Έτοιμο το σχέδιο επίθεσης Ισραήλ, αμόκ για τα πυρηνικά του Ιράν – Απειλές ΗΠΑ: Είστε μόνοι αν…- 4η μεραρχία στον Λίβανο

Κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία Biden - Netanyahu σήμερα 9 Οκτωβρίου - Έχουν να μιλήσουν εδώ και εβδομάδες... - Η εντολή στον Gallant

Το σχέδιο επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί και πλέον είναι θέμα χρόνου το πότε θα εκδηλωθούν τα αντίποινα των Ισραηλινών για την ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.
Αυτό που απομένει είναι το… πράσινο φως από τις ΗΠΑ, οι οποίες διατυπώνουν ανοιχτά τη δυσαρέσκεια τους για την έλλειψη ή και τη μη έγκαιρη ενημέρωση από την κυβέρνηση του Ισραήλ σχετικά με μια σειρά επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει, όπως για παράδειγμα για τη δολοφονία του επικεφαλής της Hezbollah, Hassan Nasrallah.
Μάλιστα είναι τέτοια η δυσαρέσκεια που η αμερικανική πλευρά κατέστησε σαφές στους Ισραηλινούς πως αναμένουν πλήρη ενημέρωση, σαφήνεια και διαφάνεια για το ποια σκοπεύουν να είναι η απάντηση τους στο Ιράν.
Υπό αυτά τα δεδομένα, πληροφορίες από το πρακτορείο Axios αναφέρουν πως ο πρόεδρος Biden θα ενημερωθεί σήμερα Τετάρτη 9/10 σχετικά με την επίθεση στο Ιράν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu, ο οποίος έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας, Yoav Gallant να αναβάλλει την επίσκεψη του στην Ουάσινγκτον μέχρι να μιλήσει με το Αμερικανό πρόεδρο.
Από την πλευρά του πάντως το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που το Ισραήλ πλήξει τις υποδομές του, θα εξαπολύσει μια νέα ισχυρότατη επίθεση, τη στιγμή που η Hezbollah διαμηνύει πως είναι άθικτη στρατιωτικά και πως το Ισραήλ… έχει αποτύχει στον Λίβανο.

Δυσαρέσκεια ΗΠΑ

Ενόψει της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας Biden – Netanyahu σχετικά με τα σχέδια επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο για τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ όσον αφορά την έλλειψη ή τη μη έγκαιρη ενημέρωση από τους Ισραηλινούς για τις επιχειρήσεις τους στη Μέση Ανατολή.
Χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Axios ανέφερε χαρακτηριστικά πως εξαιτίας αυτής της στάσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χάνει την εμπιστοσύνη της στην ισραηλινή ηγεσία, εξέλιξη αν μη τι άλλο εξαιρετικά ανησυχητική για το τι συμβαίνει ή τι μπορεί να συμβεί στη Μέση Ανατολή.
Ως παραδείγματα αναφέρονταν ότι το Ισραήλ δεν ενημέρωσε τις ΗΠΑ για την απόφαση εξάλειψης του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, Ismail Haniyeh, και του ηγέτη της Hezbollah, Hassan Nasrallah ή ότι ειδοποίησε την αμερικανική πλευρά μόνο όταν αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν ήδη καθ’ οδόν για να εξαπολύσουν αεροπορική επιδρομή.

