Τα BRICS έτοιμα για μια στιγμή… Kissinger – Το project του αιώνα τον Οκτώβριο 2024 γίνεται Bretton Woods και αλλάζει τον κόσμο

Με βάση τα γεγονότα εκτιμάμε πως οι BRICS θα αλλάξουν τον κόσμο – πρόκειται για το μεγαλύτερο project των τελευταίων 100 χρόνων…

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το τι θα πρέπει να συζητηθεί σε ό,τι αφορά το μέτωπο της αποδολαριοποίησης και του κυοφορούμενου εναλλακτικού συστήματος πληρωμών μεταξύ των κρατών μελών των BRICS, έναν μήνα πριν από την κρίσιμη ετήσια Σύνοδο Κορυφής στο Καζάν.
Νωρίτερα ο Andrey Mikhailishin, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες του Επιχειρηματικού Συμβουλίου των BRICS, παρουσίασε λεπτομερώς τη λίστα των κορυφαίων projects που εξετάζονται.

Η ατζέντα

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

1) Ο ορισμός μιας κοινής λογιστικής μονάδας, το Unit
2) Μια πλατφόρμα για πολυμερείς διακανονισμούς και πληρωμές σε ψηφιακά νομίσματα, που συνδέει τις χρηματοπιστωτικές αγορές των BRICS, το BRICS Bridge – παρουσιάζει ομοιότητες με το MBridge, το οποίο συνδέεται με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
Αυτό το νέο σύστημα θα συμπληρώσει τα ενδοτραπεζικά συστήματα που είναι ήδη εν λειτουργία, όπως στο SPFS της Ρωσίας και στο CPAM του Ιράν, μέσω των οποίων διακανονίζονται χρηματοοικονομικές συναλλαγές -και το 60% των συναλλαγών τους- σε δικά τους νομίσματα.
3) Ένα σύστημα πληρωμών που βασίζεται σε blockchain και παρακάμπτει πλήρως το δολάριο, το BRICS Pay.
Περίπου 159 συμμετέχοντες ετοιμάζονται να υιοθετήσουν αυτόν τον μηχανισμό που βοηθά στην παράκαμψη των κυρώσεων και, την ίδια στιγμή, κάνει τη δουλειά του SWIFT.
4) Ένα ασφαλιστικό σύστημα.
5) Η δημιουργία ενός οίκου αξιολόγησης ειδικά για τους BRICS, ανεξάρτητου από τις τέσσερις μεγάλες αδελφές της Δύσης, ήτοι τη Moody’s, τη Standard and Poor’s και τη Fitch Ratings.

Το διακύβευμα

Αυτό που διακυβεύεται είναι ο εξαιρετικά πολύπλοκος σχεδιασμός ενός νέου χρηματοπιστωτικού συστήματος – αποκεντρωμένου και πλήρως ψηφοποιημένου.
Τo BRICS Clear, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιεί blockchain για την καταγραφή τίτλων και την ανταλλαγή τους.
Όσον αφορά το The Unit, η αξία της κοινής λογιστικής μονάδας θα είναι συνδεδεμένη κατά 40% με χρυσό και κατά 60% με ένα καλάθι που θα περιέχει τα εθνικά νομίσματα των χωρών μελών των BRICS.
Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο των BRICS θεωρεί το Unit «βολικό» μέσο, καθώς μια μονάδα του μπορεί να μετατραπεί σε οποιοδήποτε εθνικό νόμισμα.
Αυτό σίγουρα θα λύσει το πρόβλημα της αστάθειας των συναλλαγματικών ισοτιμιών όταν συσσωρεύονται ταμειακά υπόλοιπα από διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα.

Να αποκτήσουν οντότητα

Tο Bankingnews έκανε σχετική ερώτηση σε δύο Ρώσους αναλυτές, ο ένας εκ των οποίων είναι στέλεχος χρηματοοικονομικής τεχνολογίας με τεράστια εμπειρία σε όλη την Ευρώπη και ο άλλος επικεφαλής επενδυτικού ταμείου παγκόσμιας εμβέλειας.
Λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία των θεμάτων για τα οποία μιλούν, προτιμούν να παραμείνουν ανώνυμοι.
Ρωτήσαμε: Είναι έτοιμες οι χώρες των BRICS για Σύνοδο Κορυφής στο Καζάν τον επόμενο μήνα και τι πρέπει να συζητηθεί όσον αφορά τη στρατηγική για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών;
«Ήρθε η ώρα οι BRICS να αποκτήσουν οντότητα. Ο κόσμος το απαιτεί. Οι ηγέτες των χωρών BRICS το καταλαβαίνουν.
Έχουν την ηθική δύναμη και την πολιτική βούληση να δημιουργήσουν έναν οργανισμό με υπαλλήλους και διοίκηση, με τηλέφωνα τα οποία θα μπορούσε να καλέσει κάποιος – αυτή είναι η καλύτερη ερώτηση για την επερχόμενη σύνοδο κορυφής» ανέφερε ο πρώτος αναλυτής.
Να επισημανθεί πως ο αναλυτής αναφέρεται σε αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί «η στιγμή του Kissinger», όταν ο Δρ Kissinger είπε περίφημα, στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, «όταν θέλω να μιλήσω με ΕΕ, ποιον να καλέσω;»…
«Για να σημαίνει κάτι μια συμφωνία BRICS, οι χώρες πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο δράσης…
Aυτό σημαίνει πως πρέπει να αποδεχτούν ευθύνες, εκχωρώντας σε αντάλλαγμα ορισμένα δικαιώματα.
Και ακούγεται ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό από το να καταλήξουμε σε αμοιβαία συμφωνημένες υποχρεώσεις για τον διακανονισμό των χρηματοοικονομικών συναλλαγών» επεσήμανε ο δεύτερος αναλυτής.
Ένας από τους αναλυτές πρόσθεσε κάτι πολύ σημαντικό: «Μέχρι τώρα η κατάσταση είναι αρκετά ξεκάθαρη, για να αντιμετωπιστεί το θέμα των διασυνοριακών πληρωμών.
Ο καλύτερος μηχανισμός θα πρέπει να βασίζεται στη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης (NDB), δεδομένου ότι η Ρωσία έχει εντολή να προτείνει τον νέο πρόεδρο αυτού του οργανισμού.
Όποιος και αν είναι ο υποψήφιος, οι διασυνοριακές πληρωμές θα πρέπει να είναι στην κορυφή της ατζέντας του».

