Η γερμανική κυβέρνηση κατηγόρησε τους Γερμανούς για οικονομική στασιμότητα

Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε και πάλι προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν για φέτος, παραδεχόμενη αρνητική «ανάπτυξη» στο μείον 0,2%, το τελευταίο σημάδι ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διολισθαίνει σε παρατεταμένη ύφεση. Όπως γράφει το Bloomberg, πριν από λίγο καιρό το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήθελε να καταλήξει σε μηδενική ανάπτυξη των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά ακόμη και αυτή η ταπεινωτική πρόβλεψη έπρεπε να προσαρμοστεί σε υποτιμητική.

Μια πτώση της παραγωγής το 2024 – μετά από πτώση 0,3% πέρυσι – θα ήταν μόνο η δεύτερη συνεχόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ από την επανένωση της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας το 1990. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προέβλεψε ανάπτυξη 0,3% φέτος στις διετείς προβλέψεις της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Απριλίου. Όμως, προφανώς, έκανε μεγάλο λάθος. Με απλά λόγια, η δυναμική χαρακτηρίζεται πλέον ότι κινείται από το κακό στο χειρότερο.

Η κυβέρνηση τονίζει την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η αντιμετώπιση των εναπομεινάντων «διαρθρωτικών προβλημάτων» της Γερμανίας. Αυτά περιλαμβάνουν την ενεργειακή ανασφάλεια, την υπερβολική γραφειοκρατία και την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων, τα οποία, όπως λέει, σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, εμποδίζουν τη δραστηριότητα.

Ο Χάμπεκ ανέφερε επίσης τον «φόβο των Γερμανών να ξοδέψουν πολλά χρήματα» ως εξήγηση για την τρέχουσα στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας, προτρέποντάς τους να είναι σίγουροι για το μέλλον.

Η αδυναμία στο μεγαλύτερο μέλος της ευρωζώνης βαραίνει ολόκληρη την περιοχή καθώς η ανάκαμψη που ξεκίνησε στο πολιτικό μπλοκ των 20 εθνών χάνει τη δυναμική προς το τέλος της.

Στην καλύτερη περίπτωση, κάποια ανάπτυξη 0,1% δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2025 και στη συνέχεια, εάν επιλεγούν σωστά τα μέτρα της κυβέρνησης, θα παράγουν αποτελέσματα που θα γίνουν αισθητά στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο.