Ποινή φυλάκισης σε όσους διαταράσσουν τη λειτουργία των σχολείων
Τι προβλέπει εγκύκλιος και τι θα ισχύει για τις απουσίες
Μετά τα απανωτά περιστατικά βιαιοπραγίας σε σχολεία αλλά και σε νοσοκομεία, το υπουργείο Παιδείας έστειλε, σε όλες τις στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εγκύκλιο.
Μετά τα απανωτά περιστατικά βιαιοπραγίας σε σχολεία αλλά και σε νοσοκομεία, το υπουργείο Παιδείας έστειλε, σε όλες τις στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εγκύκλιο προκειμένου να υπενθυμίσει ότι πράξεις που εμποδίσουν την ομαλή λειτουργία τους τιμωρούνται αυστηρά.
Οι ποινές αφορούν στις δομές υγείας και στα σχολεία και αφορούν περιστατικά που συμβαίνουν σε αυτούς τους χώρους και εμποδίζουν τη λειτουργίας τους όπως : φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, των δασκάλων, καθηγητών και μαθητών. Όσοι διαταράσσουν τη λειτουργία σχολείων και μονάδων υγείας τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους και αν υπάρχουν βιαιοπραγίες η ποινή φτάνει τουλάχιστον στα δυο χρόνια.
Η εγκύκλιος που στάλθηκε στα σχολεία
Σας γνωρίζουμε ότι στο άρθρο 168 του ν. 4619/2019 Κύρωση του Ποινικού Κώδικα (Α’ 95) προστέθηκαν οι παρ. 4 και 5 με το άρθρο 33 του ν. 5090/2024 (Α’ 30), σύμφωνα με τις οποίες: «4.
Όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή. 5.
Με τις ποινές της παρ. 4 τιμωρείται όποιος εισέρχεται σε χώρο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή μαθητών διαταράσσει τη λειτουργία του.» Παρακαλούμε να ενημερώσετε όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι υποχρεώσεις γονέων και εκπαιδευτικών για απουσίες παιδιών
Στο ΦΕΚ 5130/10-9-2024 (άρθρο 26) γίνεται αναφορά στο θέμα των απουσιών των μαθητών και στις υποχρεώσεις των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών. Επισημαίνεται ότι για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών ευθύνονται εξ ολοκλήρου οι γονείς/ κηδεμόνες τους, καθώς και εκείνος που ασκεί την επιμέλειά τους.
Ο υπεύθυνος καθηγητής κάθε τμήματος, αφού ενημερώσει τον Διευθυντή του σχολείου ότι ο μαθητής συμπλήρωσε ήδη είκοσι πέντε(25) απουσίες δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους γονείς άμεσα και να πληροφορηθεί τους λόγους απουσίας του με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως με τηλεφώνημα, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλεται από την ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου προς την ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γονείς στο σχολείο στη σχετική υπεύθυνη δήλωσή τους, ή με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο των γονέων ή με επιστολή.
Αν ο μαθητής έχει απουσιάσει τρεις (3) συνεχόμενες ημέρες ο εκπαιδευτικός που είναι υπεύθυνος του τμήματος επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς, πληροφορείται τον λόγο των απουσιών και ενημερώνει τον Διευθυντή του σχολείου. Μετά την πρώτη ενημέρωση των γονέων σύμφωνα με τα παραπάνω, ο εκπαιδευτικός τους ενημερώνει τις πρώτες πέντε (5) εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα, εφόσον υπάρχει μεταβολή στον συνολικό αριθμό απουσιών. Οι γονείς ενημερώνονται και για κάθε άλλο θέμα που αφορά τη σχολική κατάσταση του μαθητή.
Πηγή: https://www.ethnos.gr/