Ο 26χρονος Ιωνάς Καρούσης είναι ο Έλληνας που σκοτώθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ

Γιος του γνωστού νευρολόγου από τη Θεσσαλονίκη Δημήτρη Καρούση - Ο νεαρός ήταν φοιτητής στο Τελ Αβίβ

Ένας Έλληνας πολίτης βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ο 26χρονος Ιωνάς Καρούσης είναι ο Έλληνας που σκοτώθηκε.

Ο Ιωνάς Καρούσης, Έλληνας πολίτης, κάτοικος Ιεροσολύμων, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επίθεσης, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του και την ελληνική κοινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο περί νεαρού 26 ετών με διπλή ιθαγένεια (ελληνική και ισραηλινή). Ήταν γιος πολύ γνωστού γιατρού στα Ιεροσόλυμα. Συγκεκριμένα ήταν γιος του γνωστού νευρολόγου Δημήτρη Καρούση, οποίος έφυγε από τη Θεσσαλονίκη το 1988 για να ζήσει στο Ισραήλ. Η μητέρα του θύματος είναι επίσης γιατρός.

Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Συμμεριζόμαστε τη θλίψη της οικογένειας του Έλληνα πολίτη, θύματος της απεχθούς αδιάκριτης τρομοκρατίας, που δολοφονήθηκε χθές βράδυ στη Γιάφο απο Παλαιστίνιους τρομοκράτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιωνάς Καρούσης ήταν φοιτητής στο Τελ Αβίβ, ενώ οι γονείς του μένουν στη νέα πόλη της Ιερουσαλήμ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε βαθύτατη θλίψη για την απώλειά του και με ανακοίνωσή του καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ. Ανακοινώνουμε με βαθύτατη θλίψη ότι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης είναι ένας Έλληνας πολίτης, κάτοικος Ιεροσολύμων. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος» ανέφερε το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του για τον 26χρονο.

Ιωνάς Καρούσης
Ο Έλληνας Ιωνάς Καρούσης ανάμεσα στους νεκρούς από την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ

 

Η ελληνική διπλωματική αποστολή στο Ισραήλ βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές για την παροχή στήριξης στην οικογένεια του θύματος και τη διευθέτηση των απαραίτητων διαδικασιών.

Η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή Γιάφο, μία από τις πιο γνωστές περιοχές του Τελ Αβίβ, και εντάσσεται σε ένα κλίμα αυξημένης έντασης στην περιοχή. Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις πράξεις βίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ. Ανακοινώνουμε με βαθύτατη θλίψη ότι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης είναι ένας Έλληνας πολίτης, κάτοικος Ιεροσολύμων. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος».

Επτά οι νεκροί από τη χθεσινή επίθεση σε σταθμό τραμ στο Τελ Αβίβ

Υπενθυμίζεται πως επτά είναι οι νεκροί από τη χθεσινή επίθεση δύο Παλαιστινίων σε σταθμό τραμ στο Τελ Αβίβ, το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό που ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

Αρχικά οι νεκροί ήταν έξι, ωστόσο ένας εκ των τραυματιών κατέληξε στη διάρκεια της νύχτας. «Ο τραυματίας έφτασε (στα επείγοντα) σε κρίσιμη κατάσταση (…) και αφού έδωσαν μάχη για να τον σώσουν, οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του», ανέφερε το νοσοκομείο Ισιλόφ του Τελ Αβίβ.

Ανατριχιαστικά πλάνα από το χτύπημα στο Τελ Αβίβ δείχνουν δύο τρομοκράτες να κυνηγούν πολίτες στο σιδηροδρομικό σταθμό.

Το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας δείχνει δύο τρομοκράτες, ένας από τους οποίους είχε στα χέρια του αυτόματο όπλο και ο άλλος μαχαίρι, ντυμένοι στα μαύρα, να περιφέρονται κατά μήκος του σταθμού του σταθμού πριν αρχίσουν να πυροβολούν και να σκοτώνουν.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, οι δύο ένοπλοι άνδρες «εξουδετερώθηκαν» από τις δυνάμεις ασφαλείας αφού όμως σκότωσαν εφτά ανθρώπους.

Ο διοικητής της αστυνομίας του Τελ Αβίβ σε δηλώσεις του είπε ότι οι τρομοκράτες μπήκαν στο συρμό του τραμ και άνοιξαν πυρ.

Μετά βγήκαν και συνέχισαν να πυροβολούν πολίτες που ήταν στον δρόμο. «Δεν είναι Ισραηλινοί, γνωρίζουμε ποιοι είναι οι δράστες και κάνουμε έρευνες», είπε ακόμη.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο από τους νεκρούς είναι η Σάχαρ Γκόλντμαν, 30 ετών, και η Ινμπάρ Σεγκέβ, 33 ετών, και οι δύο Ισραηλινές.

Το χρονικό της επίθεσης

Η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή Τζάφα του νοτίου Τελ Αβίβ, αφήνοντας πίσω οκτώ νεκρούς και επτά τραυματίες.. Τρεις άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τέσσερα άτομα υπέστησαν ελαφρύτερα τραύματα​.

Η επίθεση σημειώθηκε σε μια στάση του τραμ, στη Λεωφόρο Ιερουσαλήμ, ενώ οι δράστες εξουδετερώθηκαν από τα πυρά ενός πολίτη και ενός φύλακα που ήταν στο σημείο.

Ο ένας από τους δύο δράστες έπεσε νεκρός επιτόπου και ο άλλος τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Οι δύο άνδρες ήταν Παλαιστίνιοι με καταγωγή από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας έδειξε τους δύο τρομοκράτες, με τον έναν να έχει στα χέρια του ένα αυτόματο όπλο.

Οι δράστες βγήκαν μέσα από τον συρμό του τραμ και φαίνονται στο βίντεο να πυροβολούν κατά ενός άνδρα που ήταν πεσμένος στο έδαφος.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, η οποία σημειώθηκε λίγο μετά τις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

- Advertisement -

Πηγή protothema