Είστε μόνοι…

Δημοσίευμα της Wall Street Journal επιβεβαιώνει το αρνητικό κλίμα στην Ουάσινγκτον, αναφέροντας πως η κυβέρνηση Biden είναι απογοητευμένη για το ότι η κυβέρνηση Netanyahu αρνείται να της πει οτιδήποτε σχετικά με τα αντίποινα στο Ιράν.
Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, η Wall Street Journal αναφέρει ότι το Ισραήλ εξέπληξε τις ΗΠΑ με την δολοφονία του Nasrallah, καθώς δεν υπήρχε συντονισμός με την Ουάσινγκτον.
Ενδεικτικά επισημαίνει την αντίδραση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Lloyd Austin όταν ενημερώθηκε από τον Ισραηλινό ομόλογό του, Yoav Gallant για την επιχείρηση κατά του Nasrallah.
«Συγνώμη, τι είπες;» ήταν η αντίδραση του Austin, ο οποίος σε δεύτερη επικοινωνία του με τον Gallant εντός της ημέρας, τον ρώτησε αν το Ισραήλ είναι έτοιμο να αμυνθεί μόνο του, καθώς οι ΗΠΑ δεν είχαν προλάβει να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους για να αποτρέψουν πιθανά άμεσα αντίποινα από τη Hezbollah.
Αυτό άλλωστε το μήνυμα είχε μεταφέρει και ο βοηθός του Προέδρου των ΗΠΑ για την Εθνική Ασφάλεια Jake Sullivan, σε συνομιλία του με τον υπουργό Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ισραήλ, Ron Dermer, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Ισραήλ στην απόκρουση πιθανών μελλοντικών επιθέσεων από το Ιράν εάν δεν γνώριζε τα σχέδια του.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ δεν αντιτίθενται στο να προβεί το Ισραήλ σε αντίποινα κατά του Ιράν, αλλά επιμένουν σε μια συγκρατημένη αντίδραση.

221_1.jpg

Οι πιθανοί στόχοι

Πληροφορίες από αμερικανικά και ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως το Ισραήλ δεν πρόκειται – τουλάχιστον σε αυτήν την φάση – να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και υποδομές του Ιράν, παρά τις αυξανόμενες φωνές εντός του Ισραήλ για κάτι τέτοιο.
Δημοσιεύματα από την Jerusalem Post και τους New York Times, υποστηρίζουν πως το πιθανότερο είναι πως το Ισραήλ θα πλήξει στρατιωτικές βάσεις ή τοποθεσίες υπηρεσιών πληροφοριών.
Επιπλέον, εκτιμάται πως η απάντηση του Ισραήλ θα είναι κατά πολύ ισχυρότερη από τα προηγούμενα αντίποινα του περασμένου Απριλίου.

Ισραήλ σε αμόκ: Ο Netanyahu να μείνει στην Ιστορία – Να επιτεθεί στα πυρηνικά του Ιράν

Αυξάνονται οι εκκλήσεις Ισραηλινών πολιτικών που ζητούν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να μείνει στην Ιστορία, πραγματοποιώντας επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
«Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu πρέπει να κάνει ό,τι είναι καλό για το κράτος του Ισραήλ» υποστήριξε μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο Radio 103FM ο Moshe Saada, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Likud.
«Έχει τώρα μια μοναδική ιστορική ευκαιρία να τον θυμούνται στα βιβλία της ιστορίας ως υπερασπιστή του Ισραήλ και της Δύσης και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιτεθεί στις πυρηνικές τοποθεσίες του Ιράν.
Αυτό πρέπει να γίνει.
Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί στην τελευταία επίθεση αν το Ιράν δεν είχε βαλλιστικούς πυραύλους αλλά μια ατομική βόμβα.
Τι θα έκαναν οι Ισραηλινοί;
Η αποθήκευση νερού σε μπουκάλια, τα καταφύγια για βόμβες, δεν θα βοηθούσαν.
Πιστεύω ότι είναι εφικτό» είπε ο Ισραηλινός βουλευτής, ο οποίος αναγνώρισε την πολυπλοκότητα μιας τέτοιας κίνησης, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση μια τέτοια επιχείρηση θα πρέπει να γίνει σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Naftali Bennett: Πυρηνικό πλήγμα τώρα…

