Γιατί το Ιράν δεν πρόκειται να απαντήσει στην εξόντωση Νασράλα και των Ιρανών αξιωματούχων
Το Ιράν θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους Χούθι της Υεμένης και τις πολιτοφύλακες του Ιράκ αλλά δεν πρόκειται να επιτεθεί απευθείας
Υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι για τους οποίους το Ιράν δεν πρόκειται να απαντήσει στην εξόντωση του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χ.Νασράλα αλλά και των Ιρανών αξιωματούχων που σκοτώθηκαν στην επίθεση της περασμένης Παρασκευής.
Τουλάχιστον δεν πρόκειται να το κάνουν απευθείας αλλά όπως έκαναν μέχρι τώρα δια αντιπροσώπων, δηλαδή με τους σιίτες Χούθι και τις ιρακινές φίλοϊρανικές πολιτοφύλακες.
Ας δούμε πρώτα τους νομικούς λόγους για τους οποίους το Ιράν δεν νομιμοποιείται να επιτεθεί στο Ισραήλ:
Αν η Ελλάδα για παράδειγμα, έστελνε 50 αξιωματικούς στο ιρακινό Κουρδιστάν, για να συντονίσουν και να εκπαιδεύσουν τους Κούρδους και τους βομβάρδιζαν οι Τούρκοι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί εξ’αυτών.
Η Ελλάδα πως θα νομιμοποιούνταν να χτυπήσει στην Τουρκία;
Ποιον ακριβώς νόμο θα είχαν παραβιάσει οι Τούρκοι απέναντι μας;
Αν κάποιος νομιμοποιούνταν να αντιδράσει σίγουρα θα ήταν το Ιράκ, του οποίου το έδαφος θα δέχονταν βομβαρδισμούς.
Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί στη Συρία και στο Ιράκ δεν παραπονέθηκαν ποτέ γιατί τους χτυπούν οι σιιτικές πολιτοφυλακές
Γιατί εκεί οι Αμερικανοί βρίσκονται παράνομα οπότε δεν τίθεται διπλωματικό θέμα, ενώ ακόμα πιο παράνομο από την παρουσία τους είναι η άντληση, η εκμετάλλευση και η εμπορία του συριακού πετρελαίου.
Αλλά οι Αμερικανοί δεν έθεσαν ποτέ τέτοιο ζήτημα διότι ξέρουν πως θα ήταν παρανοϊκή μία τέτοια απαίτηση.
Πέρσι ένα τουρκικό UAV επιτήρησης Anka S (ή ΑΝΚΑ-2) των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, από αυτά που περνάνε μόνιμα επάνω από τα ελληνικά νησιά, καταρρίφθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στην Συρία:
Αρχικά πηγές ανέφεραν ότι καταρρίφθηκε από βλήμα φορητού αντιαεροπορικού όπλου ανδρών του PKK αλλά τελικά μάλλον καταρρίφθηκε από αμερικανικό F-16!
To βέβαιο είναι ότι ίπτατο κοντά σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία.
Ούτε οι Τούρκοι παραπονέθηκαν για την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους τους στην Συρία, ούτε φυσικά οι Αμερικανοί οι οποίοι βρίσκονται και αυτοί στην χώρα αυτή εντελώς παράνομα.
Και τι εννοείται ως νόμιμο και ως παράνομο;
Για να υπάρχει νομιμοποίηση πρέπει να υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ η οποία να δικαιολογεί την παρουσία στρατού σε ξένη χώρα.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ και δεν υπάρχει το δικαίωμα της αυτάμυνας όλα αυτά είναι παράνομα.
Όπως Ελλάδα έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας στα νησιά του Αιγαίου.
Το Ιράν για την επικαλεστεί αυτοάμυνα θα έπρεπε να υπάρχει επίθεση στο έδαφος του και όχι όπως συνέβη στο έδαφος του Λιβάνου.
Το Ισραήλ από τη στιγμή που είχε στοιχεία ότι Ιρανοί και Χεζμπολάχ συνεργάζονται για να χτυπήσουν στόχους στο έδαφος του εν εκτάσει έχει το στοιχείο της αυτοάμυνας.
Κάτι το οποίο δεν έχει στην περίπτωση της Γάζας λόγω των θανάτων 45.000 ανθρώπων, γιατί γίνεται καθ’ υπέρβαση των ορίων αμύνης.
Η περίπτωση της εξόντωσης Νασράλα και της ηγετικής πυραμίδας της Χεζμπολάχ είναι στα όρια της αυτοάμυνας.
Αντίθετα από τη στιγμή που ξεκίνησε εισβολή στο Λίβανο και κατέχεται λιβανικό έδαφος αυτό είναι παράνομη κατοχή με βάση το διεθνές δίκαιο.
Έστω και ένας πόντος εδάφους, ούτε καν τα 3 χιλιόμετρα που έχουν εισχώρηση οι Ισραηλινοί μέχρι στιγμής.
Είναι λεπτομέρειες του διεθνούς δικαίου οι οποίες καθορίζουν τον γενικό πλαίσιο και έχουν σημασία.
Όταν χτυπήθηκε η ιρανική πρεσβεία ήταν σα να χτυπήθηκε ιρανικό έδαφος και γι’ αυτό νομιμοποιείτο η αντίδραση του Ιράν, με εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων και απογείωση εκατοντάδων drones.
Για την εκτέλεση/δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, του επικεφαλής της Χαμάς, δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη και δεν είναι Ιρανός αξιωματούχος έστω κι αν έγινε εντός του Ιράν.
Όλα αυτά επικαλύπτονται από ένα πλέγμα ισχυρών συμφερόντων Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ θέλουν ανέπαφο το Ισραήλ και η Κίνα με την Ρωσία θέλουν ανέπαφο το Ιράν
Αυτό μεταφράζεται με απλά λόγια σε μία μη σύγκρουση, διότι απλούστατα καμία από τις τρεις υπερδυνάμεις δεν την θέλει.
Αυτοί που λένε ότι το Ιράν θα έχει εσωτερικό πρόβλημα δεν έχουν ιδέα των γεωπολιτικών ισορροπιών και το τι διακυβεύεται στην περιοχή.
Εκεί που μπορεί να αντιδράσει το Ιράν είναι μέσω Υεμένης, και μέσω των πολιτοφυλακών του Ιράκ με την ελπίδα πάντα ότι θα χτυπηθεί ένας εντυπωσιακός στόχος.
Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ λίγες λόγω των δυνατοτήτων που διαθέτει το Ισραήλ και λόγω της αδυναμίας των βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτει το Ιράν.
Άλλωστε το Ισραήλ είναι μια χώρα με μικρή έκταση και είναι πολύ πιο εύκολο η αεράμυνα του να είναι αποτελεσματική.