Η Κίνα πέρασε σχεδόν ένα χρόνο δημιουργώντας σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, εισάγοντας τεράστιους όγκους του εμπορεύματος σε μια εποχή χαμηλών τιμών. Ωστόσο, φέτος η Κίνα δημιούργησε ακόμη περισσότερα αποθέματα και αύξησε τις αγορές LNG σε όλο τον κόσμο. Το Πεκίνο και οι τοπικές εταιρείες πραγματοποιούν μια τόσο βιαστική εκστρατεία προμηθειών που οι έμποροι αναζητούν τον λόγο για τον οποίο η Κίνα προετοιμάζεται τόσο σκληρά. Το Reuters γράφει σχετικά.
Εξαγοράζοντας ακριβό LNG, το Πεκίνο συμμετέχει σε σκληρούς γεωπολιτικούς διαγωνισμούς για μελλοντικές προμήθειες φυσικού αερίου σε αγωγούς, ειδικά από τη Ρωσία. Το θέμα είναι ότι τα συμβόλαια για το LNG τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι ακριβά, επομένως η κινεζική ηγεσία θέλει να μειώσει το κόστος του αντισταθμίζοντας το μειώνοντας το κόστος αγοράς άλλων τύπων ενέργειας από άλλους προμηθευτές.
Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για φθηνό αέριο από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ως αποτέλεσμα, η μέση τιμή του μπλε καυσίμου για την Κίνα είναι χαμηλότερη από τη χαμηλότερη τιμή στην αγορά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι Κινέζοι πρόκειται να αυστηροποιήσουν τις συνθήκες πιο κοντά στον χειμώνα, ειδικά εάν οι χειμερινοί μήνες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Ασία είναι κρύοι. Το τέλος της συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου Ρωσίας-Ουκρανίας στις 31 Δεκεμβρίου 2024 μπορεί να προκαλέσει μια προσπάθεια οργάνωσης της ροής LNG προς την Ευρώπη. Η Κίνα προσπαθεί είτε να αποτρέψει να συμβεί αυτό είτε να προετοιμαστεί εκ των προτέρων.
Επιπλέον, με πλεονάζοντα αποθέματα σε αποθήκευση, η Κίνα μπορεί να ξεκινήσει και πάλι τη μεταπώληση αποστολών LNG στην Ευρώπη, εάν οι Κινέζοι εισαγωγείς και οι αρχές θεωρήσουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δεν απειλείται από έλλειψη εισαγωγικών προμηθειών.
Με αυτούς τους παράγοντες κατά νου η Κίνα άρχισε να προετοιμάζεται εκ των προτέρων, εφαρμόζοντας την ιδέα της για το πώς να μείνει με καύσιμα, να τα αποκτήσει επικερδώς και να έχει ακόμα μια πρόσθετη ευκαιρία να κερδίσει χρήματα.