Η Χεζμπολάχ δεν είναι Χαμάς: Το ρίσκο μιας χερσαίας επιχείρησης στο Λίβανο και ο «γρίφος» Γκαλάντ

Ο Νετανιάχου δεν προχώρησε στην αποπομπή Γκαλάντ και δεν έκανε φωτογραφικό ανασχηματισμό μετρώντας τα στοιχεία και τις συνέπειες.

 

Η τελευταία εβδομάδα ήταν γεμάτη σε στρατιωτικά γεγονότα – κάποια από αυτά πρωτόγνωρα σε έμπνευση και εκτέλεση σε παγκόσμιο επίπεδο – αλλά τελικά πόσο εύκολο θα είναι για το Ισραήλ να ολοκληρώσει με επιτυχία και αυτή την επιχείρηση;

Κάποια από αυτά όπως η συντονισμένη έκρηξη περισσότερων από 5.000 βομβητών και ασυρμάτων της Χαμάς στην καρδιά της Βηρυτού είναι πρωτόγνωροι στα παγκόσμια κατασκοπευτικά ακόμη και στρατιωτικά χρονικά. Το Ισραήλ την περασμένη Δευτέρα ξεκαθάρισε πως βασικός στόχος είναι η επιστροφή περισσότερων από 70.000 πολιτών του που έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους στον Βορρά για λόγους ασφαλείας εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Η απόλυτη στρατιωτική ισχύς του Ισραήλ

Το ισραηλινό αφήγημα δεν εκφράστηκε «στον αέρα» και τα χτυπήματα που ακολούθησαν το απέδειξαν. Αυτό όμως από μόνο του δεν θα είναι αρκετό για το Τελ Αβίβ και οι λόγοι είναι τόσο συγκεκριμένοι όσο και το χρόνιο πρόβλημα στην περιοχή.

Η Χεζμπολάχ δεν είναι Χαμάς και το Ισραήλ είναι απόλυτα ενήμερο για την δυναμική της φιλοϊρανικής οργάνωσης αλλά και για το ρίσκο που ενέχει μία χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εντός του Λιβάνου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως δεν υπάρχει δύναμη στην περιοχή που να μπορεί να υπερνικήσει την στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εκατοντάδες νεκροί στρατιώτες στα υψίπεδα του Γκολάν είναι κάτι που θα «βοηθήσει» τον εσωτερικό αναβρασμό στη χώρα.

Κρίσιμες αποφάσεις για τον Νετανιάχου

Κάτι που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό και έχει να κάνει με την πρόσφατη κινητικότητα και τις ξεκάθαρες νίκες του Ισραήλ έναντι της Χεζμπολάχ είναι πως εκτός από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε αποφασίσει τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας να καταγράψει και προσωπικές νίκες εντός της Κυβέρνησής του.

Ο Γιοάβ Γκαλάντ, ο υπουργός Άμυνας της Κυβέρνησης Νετανιάχου δεν ήταν προγραμματισμένο να πιστωθεί το μερίδιο των νικών που του αναλογεί. Για να το πούμε ανοιχτά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε αποφασίσει να αντικαταστήσει τον άνθρωπο που ναι μεν «μάζεψε» τα πολλά κακώς κείμενα στον στρατό από την 7η Οκτωβρίου αλλά έχει αποκτήσει ισχυρή δυναμική και κυρίως «μετριέται» ψηλά στις δημοσκοπήσεις από άποψη δημοφιλίας. Ισραηλινά μέσα αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε αποφασίσει από την περασμένη Κυριακή πως ο Γκαλάντ θα αντικατασταθεί και μάλιστα πριν γίνει το διπλό χτύπημα έναντι της Χεζμπολάχ στην καρδιά του Λιβάνου.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε μάλιστα και διπλή «μυστική» συνάντηση με τον αντικαταστάτη του Γκαλάντ, τον Γκίντεον Σάρ, για τον οποίο όπως αναφέρεται έχει πολύ καλή άποψη και η σύζυγος του Πρωθυπουργού του Ισραήλ που διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στις αποφάσεις και τις κινήσεις του συζύγου της σε κάθε επίπεδο.

