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα ανακάλυψαν ότι η Hezbollah είναι «ένας τρομερός εχθρός».
Capture1_20.JPG
Ισραηλινά ΜΜΕ: Επιτυχημένη η στρατηγική της Hezbollah έναντι των IDF

«Ο ισραηλινός στρατός αναγνωρίζει την αποφασιστικότητα της Hezbollah στην τήρηση της στρατιωτικής πειθαρχίας », ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth υπό το φως των καθημερινών συγκρούσεων στα σύνορα του νότιου Λιβάνου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ακόμη μικρότερες μονάδες που αποτελούνται από τρεις έως έξι μαχητές της Αντίστασης λειτουργούν με βάση την ηγετική ιεραρχία στα σύνορα.
Αναλυόταν περαιτέρω ότι η οργάνωση του Λιβάνου ανέπτυξε εκατοντάδες μαχητές μόνο στις πρώτες γραμμές και κράτησε πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις στις πίσω γραμμές για τη μεγαλύτερη μάχη.
Ο Israel Hayom, από την άλλη πλευρά, είπε ότι τα drones που εκτόξευσε κρατούν τους ισραηλινούς αξιωματούχους αεράμυνας και στρατιώτες σε εγρήγορση προκαλώντας θανάσιμο κίνδυνο…
Αυτό έρχεται αφού ένα drone από τον Λίβανο μπόρεσε να διεισδύσει στον κατεχόμενο εναέριο χώρο χωρίς να εντοπιστεί, να αναχαιτιστεί ή να καταρριφθεί.
Το drone χτύπησε με επιτυχία και πυροδοτήθηκε στον τόπο διαμονής του πρωθυπουργού Βenjamin Netanyahu  στην Καισάρεια.
Ο αναλυτής στρατιωτικών υποθέσεων της Haaretz, Amos Harel, επιβεβαίωσε ότι η χθεσινή επίθεση στην Καισάρεια δείχνει μια ικανότητα για «σχεδιασμένη και ακριβή συλλογή πληροφοριών».
«Είναι καλύτερα να μην αγνοήσουμε τις συνέπειες του γεγονότος», προειδοποίησε, σημειώνοντας ότι η οργάνωση του Λιβάνου κατέχει ακριβή όπλα και ισχυρίστηκε ότι είναι πρόθυμη να πάρει ρίσκα για να βλάψει Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Αναγνώρισε επίσης ότι η επίθεση στην Καισάρεια αποκάλυψε την έλλειψη ικανότητας του ισραηλινού αμυντικού συστήματος να αντιμετωπίσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προσθέτοντας ότι η Hezbollah «διατηρεί την ικανότητα να επιτίθεται βαθιά μέσα στο Ισραήλ και να διαταράσσει τη ζωή ρουτίνας εκεί».
Όσον αφορά τη δύναμη πυρός της Hezbollah παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη τάση ανάκαμψης, δήλωσε.

Τα απόρρητα σχέδια για την επίθεση στο Ιράν

Έγγραφο 1: Προετοιμασίες της Ισραηλινής Αεροπορίας (15-16 Οκτωβρίου 2024)
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) διεξήγαγε ασκήσεις μεγάλης κλίμακας προσομοιώνοντας χτυπήματα στο Ιράν.
Αυτές οι ασκήσεις περιελάμβαναν χειρισμό βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (ALBM) και μυστικών επιχειρήσεων UAV (drones).
— Τουλάχιστον 16 Golden Horizon ALBM και 40 ISO2 Rocks ALBMs μετακινήθηκαν από τις 8 Οκτωβρίου.
Πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις που αφορούσαν ανεφοδιασμό, εναέρια υποστήριξη και μάχη έρευνας και διάσωσης με τάνκερ KC-707 και αεροσκάφη Gulfstream.
— Επιχειρήσεις που σχετίζονται με το ALBM πραγματοποιήθηκαν στα αεροδρόμια Hatzor, Ramat David και Ramon, με τον χειρισμό πυραύλων να συνεχίζεται σε διάφορες εγκαταστάσεις.
Image
Έγγραφο 2: Αξιολόγηση της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωχωρικών Πληροφοριών
Αυτή η έκθεση αξιολογεί διάφορους δείκτες της στρατιωτικής δραστηριότητας του Ισραήλ προσανατολισμένη προς το Ιράν, εστιάζοντας στον χειρισμό όπλων, την αεράμυνα, τις επίγειες δυνάμεις και τις επιχειρήσεις UAV.
Οι βασικές αξιολογήσεις περιλαμβάνουν:
Χειρισμός όπλων: Ο χειρισμός ALBM και πυρομαχικών με καθοδήγηση ακριβείας είναι μέτριος έως χαμηλός.
Αεροπορικές επιχειρήσεις: Ανυψωμένη πυραυλική άμυνα, καλυμμένες πτήσεις UAV και αμυντική διασπορά αεροσκαφών παρατηρούνται σε μεσαία και χαμηλά επίπεδα.
Επίγειες Δυνάμεις: Περιορισμένες κινήσεις που σχετίζονται με Ιρανούς πληρεξούσιους. πρωτίστως αμυντικός.
Ειδικές Δυνάμεις: Οι προετοιμασίες για εξωτερικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε μεσαίο επίπεδο, υποδηλώνοντας πιθανή ετοιμότητα για χτυπήματα.
Ναυτικό: Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές ναυτικές κινήσεις, αλλά υπάρχουν αμυντικά μέτρα.
Πυρηνικές και πυραυλικές δυνάμεις: Καμία σημαντική διασπορά ή δραστηριότητα που να υποδεικνύει πυρηνικές προετοιμασίες.
Image
National Interest: Εξαντλήθηκε το απόθεμα των αντιβαλλιστικών πυραύλων SM-3 των ΗΠΑ λόγω Ιράν

