H Χεζμπολάχ κτυπά Χάιφα και Τελ Αβίβ – Νετανιάχου σε αμάχους: «Φύγετε τώρα από το νότιο Λίβανο»

Επιθέσεις του Ισραήλ στη Βηρυτό

Με μπαράζ εκτοξεύσεων ρουκετών  κατά της Χάιφα του Τελ Αβίβ και άλλων στόχων  απάντησε η Χεζμπολάχ στις σημερινές ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 274 άνθρωποι 21 εκ των οποίων ήταν παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Επιπλέον 1.024 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τα πλήγματα, πρόσθεσε το υπουργείο του Λιβάνου.

Η Χεζπολάχ απάντησε με πλήγματα ανατολικά του Τελ Αβιβ. Όπως αναφέρεται κτυπήθηκαν περιοχές της Γαλιλαίας, βάσεις του ισραηλινού Στρατού στη  Δυτική Όχθη, η Χάιφα και ισραηλινές θέσεις στα υψίπεδα του Γκολάν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν στοχεύει τους ίδιους, αλλά τη Χεζμπολάχ η οποία χρησιμοποιεί κατοικίες για να αποθηκεύει ρουκέτες και πυραύλους που σαν στόχο έχουν το Ισραήλ.

«Φύγετε τώρα από τη ζώνη κινδύνου», είπε ο Νετανιάχου για να συμπληρώσει «Επιστρέψτε ξανά μετά, αλλά σας κάνω έκκληση φύγετε τώρα»

Αποτέλεσμα των προειδοποιήσεων Νετανιάχου είναι χιλιάδες κάτοικοι του νοτίου Λιβάνου να αρχίσουν να αποχωρούν μαζικά για τα βόρεια της χώρας.

 «Xιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τον νότιο Λίβανο» δήλωσε παράλληλα ο υπουργός του Λιβάνου που συντονίζει την αντιμετώπιση της κρίσης, Νάσερ Γιασίν.


Νωρίς σήμερα το βράδυ το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση με UAV στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου που είχε ως στόχο τον ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ Αλί Καράκι, αρχηγό της νότιας διοίκησης της λιβανέζικης οργάνωσης, δήλωσε μια πηγή ασφαλείας στο Reuters.

Δεν είναι γνωστή η κατάσταση του Καράκι. Μια πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η επίθεση αυτή έγινε με ισραηλινό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο του Λιβάνου (ANI) μετέδωσε πως το Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα ένα νέο κύμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον ανατολικό Λίβανο, σε συνέχεια μιας μέρας εντατικών βομβαρδισμών που ήδη από το πρωί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 274 ανθρώπους – τη φονικότερη μέρα στον Λίβανο από τον εμφύλιο πόλεμο – έχουν τραυματίσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, έχουν εκτοπίσει χιλιάδες οικογένειες, προκαλώντας πανικό σε κατοίκους.

Ο ισραηλινός Στρατός κτύπησε ακόμη μια αποθήκη πυρομαχικών της Χεζμπολαχ στην Σιδώνα

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι ανέφερε ότι ο στρατός διαλύει  όλες τις υποδομές  της Χεζμπολάχ που είχε δημιουργήσει εδώ και 20 χρόνια.

«Ο Ισραηλινός Στρατός ξεκίνησε σήμερα το πρωί μια προληπτική επιθετική επιχείρηση.

Αφαιρούμε τη στρατιωτική υποδομή που κατασκεύαζε η Χεζμπολάχ για 20 χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε ο Χαλέβι σε βίντεο που διανεμήθηκε από το Ισραηλινό Στρατό.

«Κτυπάμε στόχους, προετοιμάζουμε τα επόμενα στάδια… στο τέλος όλα πρέπει να στοχεύσουν στη δημιουργία των συνθηκών για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Ισραηλινός Στρατός: Το 50% των πυραυλικών αποθεμάτων της Χεζμπολάχ έχει καταστραφεί, από τις επιθέσεις των δύο τελευταίων ημερών.

- Advertisement -

Πηγή pronews