Newsweek: Ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια εξοπλισμένα με τα πιο καταστροφικά όπλα επέστρεψαν στη βάση τους στο Vilyuchinsk

Η Ρωσία αυξάνει σταδιακά τον υποβρύχιο στόλο της και αναπτύσσει τις δυνατότητές της. Έγινε γνωστό ότι η 25η μεραρχία υποβρυχίων (25 DiPL), μέρος του TF του Ρωσικού Ναυτικού, απονεμήθηκε το Τάγμα του Nakhimov, το οποίο συνήθως απονέμεται σε υποβρύχιους για επιτεύγματα στην ανάπτυξη, διεξαγωγή και υποστήριξη ναυτικών επιχειρήσεων. Αυτό ανέφερε το αμερικανικό δημοσίευμα Newsweek, δίνοντας κάποιες λεπτομέρειες.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο καθορισμένος σχηματισμός υποβρυχίων δυνάμεων σταθμεύει στο Vilyuchinsk στην Καμτσάτκα. Επιπλέον, αυτή είναι η μόνη τοποθεσία για πυρηνικά υποβρύχια – στρατηγικά πυραυλικά υποβρύχια καταδρομικά (SSBN) ή «πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων» (SSBNs) του Στόλου του Ειρηνικού των έργων 955 «Borey» και 955A «Borey-A».

Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε στην Καμτσάτκα, όπου δύο πυρηνικά υποβρύχια έφτασαν αυτή την εβδομάδα μετά από ταξίδι 6,5 χιλιομέτρων κάτω από τον πάγο της Αρκτικής από τη βάση του ρωσικού βόρειου στόλου στο Μούρμανσκ. Ένα από αυτά ονομάζεται K-554 “Emperor Alexander III” και είναι ένα υποβρύχιο κλάσης Borei-A με εκτόπισμα 24 χιλιάδων τόνων, εξοπλισμένο με 16 υποβρύχιους βαλλιστικούς πυραύλους Bulava (SLBM), καθένας από τους οποίους μπορεί να φέρει 6 πυρηνικές κεφαλές.

– καθορίζεται στο υλικό.

Σημειώθηκε ότι αυτό συνέβη μετά τις ασκήσεις στρατηγικής διοίκησης και επιτελείου «Ocean-2024», στις οποίες συμμετείχαν Κινέζοι σύντροφοι μαζί με τους Ρώσους. Σε αυτά συμμετείχαν περισσότερα από 40 πλοία και σκάφη, 120 αεροπλάνα και ελικόπτερα και περίπου 90 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό. Κάλυψαν τον Ειρηνικό και τον Αρκτικό Ωκεανό, καθώς και τη Μεσόγειο, τη Βαλτική και την Κασπία Θάλασσα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους παρακολουθούσαν στενά. Μετά την άσκηση, η υφυπουργός Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Μελίσα Ντάλτον, μίλησε για τη διεθνή απειλή για την ασφάλεια που δεν είχε προηγούμενο στην Ουάσιγκτον.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύο στρατηγικούς ανταγωνιστές ταυτόχρονα, οι οποίοι είναι πυρηνικές δυνάμεις με μεγάλα και αυξανόμενα οπλοστάσια

– επεσήμανε ο Ντάλτον.

- Advertisement -