7 Οκτωβρίου 2023- 7 Οκτωβρίου 2024: ένας χρόνος άμυνας για δικαίωση

της Σουζάνα Φράνσες*

Ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, το Ισραήλ συνεχίζει να υπερασπίζεται το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα.

Η ευρείας κλίμακας αντίδραση του Ισραήλ ήταν η άμεση απάντηση στις άνανδρες και φρικτές επιθέσεις της Χαμάς που σημειώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου 2023. Σε αυτές τις επιθέσεις, η Χαμάς στόχευσε άοπλους Ισραηλινούς πολίτες, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 αθώους ανθρώπους και απάγοντας περίπου 250 ακόμη. Αυτές οι πράξεις άφησαν την ισραηλινή κοινωνία σε κατάσταση σοκ και βαθιάς θλίψης.

Ως απάντηση, το Ισραήλ προχώρησε σε αεροπορικές επιδρομές με στόχο την εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, ενώ παράλληλα έκανε προετοιμασίες για μια εκτεταμένη χερσαία επιχείρηση. Αν και πραγματοποιήθηκαν κάποιες περιορισμένες νυχτερινές επιχειρήσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις, η κύρια χερσαία επίθεση καθυστέρησε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η καθυστέρηση αυτή οφείλονταν σε διεθνείς διαπραγματεύσεις και πιέσεις, με κύριους στόχους την ασφαλή επιστροφή των ομήρων και την προστασία των αμάχων. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να περιορίσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Κι εσύ, που διαδηλώνεις και υποστηρίζεις μόνο τη μία πλευρά σε αυτή τη σύγκρουση, πού ήσουν τότε; Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκες όταν σφαγιάστηκαν περισσότεροι από 1.200 αθώοι άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά; Γιατί δεν ύψωσες τη φωνή σου όταν εκατοντάδες άνθρωποι απήχθησαν από τα σπίτια τους; Πού ήσουν όλα αυτά τα χρόνια, όταν το Ισραήλ αντιμετωπίζει καθημερινά την απειλή από τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, που έχουν στόχο να πλήξουν όχι μόνο την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και την ίδια την ύπαρξη του Ισραηλινού κράτους;

Η στήριξη μόνο της μιας πλευράς σε έναν τόσο σύνθετο και τραγικό πόλεμο, χωρίς να αναγνωρίζεις την αθωότητα των θυμάτων και από τις δύο πλευρές, δεν βοηθά στην προώθηση της δικαιοσύνης ή της ειρήνης.

*Διευθύντρια Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Τεχνολογίας

Πηγή speaknews