Αυτό που τελικά δεν υπολόγισε ο Νετανιάχου ήταν πως ο Γκαλάντ είναι εξόχως ισχυρός σήμερα στις τάξεις του στρατού, των μυστικών υπηρεσιών και όπως δείχνουν οι μετρήσεις και της ισραηλινής κοινωνίας. Στο έκτακτο υπουργικό – στρατιωτικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας ο Νετανιάχου προσήλθε έχοντας υπολογίσει στο «ξήλωμα» του Γκαλάντ αλλά ο υπουργός Άμυνας δεν είχε καμία πρόθεση να αντιπαρατεθεί και το σημαντικότερο να θέσει σε κίνδυνο των σχεδιασμό της διπλής επίθεσης στον Λίβανο.

Ο Νετανιάχου δεν προχώρησε στην αποπομπή Γκαλάντ και δεν έκανε φωτογραφικό ανασχηματισμό μετρώντας τα στοιχεία και τις συνέπειες. Ο Γκαλάντ κέρδισε τη μάχη και λίγο ακόμη χρόνο αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν φτάνει για να επιλυθεί το ζήτημα που το Ισραήλ έχει ανοίξει για τα καλά με τον Βορρά.

Ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο

Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου λίγο πριν το «Σαμπάτ» εχθές ανακοίνωσε μέσω του γραφείου του πως θα καθυστερήσει κατά μία ημέρα να φύγει για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να δώσει το παρόν στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ και αυτό γεννά ερωτηματικά για το τι θα πράξει στην Κυβέρνησή του.

Πηγές από το περιβάλλον του δεν έχουν προχωρήσει σε καμία διαρροή αλλά πολιτικοί αναλυτές μιλούν για δύσκολο Σαββατοκύριακο για τον «Μπίμπι» ο οποίος πρέπει να βρει τρόπο να απομακρύνει χωρίς αναταράξεις τον υπουργό άμυνάς του σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή.

Το τι θα πράξει δεν μπορεί να προβλεφθεί αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως πρώτα θα εξασφαλιστεί το ότι ο σχεδιασμός της επίθεσης ενάντια στη Χεζμπολάχ δεν θα επηρεαστεί και πως δεν θα υπάρξουν επικίνδυνες «διαρροές» του ισραηλινού σχεδίου προς το αντίπαλο στρατόπεδο στον Λίβανο.

Αξίζει να αναφερθούμε και στο γεγονός πως με βάση το πρόγραμμά του ο Νετανιάχου έχει υπολογίσει να παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για έξι ολόκληρες ημέρες εν μέσω των εξελίξεων που ο ίδιος έχει φέρει στο προσκήνιο στην περιοχή.

Αντιπολιτευτικά μέσα αποκαλύπτουν πως είναι αρκετά τα ραντεβού τα οποία έχει ανακοινώσει το γραφείο του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τα οποία δεν έχουν επιβεβαιωθεί και κυκλοφορούν αρκετά άρθρα στα οποία αναφέρουν πως έχει ήδη γίνει κράτηση για ένα πολυτελές σαββατοκύριακο σε VIP θέρετρο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Όποια κι αν είναι η συνέχεια είναι δεδομένο πως ο Νετανιάχου αν και άκρως ταλαντούχος στην «ακροβασία» έχει αρχίσει να χάνει σημαντικό τμήμα από το εύρος του «σχοινιού» στο οποίο εδώ και καιρό με μαεστρία βαδίζει.

Είναι απόλυτα ικανός να επιτύχει όσα έχει σχεδιάσει εκτός από την «άμεση» επιστροφή των εκτοπισμένων του Βορρά στα σπίτια τους.

Αυτό με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί θα καθυστερήσει και μάλιστα ως φαίνεται αρκετά.

Πηγή: https://www.cnn.gr/

- Advertisement -