Μεγάλη ανησυχία δηλώνει η ΕΕ για την κλιμάκωση στον Λίβανο

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά ανήσυχη από την κλιμάκωση στον Λίβανο μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής στη Βηρυτό», υπογράμμισε ο Μπορέλ σε ένα δελτίο Τύπου, απευθύνοντας έκκληση για μια «κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της μπλε γραμμής, όπως και στη Γάζα». Η μπλε γραμμή χωρίζει από το 2000 τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και του Ισραήλ.

«Οι άμαχοι πληρώνουν ένα υψηλό τίμημα», την ώρα που «σφοδρές μάχες» συνεχίζονται σήμερα, τόσο στο Ισραήλ όσο και στον Λίβανο, είπε επίσης ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι άμαχοι «θα είναι εκ νέου εκείνοι που θα υποφέρουν περισσότερο σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ο όποιος πρέπει να αποφευχθεί, μεταξύ άλλων μέσω νέων έντονων διπλωματικών προσπαθειών», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι κάλεσε σήμερα για την «άμεση» εφαρμογή «μιας κατάπαυσης του πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, μπροστά σε μια «ανησυχητική κλιμάκωση» της κατάστασης.

«Τις τελευταίες ημέρες, είμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής κλιμάκωσης μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανικής Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Λάμι, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος των Εργατικών στο Λίβερπουλ.

«Το μήνυμά μας προς όλα τα μέρη είναι σαφές: έχουμε ανάγκη από μια άμεση κατάπαυση του πυρός (…) προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

ΠΗΓΗ

- Advertisement -