Κώστας Παπαζάχος: «Σεισμός έως και 6 Ρίχτερ αν σπάσει το ρήγμα στο Άγιο Όρος»

Οι περιοχές που πρέπει να σε εγρήγορση στη Χαλκιδική σε περίπτωση σεισμού, σύμφωνα με τον Κώστα Παπαζάχο.

 

Ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Παπαζάχος, την Κυριακή (22/9) σχολιάζοντας τη σεισμική εξάρση που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Όρους και της Χαλκιδικής ανέφερε πως «δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός, ο οποίος θα σπάσει όλο το μήκος αυτού του ρήγματος και αυτός θα έχει ένα μέγεθος που μπορεί να ξεπεράσει το 5,5 και να φθάσει κοντά στο 6 [σ.σ. της κλίμακας Ρίχτερ]».

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στο halkidikinews.gr, ο Κώστας Παπαζάχος αρχικά ανέφερε για τον σεισμό μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε νωρίτερα στο Άγιο Όρος: «Τέτοιου μεγέθους σεισμούς έχουμε καθημερινά στον ελλαδικό χώρο και δεν υπάρχει ανησυχία. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση έχουμε μια σεισμική ακολουθία που γίνεται σε μια θέση που είναι σε διέγερση εδώ και πολλές εβδομάδες».

Ακόμα, ο Κώστας Παπαζάχος πρόσθεσε: «Έχουμε μια φάση νέας διέγερσης στο συγκεκριμένο νέο ρήγμα. Μπορεί η ακολουθία να σβήσει έστω και μετά από κάποιους μήνες, δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός, ο οποίος θα σπάσει όλο το μήκος αυτού του ρήγματος. Και επειδή αυτός θα έχει ένα μέγεθος που μπορεί να ξεπεράσει το 5,5 και να φθάσει κοντά στο 6, τα μέτρα ετοιμότητας στις κοντινές περιοχές πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ».

Τέλος, ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ τόνισε: «Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και στο δεύτερο πόδι που είναι απέναντι, δεν κινδυνεύουν από κάτι τέτοιο. Όμως οι πιο κοντινές περιοχές όπως είναι η Ουρανούπολη, οριακά μέχρι την Αμμουλιανή και τα Νέα Ρόδα, και κυρίως οι μονές του Αγίου Όρους θα πρέπει να είναι σε μία εγρήγορση και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν παλιά κτήρια που έχουν προβλήματα».

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

- Advertisement -