Έκκληση να χτυπήσει τώρα τα πυρηνικά του Ιράν απηύθυνε και ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett.
«Τώρα που οι πληρεξούσιοι της τρομοκρατίας του Ιράν, η Hezbollah και η Hamas, έχουν αποδυναμωθεί, το Ισραήλ έχει επιτέλους την ευκαιρία να χτυπήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», έγραψε ο Bennett.
«Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία και δεν μπορούμε να τη χάσουμε».
«Μπορούμε να χτυπήσουμε σκληρά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο ρίχνει βαριά σκιά στο μέλλον μας» συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Έχουμε τη δύναμη να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας.
Το ιρανικό καθεστώς του τρόμου και των δολοφονιών είναι τώρα εκτεθειμένο και ευάλωτο για πρώτη φορά.
Ακόμη και ο ιρανικός λαός λαχταρά την πτώση του.
Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας, τώρα έχουμε τόσο τη νομιμότητα όσο και την ικανότητα να βλάψουμε σοβαρά το ιρανικό καθεστώς και το πυρηνικό του πρόγραμμα» είπε ο Bennett, ο οποίος απευθυνόμενος στον Netanyahu είπε:
«Πάντα θα υπάρχουν περιορισμοί, αλλά πρέπει να θυμόμαστε – τα πλοκάμια της Hezbollah και της Hamas μπορούν να αναγεννηθούν όσο λειτουργεί το κεφάλι, αλλά αν αποκεφαλίσετε το ιρανικό κεφάλι, ολόκληρο το χταπόδι, με όλα του τα χέρια, θα μαραθεί».
«Ως εκ τούτου, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πρέπει να δεχθεί επίθεση, παράλληλα με ένα ακρωτηριαστικό πλήγμα στην ηγεσία και την οικονομία του.
Δεν αρκεί να χτυπάτε ιρανικές στρατιωτικές βάσεις ή να εμπλακείτε σε θορυβώδεις αλλά ανούσιες ενέργειες που έχουν σκοπό μόνο να στείλουν ένα μήνυμα.
Η ώρα των μηνυμάτων παρήλθε».

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μυστικές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός σε όλα τα μέτωπα

Εν τω μεταξύ, ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ΗΠΑ και αραβικά κράτη έχουν αρχίσει μυστικές συνομιλίες με το Ιράν με απώτερο στόχο να υπάρξει μια συνολική κατάπαυση πυρός σε όλα τα μέτωπα.
Το ισραηλινό Channel 12 μετέδωσε ότι στις συνομιλίες αυτές δεν εμπλέκεται το Ισραήλ, αν και επισημαίνεται ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι ενήμεροι.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, δεν ήταν ακόμα ξεκάθαρο πως οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας που προβάλλει ως και το πολύπλοκο ζήτημα δεδομένης της επιθυμίας του Ισραήλ να συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.
Επίσης αναφέρεται πως το Ισραήλ δεν έχει ενημερώσει ακόμα τις ΗΠΑ για το ποια είναι η στάση του απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία, θέμα που μάλλον θα συζητηθεί στην επικοινωνία Biden – Netanyahu.

Εάν δεν υπάρξει λύση στον νότιο Λίβανο, θα τον καταλάβουμε ολόκληρο… ή τη Βηρυτό

Εάν δεν υπάρξει λύση στον νότιο Λίβανο, ο ισραηλινός θα τον καταλάβει ολόκληρο ή … έστω τη Βηρυτό υποστηρίζει ο Amatzia Baram, καθηγητής Ιστορίας της Μέσης Ανατολής και διευθυντής του Κέντρου Σπουδών για το Ιράκ στο πανεπιστήμιο της Haifa αναφερόμενος στις ανησυχίες των Λιβανέζων ότι ο ισραηλινός στρατός δεν θα φύγει ποτέ από την χώρα..
«Δεν ξέρω αν διαδώσαμε εμείς αυτήν την ιδέα.
Αν τη διαδώσαμε, αυτό καλό για εμάς.
Ή ίσως οι Λιβανέζοι έχουν απλά ζωηρή φαντασία, πιστεύοντας ότι αφού συνέβη μια φορά, θα συμβεί ξανά.
Θέλω οι Λιβανέζοι να σκεφτούν και να καταλάβουν ότι αν δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημα στο νότιο Λίβανο, θα κατακτήσουμε ολόκληρο τον Λίβανο.
Ή τουλάχιστον τη Βηρυτό» είπε ο Baram.

