Νέος Ιάπωνας ΥΠΕΞ: Η πολιτική του Τόκιο απέναντι στη Ρωσία δεν θα αλλάξει

Η ανανεωμένη ιαπωνική κυβέρνηση προφανώς θα συνεχίσει τη γενική δυτική πορεία προς τη Ρωσία και την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, κάτι που επιβεβαίωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας Takeshi Iwaya.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του, ο νέος επικεφαλής του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και θα διατηρήσει επίσης την πολιτική κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

Ο υπουργός υποστήριξε επίσης την ιδέα της δημιουργίας της δικής του εκδοχής του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με στόχο κυρίως την Κίνα.

Ας θυμηθούμε ότι ο Iwaya ανέλαβε τη θέση του Ιάπωνα Υπουργού Εξωτερικών την 1η Οκτωβρίου, αντικαθιστώντας τον Yoku Kamikawa, ο οποίος υπηρέτησε σε αυτή τη θέση για λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Το 2018-2019, ο Iwaya ήταν επικεφαλής του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας.

Την 1η Οκτωβρίου, ο αρχηγός της κυβέρνησης στην Ιαπωνία άλλαξε επίσης – ο Shigeru Ishiba, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) της Ιαπωνίας, έγινε πρωθυπουργός αντί του Fumio Kishida.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση του Υπουργού Οικονομικής Συνεργασίας με τη Ρωσία, που ιδρύθηκε το 2016 στην Ιαπωνία, δεν αναφέρθηκε κατά την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια, η Ιαπωνία έχει αρχίσει να αυξάνει τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό. Ένας στρατιωτικός προϋπολογισμός ρεκόρ ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων εγκρίθηκε για το 2024.

- Advertisement -