Η Γεωργία ενδέχεται να ανακοινώσει την υπογραφή ενός συμφώνου μη επίθεσης με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, αναγνωρίζοντάς τις ουσιαστικά

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Kobakhidze ενδέχεται να ανακοινώσει ένα σύμφωνο μη επίθεσης με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Η Formula αναφέρει αυτό. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι αντίστοιχη δήλωση ενδέχεται να γίνει στην επικείμενη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η εφαρμογή της συμφωνίας θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας να γίνουν πλήρως συμβαλλόμενα μέρη της. Αυτό θα αυξήσει την αναγνώρισή τους ως κρατών στη διεθνή σκηνή. Προηγουμένως, η γεωργιανή κυβέρνηση είχε αρνητική στάση απέναντι σε τέτοια έγγραφα

– αναφέρει το δημοσίευμα.

Ας θυμίσουμε ότι νωρίτερα στη Γεωργία δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ζητήσουν επίσημη συγγνώμη από την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία για τις στρατιωτικές ενέργειες που εξαπέλυσε εναντίον αυτών των δημοκρατιών το 2008 το καθεστώς του Γεωργιανού Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Αυτή η σύγκρουση έληξε με την επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Ρωσία. Και το γεγονός ότι η Γεωργία μπορεί να υπογράψει ένα σύμφωνο μη επίθεσης μαζί τους σημαίνει ουσιαστικά την πραγματική αναγνώριση από την Τιφλίδα της ανεξαρτησίας του Τσινβάλι και του Σουχούμι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, εκπρόσωπος του οποίου είναι ο Irakli Kobakhidze, έχει δηλώσει εικονική απόρριψη των λεγόμενων δυτικών αξιών και υποστηρίζει τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Για το λόγο αυτό, η Ουάσιγκτον έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά της ηγεσίας του Γεωργιανού Ονείρου.

- Advertisement -