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έχει εξαντλήσει τους στρατηγικούς πυραύλους SM-3 κατά του Ιράν
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν αυτό το επικίνδυνο σενάριο για την Ηγεμονία των ΗΠΑ
Ένα μόνο SM-3 που χρησιμοποιείται από το Ναυτικό των ΗΠΑ κοστίζει 28 εκατομμύρια δολάρια και είναι το κορυφαίο όπλο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της απειλής βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με δημοσίευμα του National Interest.
Η Ουάσιγκτον παράγει μόνο 12 πυραύλους SM-3 ετησίως.
Εάν το Ιράν συνεχίσει να εκτοξεύει πυραύλους, τα αμερικανικά συμφέροντα στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και κατά των Ρώσων στην Ευρώπη θα γίνουν πολύ ευάλωτα
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-20_194058.png
Η Hezbollah πίσω από την επίθεση εναντίον του Netanyahu – Στο Ιράν κατέφυγε ο ηγέτης της Hezbollah, Naim Qassem

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι η Hezbollah βρίσκεται πίσω από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
«Η ενέργεια αυτή έγινε από τη λιβανέζικη Hezbollah», δήλωσε η αποστολή απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της Τεχεράνης στην επίθεση, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, ο υπαρχηγός της Hezbollah, Naim Qassem φέρεται να έχει διαφύγει στο Ιράν υπό τον φόβο ισραηλινών επιδρομών που θα τον έθεταν στόχο, μετά την εξουδετέρωση του Nasrallah.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Isaak Herzog έχει «απειλήσει» τον Qassem ότι «θα έχει την ίδια τύχη με τους συνεργάτες του» στη Hezbollah.
Tο Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο τους περισσότερους από τους ηγέτες της Hezbollah από την έναρξη του πολέμου πριν από περίπου ένα χρόνο και η μεγαλύτερη από αυτές τις επιθέσεις ήταν η δολοφονία του Γενικού Γραμματέα Hassan Nasrallah.
Η οργάνωση δεν έχει ακόμη ορίσει τον αντικαταστάτη του, ενώ ο Qassem είναι αυτός που έχει εμφανιστεί δημόσια και έχει μιλήσει μετά τη δολοφονία του, ως αναπληρωτής του.
Capture3_8.JPG

Επικοινωνία Netanyahu – Trump

Από το πρωθυπουργικό γραφείο του Netanyahu, έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρώην πρόεδρο και νυν υποψήφιο για το αξίωμα των ΗΠΑ ξανά, Donald Trump.
«Ο πρωθυπουργός Netanyahu επανέλαβε όσα είπε δημοσίως:
Το Ισραήλ λαμβάνει υπόψη του τα θέματα που εγείρει η αμερικανική διοίκηση, όμως, εντέλει, θα λάβει τις αποφάσεις του με βάση τα εθνικά του συμφέροντα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Μια μέρα μετά την επίθεση με drone στην εξοχική κατοικία του, ο Benjamin Netanyahu με νέα δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη χαρακτήρισε έργο της Hezbollah και πρακτόρων του Ιράν

Πηγή bankingnews
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x