ΑΑΔΕ: Ψάχνει καταθέσεις στο εξωτερικό

Η Εφορία αναζητεί αδήλωτα εισοδήματα εκτός Ελλάδας, αλλά και εμβάσματα από και προς τη χώρα μας

 

Κρυφές καταθέσεις, αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό, αλλά και εμβάσματα από και προς την Ελλάδα αναζητά η Εφορία, αξιοποιώντας τα στοιχεία που διαθέτει από περισσότερες από 60 χώρες. Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός προχωρά κάθε χρόνο σε διασταυρώσεις στοιχείων για πολίτες που δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζουν δραστηριότητα σε τρίτες χώρες. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν από τη μια πλευρά τα στοιχεία που έχουν λάβει από τις φορολογικές Αρχές των συνεργαζόμενων χωρών και από την άλλη το σύστημα TAXIS.

Κάθε ΑΦΜ που εμφανίζεται σε τράπεζα ή στα φορολογικά δεδομένα μιας χώρας θα ελέγχεται αν έχει δηλώσει τα αντίστοιχα ποσά στη φορολογική του δήλωση, την οποία ήταν υποχρεωμένος να υποβάλει μέσα στο καλοκαίρι. Μάλιστα, για τα αδήλωτα εισοδήματα ο έλεγχος μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και πέντε χρόνια πίσω, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχε γίνει απόκρυψα εσόδων και τα προηγούμενα έτη.

Τα στοιχεία

Η χώρα μας έχει συνάψει συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών με 45 χώρες του πλανήτη, ενώ υπάρχουν επιπλέον 15 κράτη τα οποία αποστέλλουν στοιχεία για Ελληνες πολίτες, όμως η χώρα μας δεν είναι υποχρεωμένη να… απαντά για τους δικούς τους πολίτες που εμφανίζονται σε ελληνικό έδαφος.

Οι λίστες που έρχονται στην Ελλάδα αφορούν:

Προσωπικά στοιχεία:

• όνομα

• ΑΦΜ

• ημερομηνία γέννησης ή ίδρυσης της εταιρίας αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.

Τραπεζικά στοιχεία:

• αριθμός λογαριασμού

• επωνυμία δικαιούχου ή δικαιούχων

• υπόλοιπα λογαριασμού ή το έγγραφο κλεισίματος λογαριασμού αν αυτό πραγματοποιήθηκε μέσα στο έτος

• το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασταυρώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, καθώς έχει ολοκληρωθεί πλήρως και η διαδικασία εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με τους παραβάτες να καλούνται στη συνέχεια από τις φορολογικές Αρχές για… εξηγήσεις, αλλά και να πληρώσουν τον ανάλογο φόρο μαζί με τα πρόστιμα.

Πηγή: https://www.dimokratia.gr/

- Advertisement -