Τελειώνει την φθαρμένη Δύση ο Παγκόσμιος Νότος – Πρωτοβουλία για ειρήνη στην Ουκρανία

Πρωτοστατούν Κίνα και Βραζιλία - Μεγάλο ερωτηματικό ο ρόλος και ο λόγος της Ινδίας

Πρωτοβουλία για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία αναλαμβάνει η Κίνα, η Βραζιλία και άλλα κράτη του Παγκόσμιου Νότου καθώς όπως ανακοίνωσαν, πρόκειται να δημιουργήσουν την πλατφόρμα διαλόγου «οι Φίλοι της Ειρήνης» με απώτερο στόχο να προωθήσουν μια ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Πρόκειται για μια κίνηση – «αντίβαρο» στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει έως σήμερα ο δυτικός κόσμος, και οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να βάλουν τέλος σε έναν σκληρό πόλεμο που διαρκεί πάνω από 2,5 χρόνια, αλλά αντιθέτως τον επιμηκύνουν με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Είναι πλέον προφανές πως η Δύση με την πολιτική της διατηρεί ένα αδιέξοδο, από το οποίο βάσει των σημερινών δεδομένων, είναι αδύνατο να απεγκλωβιστεί η παγκόσμια κοινότητα.
Για αυτόν τον λόγο, και όπως υποστηρίζει το Πεκίνο, περισσότερες από 110 χώρες στηρίζουν τη θέση της Κίνας και της Βραζιλίας για μια πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

Ανακοινώσεις από Κίνα

Τη δημιουργία της πλατφόρμας ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον ειδικό αντιπρόσωπο του προέδρου της Βραζιλίας, Celso Amorim στη Νέα Υόρκη.
«Η Κίνα, η Βραζιλία και οι ομοϊδεάτες τους από τον Παγκόσμιο Νότο θα δημιουργήσουν την πλατφόρμα «Φίλοι της Ειρήνης» για να επιλύσουν την ουκρανική κρίση» υποστήριξε ο Wang Yi, επισημαίνοντας πως αυτή θα είναι «μια προσπάθεια της Κίνας, της Βραζιλίας και των κρατών του Παγκόσμιου Νότου να επιτύχουν την ειρήνη».

Δεν είναι κλειστό κλαμπ

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ έσπευσε να διαμηνύσει πως η Πλατφόρμα αυτή δεν είναι «ένα κλειστό κλαμπ, αλλά μια ανοιχτή πλατφόρμα», η οποία δεν επιθυμεί ούτε τον ανταγωνισμό ούτε την αντιπαράθεση αλλά επιζητά έναν διάλογο χωρίς αποκλεισμούς.
Κατά τον Wang Yi, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να χαιρετήσει αυτήν την πλατφόρμα.
«Οι Φίλοι της Ειρήνης είναι μια πλατφόρμα για μια αντικειμενική και λογική φωνή, που θα πρέπει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης» τόνισε ο Yi.

Το κείμενο των 6 σημείων

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο, ύστερα από διαβουλεύσεις, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi και ο ειδικός εκπρόσωπος του Βραζιλιάνου Προέδρου Celso Amorim δημοσίευσαν ένα κείμενο 6 σημείων για την ουκρανική κρίση.
Σε αυτό το κείμενο αναφέρεται πως ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της ουκρανικής κρίσης ενώ καλούνται τα εμπλεκόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να απόσχουν από την επέκταση του πεδίου μάχης.
Επιπλέον, Κίνα και Βραζιλία επισήμαιναν πως «την κατάλληλη στιγμή» θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη «με ίση συμμετοχή όλων των μερών και συζήτηση όλων των ειρηνευτικών σχεδίων».
Ωστόσο, δεν γίνεται καμία νύξη στο θέμα της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της ανάγκης αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων.

Πανικός στο Κίεβο

Αυτό είναι το σημείο που προκαλεί πανικό στο Κίεβο… καθώς αυτό που υπονοείται από το κείμενο, είναι ότι αυτό αποδέχεται την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο έδαφος και άρα αποδέχεται ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχθεί την απώλεια εδαφών της.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky έχει επικρίνει με εξαιρετικά δριμύ τρόπο το σχέδιο Κίνας – Βραζιλίας για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Μάλιστα ο Zelensky χαρακτήρισε… καταστροφική την πρόταση τους για το πώς μπορεί να επέλθει το τέλος του πολέμου.
«Η πρόταση Κίνας – Βραζιλίας είναι καταστροφική.
Είναι απλά μια πολιτική τοποθέτηση.
Και είπα στον Lula, τον πρόεδρο της Βραζιλίας και το μεταφέραμε και στην κινεζική πλευρά.
Ας καθίσουμε όλοι μαζί, ας συνομιλήσουμε όλοι μαζί…
Γιατί ξαφνικά αποφασίσατε ότι πρέπει να πάρετε το μέρος της Ρωσίας ή να βρεθείτε κάπου στη μέση;
Πώς μπορείτε να προσφέρετε την πρόταση σας, την πρωτοβουλία σας, χωρίς να μας ρωτάτε τίποτα» διερωτήθηκε μιλώντας πρόσφατα στο βραζιλιάνικο portal Metrοpoles ο Zelensky.
Μάλιστα ο Zelensky δηλώνει πεπεισμένος ότι Κίνα και Βραζιλία είχαν διαβουλεύσεις με τη Ρωσία και συζήτησαν μαζί της την ειρηνευτική τους πρωτοβουλία, πριν την παρουσιάσουν δημοσίως.