Και 4η Μεραρχία στον Λίβανο, επιχειρούν 15.000 στρατιώτες

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έστειλε και 4η Μεραρχία στον Λίβανο, επεκτείνοντας τις χερσαίες επιχειρήσεις της, ενώ εντείνει και τους βομβαρδισμούς της στη Βηρυτό αλλά και στα νότια και ανατολικά του Λιβάνου.
Όπως έγινε γνωστό, εστάλη κατά τη διάρκεια της νύχτας η έφεδρη 146η μεραρχία στο νότιο Λίβανο, ώρες αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε την κινητοποίηση τρίτης μόνιμης μεραρχίας, που σημαίνει ότι ο αριθμός των στρατευμάτων στο έδαφος είναι πλέον πιθανό να ανέλθει σε 15.000.
Αν και το Ισραήλ είχε κάνει λόγο για μια περιορισμένη, στοχευμένη και τοπική επιδρομή, η ανάπτυξη 4 μεραρχιών, οι εντολές εκκένωσης χωριών σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων και οι συνεχείς έντονοι βομβαρδισμοί, δείχνουν ότι οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται να ωθήσουν αρκετά βορειότερα τις δυνάμεις της Hezbollah.

09.jpeg

Τους σφυροκοπά η Hezbollah

Πάντως, η Hezbollah εξακολουθεί να αντιστέκεται, δηλώνοντας ότι η δύναμη της παραμένει άθικτη και υποστηρίζοντας ότι οι Ισραηλινοί έχουν αποτύχει στον Λίβανο.
Η Hezbollah ανακοίνωσε ότι στοχοποίησε με πυρά πυροβολικού και πυραύλους Ισραηλινούς στρατιώτες στο χωριό Labbouneh που βρίσκεται στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, και ότι ανάγκασε τις ισραηλινές δυνάμεις να υποχωρήσουν.
Ο IDF ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες του τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών, ενώ νέο μπαράζ με ρουκέτες σήμανε συναγερμό στο βόρειο Ισραήλ.

Εξουδετερώσαμε 2 διαδόχους του Nasrallah

Σε ανακοίνωση του ο Netanyahu υποστήριξε ότι το Ισραήλ εξουδετέρωσε δύο διαδόχους του Hassan Nasrallah.
Συγκεκριμένα ο Netanyahu είπε ότι ο IDF εξόντωσε τον Hashem Safieddine που φερόταν να είναι ο διάδοχος του Nasrallah στην ηγεσία της Hezbollah.
«Έχουμε υποβαθμίσει τις δυνατότητες της Hezbollah.
Εξολοθρεύσαμε χιλιάδες τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Nasrallah, του αντικαταστάτη του Nasrallah και του αντικαταστάτη του αντικαταστάτη», είπε ο Netanyahu χωρίς ωστόσο να είναι σαφές ποιον εννοούσε με τον «αντικαταστάτη του αντικαταστάτη».

JPost: Το Ισραήλ φοβάται σύγκρουση με το Ιράν

Το Ισραήλ πιθανότατα θα εγκαταλείψει την ιδέα να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καθώς φοβάται το ξέσπασμα μιας πλήρους κλίμακας περιφερειακής σύγκρουσης με την Τεχεράνη.
Αυτό ανέφερε η εφημερίδα The Jerusalem Post, επικαλούμενη Ισραηλινούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται.
Κατά τη γνώμη τους, ένα χτύπημα τέτοιου είδους στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.
Μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να «αδυνατίσει σημαντικά» την ικανότητα του εβραϊκού κράτους να τερματίσει το παλαιστινιακό ριζοσπαστικό κίνημα Hamas και να νικήσει τη σιιτική οργάνωση Hezbollah στον Λίβανο.
Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η αποτροπή μιας σύγκρουσης με το Ιράν είναι ένας από τους «στόχους πολέμου» που κήρυξε επίσημα η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Netanyahu μετά την κλιμάκωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως αναμένουν οι πηγές του δημοσιεύματος, το Ισραήλ ενδέχεται να επικεντρωθεί σε διάφορες στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις πληροφοριών κατά τη διάρκεια ενός αντιποίνων εναντίον του Ιράν.