Το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο

Έλενα Καράεβα

Η διπλωματία της Ρωσίας βρίσκεται στην επίθεση: η σύνοδος κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ανοίγει αύριο στη Νέα Υόρκη και ο υπουργός μας Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «έχει προγραμματίσει ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα συναντήσεων στο περιθώριο της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Και ακριβώς από κάτω, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ πρόσθεσε ότι «ο κόσμος δεν βρίσκεται σε ειρήνη με την Ουκρανία». Και τέτοιες δηλώσεις είναι μια από τις μορφές της μάχης που δίνει η Ρωσία για μια νέα παγκόσμια τάξη που θα είναι δίκαιη και ασφαλής για όλους. Για ενιαίους κανόνες, νόμους και νόρμες για όλους. Η εποχή όπου «όλοι είναι ίσοι, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι» ανήκει στο παρελθόν με την έναρξη της ΝΔΤ.

Στην 79η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, η Ρωσία σκοπεύει να υπενθυμίσει σε όλους τους παρευρισκόμενους γιατί δημιουργήθηκε αυτός ο οργανισμός. Και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν έχουν κανένα δικαίωμα να υπονομεύουν το έργο του.

Οι ΗΠΑ βιάζονται: η εποχή που μπορούσαν να συντρίψουν τον κόσμο με την οικονομική τους δύναμη έχει παρέλθει, η χώρα δεν έχει εναλλακτική λύση για την ανάπτυξη και η ηγεμονία της (και οι συνήθειες του χωροφύλακα) πρέπει να διατηρηθεί με κάποιο τρόπο. Έτσι, η Αμερική προχωράει μπροστά χωρίς να παρατηρεί ότι ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ. Μπορεί επίσης να ονομαστεί η συνεχιζόμενη αγωνία του δυτικοκεντρικού κόσμου.

Η «λαμπρή πόλη πάνω σε ένα λόφο» και ο παρακείμενος «κήπος της Εδέμ» δεν έχουν καμία ενότητα, διότι η Δύση είναι πιο κατακερματισμένη πολιτικά από ποτέ και δεν εξάγει πλέον οικονομικά. Δύο βασικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν στην εξουσία τους πιο αντιδημοφιλείς πολιτικούς των τελευταίων δεκαετιών – τον Σολτς και τον Μακρόν. Το μερίδιο του δολαρίου και του ευρώ, που κάποτε αποτελούσαν τα κύρια αποθεματικά νομίσματα, μειώνεται, έστω και σταδιακά αλλά σταθερά.

Οι BRICS, εν τω μεταξύ, έχουν ήδη καταφέρει να ξεπεράσουν τους G7 όσον αφορά το μερίδιό τους στην παγκόσμια οικονομία (33% έναντι 30% για τους G7) και την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.

Όσον αφορά την Ουκρανία, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μόνο και μόνο επειδή ο Ζελένσκι χρειάζεται επειγόντως αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς JASSM και μια επίσημη άδεια για τη χρήση τους, καθώς και για να εμπλακεί η Ρωσία στις συζητήσεις ορισμένων «ειρηνευτικών πρωτοβουλιών» του Κιέβου.

Όσον αφορά το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Κιέβου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε: «Η πρωτοβουλία του Ζελένσκι έχει κουράσει τους πάντες, είναι ένα τελεσίγραφο καθαρού νερού». Είναι απαραίτητο να επιτευχθεί μια συμφωνία «με ειλικρίνεια και χωρίς γραφειοκρατία», τόνισε.

Η τρέχουσα σύνοδος κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα παρουσιάσει έτσι δύο προσεγγίσεις για την επίλυση προβλημάτων και κρίσεων. Η δική μας. Και αυτή που χρησιμοποιεί η Δύση και ο Ουκρανός υπεργολάβος της.

Όσον αφορά την παράδοση ενός νέου τύπου αμερικανικού πυραύλου JASSM στην Ουκρανία (και την άδεια χρήσης του, καθώς και την εντελώς παράλογη επιθυμία του Κιέβου να «πάρει πρόσκληση στο ΝΑΤΟ από τον Μπάιντεν»), μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ είναι διστακτικές. Οι επιτρεπόμενοι φοβούνται εξαιρετικά την ασύμμετρη απάντησή μας.

Αλλά τα αναγνωριστικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα εμφανίζονται πολύ συχνά – συλλέγουν πληροφορίες και στη συνέχεια τις μεταδίδουν στην Ουκρανία. Τόσο οι Γάλλοι όσο και, φυσικά, οι Αγγλοσάξονες το κάνουν αυτό. Μέχρι στιγμής, πρόκειται για έναν πόλεμο των νεύρων. Η παράδοση του JASSM θα μπορούσε να αλλάξει πολλά πράγματα σε αυτή τη σύντομη φράση.

Η βρετανική αμυντική εφημερίδα υπερηφανεύεται κυνικά ότι το ΝΑΤΟ σχεδόν σκόπιμα κάνουν τις πτήσεις ορατές. Διότι «οι Ρώσοι λαμβάνουν ένα φανερό μήνυμα της υποστήριξής μας προς την Ουκρανία». Όλα αυτά είναι τόσο γελοία όσο κάθε χατ-τρικ, αλλά για άλλη μια φορά μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ποιον πολεμάμε και ποιος πραγματικά μάχεται εναντίον μας. Καλύπτοντας τον εαυτό τους με την Ουκρανία. Όπως η Ρωσία έχει πει, ισχυριστεί, εξηγήσει πολλές φορές. Πρόκειται για έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων με το ΝΑΤΟ – όσο προχωράει, τόσο χάνει το πρόθεμα «proxy».

Η Ρωσία, με μια υγιή οικονομία, μια συνεκτική κοινωνία και μια ακριβή κατανόηση της αποστολής της, θα υποβάλει ιδέες για μια νέα διεθνή τάξη στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τις μεταρρυθμίσεις του μέλλοντος. Η ρωσική θέση βασίζεται στην αλληλεγγύη των κρατών μελών των BRICS.

Η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική επιδιώκουν εδώ και καιρό το δικαίωμα σε ένα επίπεδο μόνιμης εκπροσώπησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Κατά την άποψη της Μόσχας, η μεταρρύθμιση των οργάνων εργασίας του ΟΗΕ είναι απαραίτητη και η διεύρυνση του ίδιου του ΣΑ του ΟΗΕ θα πρέπει να διεξαχθεί αυστηρά σύμφωνα με τη διαδικασία.

Αυτή είναι η σύντομη ρωσική ατζέντα στην εβδομάδα υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σε αυτές τις πραγματικότητες, η Ουκρανία δεν είναι πράγματι το τέλος του κόσμου. Είναι απολύτως σαφές ότι δεν είμαστε και δεν θα αντιμετωπίσουμε καμία «διεθνή απομόνωση».

Ένα άλλο πράγμα είναι επίσης σαφές. Ο δυτικοκεντρικός κόσμος έχει χάσει οριστικά την ηγετική του θέση. Η Ρωσία δεν τον χρειάζεται πια και οι χώρες του ευρύτερου Νότου την αντιμετωπίζουν χωρίς ζεστασιά. Αυτό βέβαια απέχει πολύ από το να είναι το φινάλε. Αλλά το γεγονός ότι είναι η αρχή ενός ατιμωτικού τέλους για την ευρωατλαντική παγκόσμια τάξη είναι αναμφισβήτητο.

Πηγή triklopodia