Στηρίζουν πάνω από 110 κράτη

Παρά τις ενστάσεις του Ουκρανού προέδρου, το Πεκίνο υποστηρίζει πως περισσότερα από 110 κράτη υποστηρίζουν τη θέση της Κίνας και της Βραζιλίας για μια πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
«Αυτή τη στιγμή, η πρωτοβουλία Κίνας-Βραζιλίας έχει λάβει θετικά σχόλια από περισσότερες από 110 χώρες, αντανακλώντας τις γενικές προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας» υπογράμμισε ο Lin Jian, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Η στάση της Κίνας

Η Κίνα έως σήμερα δηλώνει ουδέτερη στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας ενώ έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της Δύσης ότι συνδράμει στρατιωτικά τη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή όμως το Πεκίνο έχει εμβαθύνει τους οικονομικούς και πολιτικούς του δεσμούς με τη Μόσχα, υποστηρίζοντας τη Ρωσία κατά των δυτικών κυρώσεων.
Σημειώνεται πως η Κίνα είχε παρουσιάσει τη δική της ειρηνευτική πρόταση από τους πρώτους κιόλας μήνες του πολέμου, αλλά είχε απορριφθεί από τη Δύση.

Οι παρεμβάσεις Lula

Η Βραζιλία υπό την ηγεσία του προέδρου Lula έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει στην ουκρανική σύγκρουση.
Ο Lula έχει επικρίνει με σφοδρότητα τη συνεχιζόμενη παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση στην Ουκρανία ενώ σε μια παρέμβαση του που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, είχε πει πως η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχθεί την ιδέα να εγκαταλείψει την Κριμαία με αντάλλαγμα την ειρήνη με τη Ρωσία.

O ρόλος της Ινδίας

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, αποκτά τεράστια σημασία ο λόγος και ο ρόλος της Ινδίας.
Πρόσφατο δημοσίευμα του Politico υποστήριζε ότι η Ουκρανία ποντάρει …στην Ινδία προκειμένου να επιτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία με όρους που να είναι αποδεκτοί από το Κίεβο.
Σύμφωνα με το Politico που επικαλέστηκε Ουκρανό αξιωματούχο, το Κίεβο φέρεται να έχει βρει τον ιδανικό μεσολαβητή στο πρόσωπο του Ινδού πρωθυπουργού, Narendra Modi.
Όπως αναφέρεται, ο Modi συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky την περασμένη Δευτέρα 23/9 στη Νέα Υόρκη, με τον οποίο και συζήτησε την πορεία προς μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.
Ο Ουκρανός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι ο Modi, όταν επισκέφθηκε το Κίεβο τον περασμένο Αύγουστο ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τις θέσεις του.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι αν και η Ουκρανία θα έπρεπε αναπόφευκτα να κάνει συμβιβασμούς σε ορισμένα θέματα για να μπει ένα τέλος στην επίθεση της Ρωσίας, επισήμανε ότι οποιεσδήποτε προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία.
Ενώ η Ινδία έχει αποφύγει σταθερά την καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει μιλήσει υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και υπέρ της ανάγκης τερματισμού του πολέμου.

Ίσες αποστάσεις από Μόσχα και Κίεβο

Κατά το Politico, η Ινδία μπορεί να είναι η μόνη παγκόσμια ισχυρή δύναμη που μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, ή τουλάχιστον η μόνη που μπορεί με αξιοπιστία να παρουσιαστεί ως ουδέτερη απέναντι στη Μόσχα και στο Κίεβο.
Όπως αναφέρεται, οι εξίσου ουδέτερες Ελβετία και η Αυστρία τάχθηκαν στο πλευρό της ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.
Οι σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Μόσχας βρίσκονται σε βαθύ πάγο.
Οι προσπάθειες άλλων κρατών να εμφανιστούν ως ειρηνευτικοί διαμεσολαβητές, όπως π.χ. της Σαουδικής Αραβίας δεν είχαν αποτέλεσμα, ενώ και η Κίνα έχει κατηγορηθεί ότι βοηθά την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.
Επίσης, πριν λίγες ημέρες ο Zelensky επέκρινε την κυβέρνηση της Βραζιλίας ότι «πήρε το μέρος της Ρωσίας».
Συνεπώς, αυτή που απομένει είναι η Ινδία.

Ειρηνευτική Σύνοδος;

«Είμαστε μια χώρα που μπορεί να μιλήσει ανοιχτά με τους Ρώσους για αυτό το ουκρανικό πρόβλημα», είπε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Μαλαισία τον περασμένο Μάρτιο.
Ο Putin το επιβεβαίωσε πολύ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι είχε «εμπιστοσύνη». στην Ινδία, στην Κίνα και στη Βραζιλία – όλες μέλη της BRICS – για να λειτουργήσουν ως μεσάζοντες με την Ουκρανία.
Σε μια επίσκεψη στη Γερμανία νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Jaishankar δήλωσε ότι η Ινδία «ανησυχεί και ασχολείται» με την προσπάθεια να βρει έναν τρόπο τερματισμού του πολέμου και επιβεβαίωσε ότι «έχουν γίνει προτάσεις» στην Ινδία για να φιλοξενήσει τη δική της ειρηνευτική σύνοδο.
Οποιεσδήποτε τέτοιες συνομιλίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη Ρωσία, πρόσθεσε ο Ινδός ΥΠΕΞ, καταρρίπτοντας την ιδέα μιας ελβετικού τύπου ειρηνευτικής διάσκεψης που δεν είχε τη συμβολή του Κρεμλίνου.

- Advertisement -

Πηγή bankingnews