NDB

Η NDB είναι η τράπεζα BRICS, με έδρα τη Σαγκάη.
Στο Καζάν, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της στους κόλπους των BRICS: «Δεδομένων των διπλωματικών και πολιτικών εκτιμήσεων, ο υποψήφιος θα πρέπει να γίνει γνωστός στα κράτη μέλη».
Στη Μόσχα αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο Alexey Mohzin, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ για τη Ρωσία έχει 60% πιθανότητες να διοριστεί στο NDB.
Παράλληλα, η Ksenia Yudaeva, πρώην απεσταλμένη στην G20 μπορεί να γίνει η νέα εκπρόσωπος στο ΔΝΤ.
Οι πολιτικές της NDB μέχρι στιγμής δεν ήταν ακριβώς επαναστατικές – λαμβάνοντας υπόψη ότι το καταστατικό της τράπεζας συνδέεται με το δολάριο.
Η νέα συμφωνία θα μπορούσε να θέσει τη NDB ως μοχλό για τη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ, παρά ως εναλλακτική λύση σε αυτό.
Η «στιγμή του Kissinger» όντως παίζει βασικό ρόλο σε αυτή την εξίσωση.
Υπό αυτή την προοπτική, όπως σημειώνει ένας από τους αναλυτές, «Το UNIT, όπως και άλλα παρόμοια projects, μπορούν να παρουσιαστούν ως συμπληρωματικά εργαλεία διαχείρισης κινδύνου που αντισταθμίζουν τις απερίσκεπτες νομισματικές πολιτικές και τους κινδύνους της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης-2».
Ο χρόνος, όμως, τελειώνει – γρήγορα. Ο Πρόεδρος Putin συναντήθηκε πρόσφατα με τη Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων.
Έχουν στείλει επιστολή στη διοίκηση και στη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, περιγράφοντας ποιες θεωρούν τις πιο υποσχόμενες ιδέες.
Το UNIT είναι ένα από αυτά. Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Mishustin βρίσκεται τώρα στα τελικά στάδια για να αποφασίσει ποια έργα θα υποστηρίξει: για τη σύνοδο κορυφής BRICS στο Καζάν και μία εβδομάδα πριν, για την ετήσια σύνοδο κορυφής του Επιχειρηματικού Συμβουλίου BRICS στη Μόσχα.

BRICS όπως Bretton Woods;

Θα είναι οι BRICS ένα νέο Bretton Woods; Σύμφωνα με τον καθηγητή Michael Hudson, «πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο ίδρυμα – μια Κεντρική Τράπεζα εξουσιοδοτημένη να εκδίδει πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων εμπορικών συναλλαγών και των πληρωμών ορισμένων χωρών, με ένα τεχνητό SDR τύπου bancor [Ειδικά Τραβηγμένα Δικαιώματα]».
Ο καθηγητής Hudson υποστηρίζει ότι «αυτό που έρχεται θα είναι κάτι διαφορετικό από ένα σύστημα συμψηφισμού για τις υπάρχουσες τράπεζες.
Θα ήταν ένα ΔΝΤ των BRICS.
Τα bancors θα προορίζονται για διακανονισμούς μεταξύ των κυβερνήσεων, και όχι για ένα γενικά διαπραγματεύσιμο νόμισμα.
Πράγματι, το να γίνει το bancor ευρέως διαπραγματευόμενο ως κερδοσκοπικό όχημα (όπως το UNIT) θα προκαλούσε μεγάλη αστάθεια».
Μια μεταρρυθμισμένη NDB, πιθανώς το επόμενο έτος υπό ρωσική προεδρία, θα έχει όλα όσα χρειάζεται για να γίνει ένα «ΔΝΤ των BRICS».
Ο καθηγητής Hudson προσθέτει ότι «για να πετύχει, το συνέδριο του Καζάν θα πρέπει να είναι ένα πλήρες Bretton Woods των BRICS.
Όλα αυτά μας φέρνουν για άλλη μια φορά στη «στιγμή Kissinger».
Ο καθηγητής Hudson κάνει μια τελευταία σημαντική παρατήρηση σχετικά με το χρέος σε δολάρια του Παγκόσμιου Νότου: όπως τονίζει, «το πώς να χειριστούμε τα υπάρχοντα χρέη σε δολάρια των μελών των BRICS» είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι «η τράπεζα των BRICS [η NDB] δεν πρέπει να χρηματοδοτεί τα ελλείμματα των χωρών μελών για τέτοιες πληρωμές.
Στην πράξη, θα έπρεπε να υπάρξει μορατόριουμ λόγω της οπλοποιήσης των δυτικών οικονομικών».
Φανταστείτε το BRICS+ να τα καταφέρει: να αποσπάσει μια συμφωνία εγκεκριμένη από την Παγκόσμια Πλειοψηφία για ένα νέο, δίκαιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και στη συνέχεια να παρουσιαστεί ως υπερδύναμη με χρέη 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως τετελεσμένο γεγονός.

- Advertisement -

Πηγή bankingnews