Εθνική Τράπεζα: Προς υπερκάλυψη κατά 10 φορές οδεύει το placement

Τα άλλα 2 κριτήρια για την επιτυχημένη έκβαση του placement – Τα 4 σενάρια για τις μετοχές του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα

 

Εντυπωσιακή ήταν η ζήτηση που εκδηλώθηκε χθες κατά την πρώτη ημέρα του βιβλίου προσφορών για τη διάθεση του 10% της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο πρώτο δίωρο της διαδικασίας η υπερκάλυψη είχε φτάσει τις 6 φορές, δημιουργώντας αισιοδοξία στον πωλητή ότι θα κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ όλων των αντίστοιχων συναλλαγών που ολοκλήρωσε με επιτυχία τους προηγούμενους μήνες.

Εθνική Τράπεζα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών – Όλο το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης

Εθνική Τράπεζα

Ο λόγος γίνεται για τα placement του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας το περασμένο Νοέμβριο και του 27% της Πειραιώς το Μάρτιο της εφετινής χρονιάς, για τα οποία το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν υψηλότερο κατά 8 φορές σε σχέση με την προσφορά τίτλων.

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία, υπάρχει αισιοδοξία ότι στην υπό εξέλιξη πώληση, η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 9 φορές, χωρίς να αποκλείεται το κοντέρ να γράψει ακόμη και διψήφιο νούμερο.

Τα βιβλία προσφορών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι και αύριο Τετάρτη, για θεσμικά χαρτοφυλάκια και επενδυτές λιανικής.

Τα δύο ζητούμενα

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο βαθμός της υπερκάλυψης δεν αποτελεί το μοναδικό ζητούμενο σε αυτή τη διαδικασία.

Η επιτυχία του εγχειρήματος, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, θα εξαρτηθεί από τα εξής:

·         Πρώτον, την ποιότητα των σχημάτων που θα τοποθετηθούν στην Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει άμεση σχέση με τον επενδυτικό τους ορίζοντα

·         Δεύτερον, την τιμή στην οποία θα γίνει η πώληση των μετοχών, η οποία θα αποτελέσει μία βάση για τη χρηματιστηριακή αποτίμηση της τράπεζας από εδώ και στο εξής

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο placement το 22% των τίτλων του συστημικού ομίλου είχε διατεθεί στα 5,3 ευρώ, με discount περίπου 2,5% σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο πριν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Ακολούθησε ένα ράλι στην τιμή της μετοχής, που την έφερε έως και τα 8,52 ευρώ λίγους μήνες αργότερα, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχε κλείσει στα 7,844 ευρώ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος σημείωσε υψηλό στα 7,974 ευρώ, ωστόσο στο κλείσιμο υποχώρησε κατά 2,14% στα 7,6760 ευρώ, επίπεδα που κινούνται λίγο υψηλότερα από τα μέσα του εύρους της τιμής διάθεσης που όρισε το ΤΧΣ (7,3 – 7,95 ευρώ).

Δεν αποκλείεται εντός της ημέρας ή αύριο, αυτό να περιοριστεί ή να οριστεί μία συγκεκριμένη τιμή, ανάλογα με τη στρατηγική του πωλητή για το προφίλ των επενδυτών που θα στοχεύσει.

Η επόμενη ημέρα

Μετά το κλείδωμα του ποσοστού διάθεσης στο 10%, η επενδυτική κοινότητα θα στρέψει το ενδιαφέρον της προς την κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει από το 2025 τι θα κάνει με το υπόλοιπο 8,39%, το οποίο θα μεταβιβαστεί από το ΤΧΣ στο κρατικό επενδυτικό ταμείο.

Οι βασικές εναλλακτικές είναι οι εξής:

Πρώτον, η Εθνική Τράπεζα να προχωρήσει σε επαναγορά των συγκεκριμένων τίτλων, ως επιβράβευση στους μετόχους της.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η διαγραφή των τίτλων που ακολουθεί αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή για τους υφιστάμενους μετόχους.

Ο CEO της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς έχει ταχθεί υπέρ αυτού του σεναρίου, σημειώνοντας ότι στη νέα κανονικότητα η μερισματική πολιτική θα πρέπει να προβλέπει διανομή των κερδών τόσο σε μετρητά, όσο και με επαναγορές, σε ποσοστό 70% – 30%.

Ωστόσο, για να προχωρήσει μία τέτοια συναλλαγή θα πρέπει να ληφθεί έγκριση από τον ευρωπαίο επόπτη, αλλά και να συμφωνήσει η κυβέρνηση.

Δεύτερον, το πακέτο αυτό να διατεθεί σε δεύτερο χρόνο σε ένα επενδυτή, που θα αποτελεί το μεγαλύτερο μέτοχο στην Εθνική Τράπεζα, η οποία είναι η μοναδική αυτή τη στιγμή στον κλάδο, χωρίς αυτό το χαρακτηριστικό.

Με τον τρόπο αυτό το ελληνικό δημόσιο θα έχει τον πρώτο λόγο για την επόμενη ημέρα στην τράπεζα, επιλέγοντας το σχήμα που εξυπηρετεί περισσότερο την πολιτική της για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τρίτον, υπάρχει και το σενάριο να ακολουθήσει ένα ακόμη placement ανάλογο των δύο προηγούμενων, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα της διασπορά των μετοχών στο συστημικό όμιλο.

Τέταρτον, το δημόσιο να διατηρήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το 8,39% και να εξετάσει σε επόμενη φάση τη διάθεση του.

Πηγή: https://www.ot.gr/