Κραχ στο ελληνικό πολιτικό σύστημα: Φεύγουν οι 87 στον ΣΥΡΙΖΑ, αποσυσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ και φυγή δεξιών ψηφοφόρων από ΝΔ

Η φαινομενική κυριαρχία της ΝΔ, η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, το μετέωρο βήμα του ΠΑΣΟΚ και η πολυδιάσπαση δείχνουν πόσο έχει διχαστεί ο κόσμος

Το πολιτικό σύστημα περνάει μία φάση πολυδιάσπασης και πολύκομματισμού θυμίζοντας έντονα ευρωπαϊκά κοινοβούλια όπως το Ολλανδικό. Και όλα αυτά παρόλο που το εκλογικό σύστημα της χώρας είναι το λιγότερο αναλογικό από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Φυσικό επακόλουθο η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε μία μεγάλη κόντρα του Στέφανου Κασσελάκη και της παλιάς φρουράς του Αλέξη Τσίπρα ενώ και ο Παύλος Πολάκης που διεκδικεί την αρχηγία έχει πίσω του μία αντισυστημική ομάδα.
Όποιος και να κερδίσει, η άλλη ομάδα θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν χάσει ο Κασσελάκης, θα φύγει και θα κάνει δικό του κόμμα ενώ αν χάσουν οι 87 και ο Σωκράτης Φάμμελος, τότε θα σχηματίσουν ένα νέο πόλο μαζί με την Νέα Αριστερά.
Η πολύδιάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει ήδη από το 2015.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ βγήκε το ΜΕΡΑ25, η Πλεύση Ελευθερίας, η Λαϊκή Ενότητα ενώ τώρα έχουμε τη Νέα Αριστερά των Χαρίτση-Αχτσιόγλου και έπεται μεγάλη συνέχεια.
Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι αυτή τη περίοδο, όλοι είναι εναντίον όλων, σύντροφοι που κάποτε ήταν μαζί, τώρα απειλούν με μηνύσεις…

Μετέωρο το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να εκλεγεί κάποιος που θα ενώσει όλες τις τάσεις

Στο ΠΑΣΟΚ, είδαμε ότι έφυγε ο Ανδρέας Λοβέρδος, χωρίς όμως να σχηματίσει κάποιο δυναμικό κόμμα.
Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει αυτή η διασπαστική λογική.
Όμως, είναι λογικό ότι εάν επικρατήσουν συγκεκριμένες υποψηφιότητες θα έχουμε αποσυσπείρωση του κόμματος.
Για παράδειγμα, λένε πολλοί ότι εάν έχουμε επικράτηση του αριστερόστροφου Χάρη Δούκα, οι πιο κεντρώοι ψηφοφόροι θα βρεθούν εκτός ΠΑΣΟΚ και θα τους διεκδικήσει εκ νέου η κεντρώα ΝΔ του Μητσοτάκη.
Αν όμως επικρατήσει η Άννα Διαμαντοπούλου, είναι σίγουρο ότι ένα κομμάτι του παλαιού ΠΑΣΟΚ που φλερτάρει διαρκώς με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα στοιχηθεί πίσω από ένα κεντρώο ΠΑΣΟΚ και μία κεντρώα αρχηγό.
Μπορεί να μην έχουμε συγκρούσεις μέσα στο κόμμα μεταξύ αυτών που έχασαν στις εκλογές, όμως, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε αποσυσπειρώσεις.
Εκτός αν εκλεγεί κάποιος που θα ενώσει όλες τις τάσεις.
Η ΝΔ ανησυχεί περισσότερο από όλους τους υποψηφίους στο ΠΑΣΟΚ για την Άννα Διαμαντοπούλου γιατί ψαρεύει στον ίδιο ιδεολογικό χώρο που ψαρεύει και η ΝΔ

Φυγή δεξιών ψηφοφόρων από ΝΔ και εσωκομματική αντιπολίτευση

Όμως, διαλυτικά φαινόμενα υπάρχουν και στη Νέα Δημοκρατία.
Eίδαμε τις προηγούμενες μέρες πως στελέχη της ΝΔ όπως οι κ. Κόλιας, Καμπόσος έφυγαν και εντάχθηκαν στο δυναμικό της Φωνής Λογικής.
Η αφαίμαξη του κόμματος θα συνεχιστεί. Όσο η σημερινή ΝΔ υπηρετεί κεντρώες και προοδευτικές ατζέντες όπως το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, θα υπάρχει φυγή ψηφοφόρων. Στο Μαξίμου δεν εκτίμησαν σωστά τις ευρωεκλογές.
Θεωρούν ότι υπήρχε χαλαρή ψήφο και η ΝΔ έφτασε στο 28%.
Όμως, βλέπουμε μία μεγάλη αύξηση της Ελληνικής Λύσης που πήρε πολλούς ψηφοφόρους της ΝΔ από την Βόρεια Ελλάδα, βλέπουμε την είσοδο της Λατινοπούλου στην ευρωβουλή.
Την ίδια ώρα τουλάχιστον 20 βουλευτές έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα δεχτούν να είναι ξανά στην Προεδρία της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θέλουν δεξιό υποψήφιο.
Επίσης, μετά την ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ προς τον Κ.Χατζηδάκη, έχουν αρχίσει και άλλοι να ενδιαφέρονται να συνπογράψουν σε ερωτήσεις σε υπουργούς για δύσκολα ζητήματα. Ουσιαστικά, κάνουν αντιπολίτευση.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν πόσο εύθραστο είναι το πολιτικό σύστημα.
Η φαινομενική κυριαρχία της ΝΔ, η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, το μετέωρο βήμα του ΠΑΣΟΚ και η πολυδιάσπαση δείχνουν πόσο έχει διχαστεί ο κόσμος.
Αν το εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα ήταν διαφορετικό, τότε θα μπορούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Όμως, στην Ελλάδα συγκυβέρνηση μπορεί να γίνει μόνο με το πρώτο κόμμα.
Ο νομοθέτης ήξερε τι έγραφε…

Μαξιμιλιανός

- Advertisement -

Πηγή bankingnews