Συνάντηση σήμερα Μητσοτάκη – Ερντογάν: Στόχος τα “ήρεμα νερά” – Κυρίαρχο θέμα το μεταναστευτικό

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Με… χαμηλές προσδοκίες, τουλάχιστον όσον αφορά στα αποκαλούμενα και…βαριά ζητήματα της ατζέντας, αλλά με στόχο την επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των… ήρεμων νερών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σηκώνουν σήμερα το απόγευμα την αυλαία της έκτης μέσα σε έναν χρόνο συνάντησής τους. Σκηνικό αυτή τη φορά θα αποτελέσει η Νέα Υόρκη, καθώς το τετ α τετ κορυφής θα λάβει χώρα στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Υπό αυτό το πρίσμα, οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα κινηθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε… σφιχτό χρονικό πλαίσιο, χωρίς αυτό βέβαια να αφαιρεί κάτι από τη βαρύτητα των συζητήσεων σε μία συγκυρία κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων, με σημεία αναφοράς τα μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.

Η ατζέντα

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις έξι και μισή το απόγευμα ώρα Ελλάδας και θα πραγματοποιηθεί με βάση το γνωστό πλέον σχήμα… τρεις συν τρεις. Δίπλα στους κυρίους Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στις συνομιλίες με δεδομένες τις πάγιες ελληνικές θέσεις και τις “κόκκινες γραμμές”, αλλά και με έμπρακτη διάθεση να συνεχιστεί ο διάλογος και να προωθηθούν τα θέματα της λεγόμενης ήπιας διπλωματίας.

“Για να συζητηθεί μία διαφορά πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη ποια είναι η ατζέντα, αλλά εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουμε σε κάτι άλλο, πέρα από τη μοναδική διαφορά, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, άρα αυτό είναι δεδομένο. Το εάν είμαστε πιο κοντά ή όχι, αυτό αξιολογείται από την κάθε συνάντηση ξεχωριστά. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει πολύς δρόμος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Σίγουρα θα δώσουμε έμφαση στη θετική ατζέντα. Η Ελλάδα δεν έχει χάσει από αυτή τη διαδικασία, ούτε καν προτίθεται ποτέ να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας και μόνο ισχυρότερη έχει βγει συνολικά από την εξωτερική πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της χώρας. Και από εκεί και πέρα, σε διπλωματικό επίπεδο, οι κινήσεις που γίνονται, γίνονται με ακριβώς αυτό τον στόχο, μια πιο ισχυρή, μια πιο δυνατή Ελλάδα. Και δεν είναι μόνο τα ελληνοτουρκικά”, ανέφερε, από το βήμα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν τα χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ορόσημο, δε, θα αποτελέσει η σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία μέχρι το τέλος του έτους. Επί τάπητος, πέρα από την επισκόπηση των διμερών θέσεων, θα τεθεί και το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Κυβερνητικά στελέχη, που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη χαρακτηρίζουν “πολύ καλή τη συνεργασία” των δύο χωρών, που έχει βοηθήσει στη συγκράτηση των ροών. Ωστόσο, η αλλαγή του τρόπου δράσης των κυκλωμάτων των διακινητών φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη αναβάθμισης της στρατηγικής για την αντιμετώπισή τους. Κάτι που αναμένεται ότι θα εξετάσουν οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν. “Όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, τόσο εμείς θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αυξάνουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία…”, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Η ελληνική πλευρά, παράλληλα, θα θέσει στο τραπέζι της συζήτησης το Κυπριακό. Η Αθήνα θεωρεί θετική την κινητικότητα που υπάρχει με τις συναντήσεις των κυρίων Χριστοδουλίδη και Τατάρ με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπάρχει προσδοκία για μία συνάντηση των κυρίων Χριστοδουλίδη και Τατάρ, παρά το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να ιονίζει αρνητικά το περιβάλλον, προβάλλοντας παράλογες απαιτήσεις και παράλογους όρους.

“Έχουμε ξεκάθαρη θέση ως προς το ζήτημα της Κύπρου… Έχουμε όλη τη διάθεση να μπούμε σε μία διαδικασία συζητήσεων, χωρίς όμως να μπαίνει υπό διαπραγμάτευση όλο αυτό το οποίο κατά καιρούς λέμε, ζητήματα…κόκκινων γραμμών. Να το κάνουμε σαφές. Έχουμε πει, πολλές φορές, ότι ο διάλογος είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε. Έχουμε αποτελέσματα από τον διάλογο σε πολύ σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χώρα μας, όπως είναι ο εκμηδενισμός των παραβιάσεων, η καλή συνεργασία στη διαχείριση του μεταναστευτικού όπου, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, φαίνεται επιτυχής και μετράει πολύ και η συνδρομή των γειτόνων μας στην Τουρκία. Αλλά διάλογος δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ότι συμφωνήσαμε σε όλα. Ούτε σημαίνει ότι η χώρα μας είναι αφελής ως προς τις συζητήσεις που επίκεινται”, σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

- Advertisement -

Πηγή capital.gr